SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü’nde, atık suların yeniden kullanımına yönelik olarak çeşitli projeler yürütülüyor. “Serbest Yüzey Akışlı Yapay Sulak Alanlarda Atık Su Arıtımıyla Elde Edilen Suyun Sulama Amaçlı Kullanımı” adını taşıyan proje, Atatürk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri fonundan onay alırken, çalışma, 2012 yılı sonunda tamamlanmış olacak.
//ZİRAAT FAKÜLTESİ PROJE GELİŞTİRDİ
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olan Talip Tunç, atık suların arıtılması suretiyle yeni sulama suyu elde edilmesini öngören projenin, Erzurum’da da hayat bulacağını söyledi. Her geçen gün hızla artan dünya nüfusunun, tarımsal üretime duyulan gereksinimi artırdığını anlatan Tunç, “Tarımsal üretimin artırılması ise birim alandan elde edilen üretimin artırılmasıyla yeterli düzeye gelecektir. Birim alandan elde edilen verimin artırılmasında, sulamanın önemi bilinen bir gerçektir. Buda su kaynaklarını yeryüzünün en önemli servetlerinden biri haline getirmektedir.” dedi.
//TUNÇ PROJE HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Tunç, Türkiye’nin, büyüme süreci içerisinde bulunduğunu, hızlı nüfus artışının, endüstriyel, kentsel ve tarımsal faaliyetlerin yol açtığı çevre sorunları ve tahribatının, zaten sınırlı olan su kaynaklarının kirlenmesine ve erişilebilir suyun stratejik ve ekonomik bir meta haline gelmesine neden olduğunu belirtti. Araştırma Görevlisi Talip Tunç, “Bu nedenle, mevcut su kaynaklarının korunması ve atık suların geri kullanımı çok önem arz etmektedir. Türkiye'de atık suların geri kullanılması daha çok sanayi tesislerinde geri devrettirilmesi şeklinde uygulanmaktadır. Yakın dönemde başlamış olan çalışmalar sonucu atık suyun geri kullanımı sadece sanayide değil, özellikle sahil bölgelerinde kentsel atık suyun arıtılarak tekrar kullanılması uygulaması yaygınlaşmaktadır.” diye konuştu.
//ATIK SU ARITMA PROJESİ, ÜNİVERSİTE ARAŞTIRMA ÇİFTLİĞİNDE YÜRÜTÜLÜYOR
Kullanılabilir tabii su kaynakları ile su ihtiyacı arasında giderek büyüyen açığın, diğer bazı tedbirler arasında atık suların da arıtılarak tekrar kullanılması konusunu gündeme getirdiğini kaydeden Tunç, artan su talebi ile yükselen alternatif tabii su kaynakları fiyatları ve gelişen geri kazanma teknolojilerinin, atık suların tekrar kullanılmasını hem çevre ve hem de kaynakların ekonomik kullanımı yönünden cazip hale getirdiğini kaydetti. Tunç, “Atık suların geri kazanılarak tekrar kullanılması potansiyelini artıran en önemli sebepler; şehir nüfus paylarının artması sebebiyle su ihtiyaçlarının belirli merkezlerde yoğunlaşması ve deşarj edilen atık sular için verilen deşarj standartlarının ve arıtma seviyelerinin giderek yükselmesi sayılabilir. Hatta bazı durumda alıcı ortamlara deşarj için gerekli arıtma ihtiyacı tekrar kullanım için gerekli arıtma ihtiyacından daha fazla olabilmektedir.” ifadelerini kullandı.
Atatürk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Fonu’ndan tam destek alan “Serbest Yüzey Akışlı Yapay Sulak Alanlarda Atık Su Arıtımıyla Elde Edilen Suyun Sulama Amaçlı Kullanımı” adlı projenin, 2012 yılı sonunda tamamlanacağını bildiren Tunç, üniversiteye bağlı araştırma çiftliğinde yürütülen proje sonunda, Erzurum’da da atık suların arıtılarak sulama suyu olarak kullanılabileceğini sözlerine ekledi.