ERZURUM(GHA) – İl Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Erzurum’da bu anlamda yürütülen çalışmalarla ilgili olarak bilgiler verdi. Sağlıklı çevrenin, yaşanılabilir ortamın oluşması, küresel ısınma ile mücadele, toprakların aşınıp taşınmasını önleme ve çok yönlü faydaları ile ormanların, vazgeçilmez doğal kaynaklan olduğunu söyleyen Toraman, 21 Mart gününün, ormanların yüklendikleri bu sorumluluğa dikkat çekmek amacı taşıdığını söyledi.
21 Mart Dünya Ormancılık Günü’nün, Avrupa Tarım Federasyonu (CEA) tarafından ilan edildiğini anımsatan Toraman, Türkiye’de ise bu günün 1975 yılından beri çeşitli etkinliklerle kutlandığını kaydetti.
Türkiye’nin coğrafi olarak topraklarının yüzde 46'sının yüzde 40'tan fazla, yüzde 62,5'luk kısmının ise, yüzde 15'den fazla eğimli olduğunu belirten Toraman, Erzurum’daki toprak yapısına ilişkin olarak bilgiler de verdi. Toraman, toprakların 821 bin 061 hektar alanlık kısmının orta dereceli, 1 milyon 39 bin 365 hektar alanlık kısmının şiddetli ve 110 bin 721 hektar alanlık kısmının ise, çok şiddetli erozyona maruz kaldığını bildirdi. Bu olumsuzlukların giderilmesi, ormanlardan beklenen faydanın sağlanması ve orman varlığının artırılarak akışa geçen toprakların durdurulması ile orman varlığı oranının yüzde 30'lara çıkarılması amacıyla bir takım çalışmalar yapıldığını belirten Toraman, “Geçmişten 2008 yılına kadar 32 bin 700 hektar alanda çalışılmıştır. 2008 ile 2012 yılları için ise ‘Ağaçlandırma Seferberliği Eylem Planı’ kapsamında ilimize çalışılmak üzere 41 bin 900 hektar alanlık program verilmiştir. Bu plan doğrultusunda 5 yıllık süreçte 41 milyon fidanın toprakla buluşturulması hedeflenmiş, ilk 3 yıllık plan hedeflerine ulaşılmıştır.” diye konuştu.
EROZYONA KARŞI HEM ÖNLEM ALDILAR, HEM DE EKONOMİK KAZANÇ ELDE ETTİLER
Çalışmalarda havza ve erozyon kontrol projeleri kapsamında yapılan çalışmalara değinen İl Çevre ve Orman Müdürü Toraman, “Kuru duvar, teras, örme çitler, taş kordon çalışmaları, kafes tel uygulamaları gibi teknikler, yürütülen bu çalışmalar içerisinde yer alıyor. Ayrıca fidan türleri olarak ise, başta Sarıçam, Kuşburnu, Ceviz, İğde, Badem gibi erozyon önleyici ve köylümüze gelir getirici, akasya dikimi gibi arıcılığı teşvik edici, yabani armut, alıç gibi fidanların dikimiyle de yabani hayatın desteklenmesi amaçlanmıştır. Yöre halkı tüm bu çalışmalarda görev alarak ekonomik girdi sağlamış, çalışmaların korunması Köy Tüzel Kişiliğine yaptırılarak köylerimize koruma paraları aktarılarak köylülerimiz bu çalışmalarda desteklenmiştir.” şeklinde konuştu.
2010 YILINDA ERZURUM’DA ÜRETİLEN FİDAN SAYISI 8 MİLYON 50 BİN ADET OLDU
Üst havzalarda bu tür önlemler alınırken, il merkezi, ilçe ve köy merkezlerinde ise, yaklaşık 20'ye yakın kurumla protokol yapıldığını belirten Toraman, bu protokol çerçevesinde 874 okul bahçesi, 40 askeri birlik ve jandarma karakolu, 10 sağlık Ocağı, 171 cami ve 171 mezarlık alanının ağaçlandırıldığını ifade etti. Toraman, şunları kaydetti: “Bunun yanında 2011 Kış Oyunları kapsamında belediyeler, Gençlik Spor İl Müdürlüğü ve Yurt-Kur Bölge Müdürlüğü’ne yaklaşık 40 bin adet değişik tür ve boyda fidan desteği verilmiştir. Tüm bu çalışmalar kapsamında ihtiyaç duyulan fidanın karşılanması amacıyla Fidanlık Mühendisliği’nde üretim programı her sene artan oranda devam ettirilmiştir. Bu kapsamda 2003 yılında 3 milyon 108 bin adet üretim programı, köylümüze verilen Satın Alma Garantili Fidan Üretimi Projesi ile birlikte çeşitli yaş ve boyda olmak üzere 2010 yılında toplam 8 milyon 50 bin adet fidan üretimi seviyesine ulaşılmıştır. Hatıra ormanları, ağaç bayramları, özel ağaçlandırma çalışmaları fidanlığımızdan fidan satışları ve okullarda çevre eğitimleri ise, toplumumuzla birlikte yürüttüğümüz diğer projelerdir. Gelinen nokta itibariyle; (FAO) rakamlarına göre; ülkemiz orman varlığını artıran 10 ülkeden biri olması gerçeği de, kurumsal ve toplumsal olarak çevreye verilen önemin göstergesidir.”
(İHSAN KUMRU-ETÖ-OK)