Kurbani Geyik – AA/ERZURUM
Doğu Anadolu Bölgesi'nden yapılan ihracattaki artış, küresel ekonomik krize rağmen devam ediyor.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde faaliyet gösteren firmaların 2007 yılında yaptığı ihracat, 2008'de yüzde 61 artış oranıyla 3 milyar 436 milyon 140 bin 924 dolara ulaşırken, geçen yılın 1 Ocak ve 23 Şubat döneminde gerçekleşen ihracata göre de bu yılın aynı döneminde yapılan ihracatta yüzde 23 oranında artış oldu.
İhracatçı firmaların ekonomik krize karşı aldıkları önlemler ve alternatif pazar bulma çabaları sayesinde ihracattaki artışın devam etmesi bekleniyor.
İHRACAATTA ARTIŞ TRENDİ
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Genel Sekreteri Fikret Kabakuş, yaptığı açıklamada, ihracatta yakalanan artış trendin bu yıl da devam ettiğini söyledi.
Bölgeden yapılan ihracatın artırılması için büyük çaba gösterdiklerini ifade eden Kabakuş, şunları kaydetti: ''Mevcut küresel ekonomik kriz bölgemiz ihracatını da olumsuz etkiliyor. Ancak bu noktada mevcut krizi en hafif şekilde atlatmak, yeni pazarlar bulmak, ihracatımızda görülen yapısal sorunlara kalıcı çözümler üretmek ve ihracat artışını istikrarlı bir hale getirmek amacıyla Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in öncülüğünde Dış Ticaret Müsteşarlığımızın başlatmış olduğu İhracat Stratejik Planı çerçevesinde gerçekleştirilen yoğun çalışmalarımız sonucu, yakalamış olduğumuz ihracattaki artış trendi bu yıl da devam ediyor.''
İHRACAAT VERİLERİ
Kabakuş, 2008 yılının 1 Ocak ve 23 Şubat döneminde Doğu Anadolu Bölgesi'nden 353 milyon 794 bin 154 dolarlık ihracat yapıldığını, 2009 yılının aynı döneminde ise yüzde 23 oranında artışla 436 milyon 710 bin 801 dolara yükseldiğine dikkati çekti.
Bölge için ihracat hedefinin yıllık en az 8-10 milyar dolar olduğunu vurgulayan Kabakuş, ''Bölgemizden başta inşaat malzemesi olmak üzere 4 bin 500 kalem ürünün ihracatı yapılıyor. Pazar ağımızı genişletmek ve alternatif pazar oluşturmak için birçok ülkede çalışmalarımız var. Güney Afrika ülkeleri, Cezayir ve Ukrayna'da yeni pazar arayışı içindeyiz. Bu çalışmalarımızın sonuç vermesi durumunda ihracatımızdaki artış oranı daha da yükselebilir'' diye konuştu.
PAZAR SORUNUNA ÇÖZÜM
İhracatı artırmak için pazar arayışlarının yanı sıra ihracatçıların sorunlarının çözümüne yönelik de çalıştıklarını kaydeden Kabakuş, şöyle devam etti:
''Bölgemizde yapılan ihracatın artmasında, bütün dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik gelişmelerin ve diğer etkenlerin yanı sıra, birliğimizin bölgemiz ihracatçılarının sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalarının büyük katkıları olmaktadır. Belirlenen ihracat hedefine ulaşmak için tüm kesimlere ihracat bilincinin yayılması çabası içindeyiz. Bu doğrultuda şu ana kadar bölgemizin değişik 12 ilinde toplam 52 adet eğitim programı düzenlenmiş olup, bütün bu eğitim programlarından firma temsilcileri, ihracatla ilgili kurum ve kuruluş yetkililerle öğrencilerden oluşan toplam 9 bin 566 kursiyer istifade etmiştir.''