BEYAZ ET TÜKETİMİ
Balığın büyük bir besin kaynağı olduğuna dikkat çeken ve haftada en az 2-3 gün tüketilmesinin, uzmanlar tarafından önerildiğini hatırlatan Aksu, şunları anlattı: ''Balığın besin değeri ortada. Balık avlama alanımız geniş. Ancak avlama ve işlemede çok yavaşız. Örneğin açık denizde, 1 kilometrekarelik alanda, Yunanistan 1.5 ton, İspanya 2.6 ton, Fransa 1 ton, Suriye 0.9 ton, Cezayir 1.8 ton, Lübnan 1.4 ton balık avlarken, biz 0.4 ton avlayabiliyoruz. Bu ülkeler alanı çok iyi kullanıyor. Bizde tüketim alışkanlığının düşük olması, teknolojinin istenen düzeyde gelişememesi ve dağıtım ağının istenen düzeyde olmaması da bu sonucun önemli etkenleri arasında yer alıyor.''
DONDURULMUŞ BALIK TÜKETİMİ
Doç. Dr. Aksu, balığın en çabuk bozulan besin kaynaklarının başında yer aldığına dikkat çekerek, dondurulmuş balık tüketiminin ülkemizde yaygın olmadığını söyledi.
Balığın dondurulmuş halde daha uzun müddet korunabildiğini ifade eden Aksu, ''Elinizdeki balığı 2-3 günde tüketmek gerek. Ancak dondurulmuş balıkta bu süre, 1 aya kadar uzayabilir. Bizde balığın yüzde 90'ı taze tüketiliyor. Dondurulmuş balık tüketiminin yaygınlaşması, balık tüketimine olumlu etki edecektir'' diye konuştu.
BALIKLARIN TÜKETİM DÖNEMİ
AÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet İrfan Aksu, balıkların avlanma ve tüketim dönemlerinin de önemli olduğunu belirterek, özellikle yumurtlama döneminde balıkların avlanmaması gerektiğini ifade etti.
Alabalığın yumurtlama döneminin temmuz ve ağustos, hamsinin ise eylül ve ocak ayları olduğunu belirten Aksu, şöyle devam etti: ''Ekolojik özelliklere göre balıkların tüketim dönemi değişkenlik gösterir. Ülkemizde hamsi, alabalık ve sazan çok tüketilen balıklar arasında yer alıyor. Mesela hamsinin eylülden ocak ayına kadar, 5 ay süreyle tüketilmesi faydalıdır. Dil balığı ise sadece mayıs ayında istenen lezzettedir. Balığın yetiştiği suyun bileşeni ve besin seviyesi önemlidir. Balığın mevsiminde avlanmasına da özen gösterilmelidir.''
Aksu son olarak, Türkiye'de son 5 yılda özellikle Akdeniz'de balık işleme alanında bazı gelişmeler görüldüğünü belirterek, ''Ama bu gelişim yine de istenen düzeyde değil'' dedi.