ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Malazgirt-Ahlat Karayolu ulaşıma kapatıldı
Malazgirt-Ahlat Karayolu ulaşıma kapatıldı
Kurubaş Geçidi ulaşıma kapatıldı
Kurubaş Geçidi ulaşıma kapatıldı
Cankurtaran Geçidi zincirsiz araçlara kapatıldı
Cankurtaran Geçidi zincirsiz araçlara kapatıldı
Sürücülerin imdadına polis ekipleri yetişti
Sürücülerin imdadına polis ekipleri yetişti
Tır yoldan çıktı: 1 yaralı
Tır yoldan çıktı: 1 yaralı
HABERLER>EKONOMİ
27 Şubat 2009 Cuma - 22:55

Su Ürünlerini Değerlendiremiyoruz

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet İrfan Aksu, Türkiye'nin balık avlama ve işleme konusunda birçok ülkenin gerisinde yer aldığını söyledi. Aksu, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin geniş bir balık avlama alanına sahip olduğunu, ancak bu alanın yeterince değerlendirilemediğini belirtti.

Su Ürünlerini Değerlendiremiyoruz

BEYAZ ET TÜKETİMİ
Balığın büyük bir besin kaynağı olduğuna dikkat çeken ve haftada en az 2-3 gün tüketilmesinin, uzmanlar tarafından önerildiğini hatırlatan Aksu, şunları anlattı: ''Balığın besin değeri ortada. Balık avlama alanımız geniş. Ancak avlama ve işlemede çok yavaşız. Örneğin açık denizde, 1 kilometrekarelik alanda, Yunanistan 1.5 ton, İspanya 2.6 ton, Fransa 1 ton, Suriye 0.9 ton, Cezayir 1.8 ton, Lübnan 1.4 ton balık avlarken, biz 0.4 ton avlayabiliyoruz. Bu ülkeler alanı çok iyi kullanıyor. Bizde tüketim alışkanlığının düşük olması, teknolojinin istenen düzeyde gelişememesi ve dağıtım ağının istenen düzeyde olmaması da bu sonucun önemli etkenleri arasında yer alıyor.''
     DONDURULMUŞ BALIK TÜKETİMİ
     Doç. Dr. Aksu, balığın en çabuk bozulan besin kaynaklarının başında yer aldığına dikkat çekerek, dondurulmuş balık tüketiminin ülkemizde yaygın olmadığını söyledi.
     Balığın dondurulmuş halde daha uzun müddet korunabildiğini ifade eden Aksu, ''Elinizdeki balığı 2-3 günde tüketmek gerek. Ancak dondurulmuş balıkta bu süre, 1 aya kadar uzayabilir. Bizde balığın yüzde 90'ı taze tüketiliyor. Dondurulmuş balık tüketiminin yaygınlaşması, balık tüketimine olumlu etki edecektir'' diye konuştu.
     BALIKLARIN TÜKETİM DÖNEMİ
     AÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet İrfan Aksu, balıkların avlanma ve tüketim dönemlerinin de önemli olduğunu belirterek, özellikle yumurtlama döneminde balıkların avlanmaması gerektiğini ifade etti.
     Alabalığın yumurtlama döneminin temmuz ve ağustos, hamsinin ise eylül ve ocak ayları olduğunu belirten Aksu, şöyle devam etti: ''Ekolojik özelliklere göre balıkların tüketim dönemi değişkenlik gösterir. Ülkemizde hamsi, alabalık ve sazan çok tüketilen balıklar arasında yer alıyor. Mesela hamsinin eylülden ocak ayına kadar, 5 ay süreyle tüketilmesi faydalıdır. Dil balığı ise sadece mayıs ayında istenen lezzettedir. Balığın yetiştiği suyun bileşeni ve besin seviyesi önemlidir. Balığın mevsiminde avlanmasına da özen gösterilmelidir.''

     Aksu son olarak, Türkiye'de son 5 yılda özellikle Akdeniz'de balık işleme alanında bazı gelişmeler görüldüğünü belirterek, ''Ama bu gelişim yine de istenen düzeyde değil'' dedi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İyi Başlamadık
2009 yılı teşvik süreci başladı. Hazine verileri, bölge ve Erzurum’un ...
Kalkınma Ajansı, Genel Sekreterini Seçiyor
Erzurum-Erzincan-Bayburt Kalkınma Ajansı üçüncü yönetim kurulu toplantısını ...
Doğu 'da Krize Rağmen İhracat Arttı
Doğu Anadolu Bölgesi'nden yapılan ihracattaki artış, küresel ekonomik krize rağmen devam ediyor.
 
Küçük Esnaf Muafiyet Bekliyor
Erzurum Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Naci Çetin, Vergi Haftası’nı ...
Mazot ve Gübre Destekleri Ödeniyor
Geçtiğimiz üretim sezonunda çiftçi kayıt sistemine dahil olan üreticilerin ...
Ticarette Protesto Kaygısı
Merkez Bankası, Ocak 2009 dönemi Protestolu senet verilerini açıkladı. ...
 
ETSO’da Görev Dağılımı Tamamlandı
ETSO Yönetim Kurulu Başkanlığına Yücelik seçildi. Meclis Başkanlığına ise Saim Özakalın getirildi.
Vergi Stantlarına Yoğun ilgi
GHA/ Erzurum’da Vergi Haftası etkinlikleri devam ediyor. 23 Şubat’ta başlayan ...
Yumurta Fiyatları Tavan Yaptı
Erzurum’da bir ay önce 4,50 TL’ye satılan bir koli yumurtanın fiyatı, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Kasadaki Altın Saatler
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva