ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da 13 sektör vizyon büyüttü
Erzurum’da 13 sektör vizyon büyüttü
Gazze'de can kaybı 41 bin 802’ye yükseldi
Gazze'de can kaybı 41 bin 802’ye yükseldi
Eğitim Öğretim İstatistikleri açıklandı
Eğitim Öğretim İstatistikleri açıklandı
TÜİK, 2023 yılı Devlet Hesapları verisini paylaştı
TÜİK, 2023 yılı Devlet Hesapları verisini paylaştı
Emine Erdoğan'dan anne adaylarına çağrı
Emine Erdoğan'dan anne adaylarına çağrı
HABERLER>GUNCEL
26 Haziran 2009 Cuma - 05:06

Su’da son halka....

GHA/Erzurum’da tüketilen içme suyunun, “kirli” olduğu yönünde bazı yayın organlarında yer alan haberler, tartışılmaya devam ediyor. İddialarla ilgili olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Küçükler tarafından yapılan değerlendirmenin ardından, dün de Vali Bulut imzasıyla yazılı bir açıklama yapıldı.

Su’da son halka....

Erzurum’da tüketilen içme suyunun, “kirli” olduğu yönünde bazı yayın organlarında yer alan haberler, tartışılmaya devam ediyor. İddialarla ilgili olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler tarafından yapılan açıklamanın ardından, dün de Erzurum Valisi Sami Bulut imzasıyla yazılı bir açıklama yapıldı. Erzurum Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından basın kuruluşlarına gönderilen açıklamada, medyada yer alan ‘rapor’la ilgili olarak bazı ayrıntılara dikkat çekildi.
İÇME SUYU DENETİM ALTINDA
 “Büyükşehir Belediyesince yaptırılan Arıtma Tesisinden 1 Kasım 2008 tarihi itibariyle şehrimize su verilmesiyle ilimizin büyük bir bölümünün su ihtiyacı karşılanmaya başlanmıştır. İçme Suyu Arıtma Tesisinin devreye girmesiyle birlikte, Valiliğimiz başkanlığında ilgili kurum temsilcilerinden oluşturulan komisyonlar tarafından şehir şebekesine verilen su düzenli olarak kontrol ettirilmektedir.” denilen yazılı açıklamada, medya organlarında yer alan 31 Ekim 2008 tarihli rapora ilişkin olarak ta, ifadeler kullanıldı: “Erzurum Valiliği İl Yazı İşleri Müdürlüğü’nün 31 Ekim 2008 tarihli yazısına istinaden, İl Sağlık Müdürlüğü, Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürlüğü, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, DSİ 8. Bölge Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı temsilcilerinden oluşturulan komisyon tarafından, 6 Kasım 2008 tarihinde baraj havzasında yapılan inceleme ve kontrollerde birtakım olumsuzluklardan bahsedilmekle birlikte, raporun sonuç bölümünde, “Erzurum içme suyu arıtma tesisinin çıkışından alınan su numunelerinin kimyasal ve bakteriyolojik inceleme sonuçlarının Sağlık Bakanlığı’nın (İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmeliğine) uygun olduğu ifade edilmiş olup, buna rağmen ileride olumsuzluklara yol açmaması için ilgili yönetmeliğe göre gerekli tedbirleri almak kaydıyla suyun tüketilmesi uygundur” şeklinde görüş bildirilmiştir.”  
 AÇIKLAMADA, TEDBİR KARARLARINA YER VERİLDİ
Vali Sami Bulut imzalı açıklamada, 15 Mayıs 2009 tarihinde ilgili kurum yetkilileri ile yapılan koordinasyon ve değerlendirme toplantısında, Çat Barajı içme suyu konusunda ilgili kurumların yaptıkları çalışmalar ve hazırladıkları raporların değerlendirildiği bilgisine yer verilerek, “Bütün bu çalışmalar sonucunda, baraj gölünden sağlanan içme ve kullanma suyuyla ilgili aşağıdaki tedbirlerin uygulanmasına karar verilmiştir.” denildi.
VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI
Erzurum Valiliği’nden yapılan yazılı açıklama şöyle:
1- DSİ. 8. Bölge Müdürlüğünce mutlak koruma alanı içerisinde bulunan evlerin yıkılmasına, İl Özel İdaresi tarafından Başköy ve Karaşeyh köylerinde kanalizasyon sistemi veya sızdırmaz fosseptik yapılmasına, Büyükşehir Belediyesi tarafından Taşağıl Köyünde baraj içine giren atıklar için fiziki tedbirler alınmasına, duruma göre sızdırmaz fosseptik yapılmasına,
2 – Fosseptikler yapıldıktan sonra en geç bir hafta içerisinde fosseptiklerin ilgili kurumlar tarafından vidanjörle boşaltılmasına,
3- Orta vadede Büyükşehir Belediyesi tarafından şebekeye verilen suyun dezenfeksiyonu için ozonlama sistemine geçilmesine,
4 – Mutlak korunma alanı olan 300 metrelik alanın, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü işbirliği içerisinde ağaçlandırılmasına,
SU HAVZASINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR
Yapılan değerlendirme sonucunda, alınan kararlar gereği bu güne kadar aşağıdaki çalışmaların yapıldığı saptanmıştır;
1 - DSİ. 8. Bölge Müdürlüğü tarafından mutlak koruma alanı içerisinde olup, yüksek risk oluşturan ve bedelleri ödenerek kamulaştırılması yapılan ancak vatandaşlar tarafından boşaltılmayan binalar gerekli tebligat yapılarak boşaltılmış ve yıkılmıştır.
2 - İl Özel İdaresi tarafından, Karaşeyh Köyünde kanalizasyon yapımı, Başköy Köyünde ise fosseptik çukuru yapımı 2009 yatırım programına alınmış ve çalışmalara başlanılmıştır.
3 - Büyükşehir Belediyesi tarafından;
-  Taşağıl Köyü’nde kamulaştırma işlemlerine başlanılmıştır.
- İçme suyunun “Ozon Temizleme Sistemi” ile temizlenmesi amacıyla, 21.04.2009 tarihinde ihale kararı alınmış, 1 Temmuz 2009 tarihinde ihale yapılacaktır.
- Büyükşehir Belediyesi tarafından Taşağıl Köyünde “Sızdırmaz Fosseptik” yapılması için çalışmalara başlanılmıştır.
HERGÜN KLOR ÖLÇÜMÜ YAPILIYOR
Vatandaşlarımıza daha temiz ve sağlıklı su temini için, içme suyu örnekleri İl Sağlık Müdürlüğünce her gün düzenli olarak odak noktalarında alınıp, klor ölçümü yapılmakta ve Hıfzısıhha Enstitüsü tarafından “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmeliğe” uygunluğunun araştırılması için mikrobiyolojik ve kimyasal analizleri yapılmaktadır. Klor ölçümlerinde, mikrobiyolojik ve kimyasal analizlerde İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmeliğe aykırı bir durum olduğu takdirde aynı gün İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Büyükşehir Belediyesine yazılı bildirim yapılmaktadır. Burada esas olan baraj gölündeki sudan ziyade, arıtmadan sonra şehir şebekesine verilen suyun temizliği, kalitesi ve kullanıma uygunluğudur.
SUDAN KAYNAKLANAN SALGIN YOK
İl Sağlık Müdürlüğü verilerine göre ilimizde sudan kaynaklanan herhangi bir salgın durumu bulunmamakta olup, aksine 2008 -2009 yılları Haziran ayı ilk üç haftası karşılaştırmasında ishal durumlarında düşüş olduğu görülmektedir.
Alınan kararlardan ve yapılan kontrol çalışmalarından da anlaşılacağı üzere Valiliğimiz ve ilgili kurumlar şehrimize daha temiz ve içilebilir suyun verilmesi için çalışmalarını sürdürmektedir.”
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
dadaş vicdanı 26 Haziran 2009 Cuma 20:39

Valiliğin su raporunu herkes iyi okusun.. Satır aralarıyla. Bu erzurumun su gerçeğidir. Yorumsuz.. Kirliliğin, suyun içilmez olduğunun tespitidir. Kaynağı pis olan su, nasıl temiz olur? Tüm arkadaşlarıma, halka, Ömer Nasuhi Bilmen'in büyük islam ilmihalini okumalarını tavsiye ediyorum. orada bir su bölümü var. içine kanalizasyon suyu, yada kullanılmış su girdiği için bize gelen su "ma-i müstemel2 yani kullanılmış oluyor. TEmiz olsa da temizleyici değil. Ohalde abdest( büyük ve küçük) almada kullanılır mı? Hakikaten fetvalıktır. erzurumlu, haysiyetine ve temizliğine dikkatliyse, yani dadaşsa bu su meselesini şahıs meselesi olarak görmeden, erzurum meselesi olarak görüp, kuyu sularını geri istemelidir.

Yorumu oyla      6      4  
akaraoğlu 26 Haziran 2009 Cuma 11:54

SUS SUUUUU. Kasım 2008den beri Çat baraj suyu şehrimizin su ihtiyacını karşılıyor.Ogün den beri kirli tartışmaları devam ediyor.Gündemden de düşmez.Bugün kü manşetinizde de yer aldığı gibi, yetkililer;Raporlardan,tedbirlrden,yapılacaklardan bahsediyorlar.Sekiz aydır bu su kullanılıyor.Ne kadar daha kullanmamız lazım ki tam sağlıklı raporla halkımızı bu suyun temiz olduğuna ikna edebilsinler. Sayın yöresel TV.YAPIMCILARI;Bu suyun kaynağından kullanımına kadar olan kirlilik serüvevinini tanıtacak,baraj etrafındaki köylerin her türlü atık ve karışımın suyla birleşimi anlatacak kısa bir proğramınız olamazmı.Burası Erzurum,karı var. Kışı var.Yaz gelince kışı, kış gelince yazı unutur.Yetkililerin tayini çıkar.Yeni gelen veya seçilenlerin altı ayı hoş geldinle geçer.Dahasonra şehrin sorunları dinlenir.raporlar,tedbir alma talimatları başlar.Unutulur gider.Yıllar sonra Çat içme suyu barajı kendiliğinden temizlenmiş olur.Suda son halka başka bir zaman başka yerde başlar.26/06.AhmetKARAOĞLU

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şenkaya'da Akyel sevinci
Erzurum'un Şenkaya ilçesinde doğan Tokat Valisi Recai Akyel Sayıştay 1. ...
Başarılı öğrencilere Muhtar’dan ödül
Erzurum’un Yakutiye ilçesine bağlı Mehdi Efendi Mahallesi’nde, sınıfını ...
“Hizmeti, halk sevgisiyle yapıyoruz”
Erzurum’da 2001 ile 2005 yılları arasında Vali Yardımcılığı görevini ...
 
Yiğitsoy gitti, Bahadır geldi
Devlet Su İşleri (DSİ) Erzurum Bölge Müdürlüğü’nde nöbet değişimi yapıldı. ...
Gözyaşlarıyla uğurlandılar
Erzurum'da 7 saat arayla geçirdikleri kazalar sonucu hayatlarını kaybeden ...
Ölüm bile ayıramadı
Erzurum'da iki kardeş, 7 saat arayla geçirdikleri kaza sonucu hayatını kaybetti.
 
Çift başlı buzağı şaşırttı
Narman ilçesinde çift başlı buzağı doğdu. Narman ilçesine bağlı Güvenlik ...
Ezber bozuldu
ADNKS 2008 verileri, Erzurum’da alınan ve verilen göçlerle ilgili şablonlaşmış ...
Kandiliniz Mübarek olsun…
Diyanet işleri Başkanı Bardakoğlu, Regaip Kandili dolayısıyla mesaj yayımladı. ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İstemihan Bulutlar
İstemihan Bulutlar
Tarihte Birlik ve Kardeşlik: 3 Ekim 2009
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Erzurum'dan Semerkant'a Uzanan Yol
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Erzurum'da bir 'temizlik' hikayesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum'un Saklı Cenneti: Karagöl
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Yabancı dil öğrenirken işgüzarlık yapanlar
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Yavuz Değirmenci’den Türkü Tadında Şiirler
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva