ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kutlu: ‘Oyuncularımı tebrik ederim’
Kutlu: ‘Oyuncularımı tebrik ederim’
Koşukavak: ’10 kişi oynamak kolay değil’
Koşukavak: ’10 kişi oynamak kolay değil’
Erzurumspor zor da olsa kazandı!
Erzurumspor zor da olsa kazandı!
Tunç esnafın konuğu oldu
Tunç esnafın konuğu oldu
40 yıl sonra yeniden..
40 yıl sonra yeniden..
HABERLER>GUNCEL
2 Temmuz 2009 Perşembe - 05:24

Solakzade’yi rahmetle anıyoruz

Samet ÖZÜNAL/Önemli gün ve haftalar bağlamında “3 Temmuz” tarihi, Erzurum için iki ayrı önemi birden taşıyor. M. Kemal Atatürk’ün, Büyük Kongre’yi toplamak üzere Erzurum’a geldiği 3 Temmuz’u, büyük bir coşkuyla kutlayan Erzurumlular, aynı gün, bir başka değerin de, kaybı için üzülüyor.

Solakzade’yi rahmetle anıyoruz

  Önemli gün ve haftalar bağlamında “3 Temmuz” tarihi, Erzurum için iki ayrı önemi birden taşıyor. M. Kemal Atatürk’ün, Büyük Kongre’yi toplamak üzere Erzurum’a geldiği 3 Temmuz’u, büyük bir coşkuyla kutlayan Erzurumlular, aynı gün, bir başka değerin de, kaybı için üzülüyor. “Alimlerin Alimi” olarak adlandırılan Erzurumlu Solakzade Müftü Sadık Efendi’nin, Hakk’ın Rahmetine kavuştuğu gün olan 3 Temmuz, daha 4 yaşındayken Kur’an-ı Kerim’i okuyup yazmaya başlayan ve Ulema’dan sayılan Zat’ı, Erzurum’a yeniden hatırlatacak.
ERZURUM’UN UNUTULMAYAN KANAAT ÖNDERİ
Erzurum’un, şimdiye kadar en uzun süreyle Müftülük görevini yürüten manevi bir dinamiği olan Solakzade Müftü Sadık Efendi, sahip olduğu ilmi donanımıyla sadece talebe yetiştirmekle kalmadı, aynı zamanda Milli Mücadele’ye de önemli katkılar sundu. Vatan topraklarını işgal eden düşman kuvvetlerine karşı halkla birlikte mücadele eden ve ordu ile milleti birbirine kaynaştıran Müftü Sadık Efendi, işgalden sonraki yıllarda da, yakılıp-yıkılan cami, mescid ve medreselerin yeniden imar edilmesiyle uğraştı. Vefat ettiği 3 Temmuz 1960 günü, Erzurum’un tarihinde görülmemiş bir cenaze namazıyla toprağa verilen Solakzade Müftü Sadık Efendi, Rahmet- Rahman’a yürüyüşünün 49’uncu yılında bir kez daha rahmet ve minnetle yad edilecek.
29 YAŞINDA ERZURUM MÜFTÜSÜ OLDU…
1884 yılında Erzurum’da dünyaya gelen Solakzade Sadık Efendi, babası ulemadan Erzurum Müftüsü Muhammed Hamid Efendi’den ders aldı. Zamanın en büyük ilim ve fikir adamlarından olan ve Sadrazam Küçük Said Paşa başta olmak üzere çok sayıda devlet adamı yetiştiren Solakzade Ahmed Tevfik’in torunu olan Sadık Efendi, 26 yaşında Müftü Yardımcısı, 29 yaşında da, Erzurum Müftüsü oldu.
Bu aileye Solakzâde denilmesinin sebebi ise, bizzat Müftü Sadık Efendi tarafından açıklanırken, Merhum Müftü bu durumu; “Dedem Ahmed Tevfik Efendi'nin babası Hacı Lütfullah Ağa yarım kan Arap atı besler ve beslediği bu atlarla Erzurum ve çevresinin geleneksel atlı sporlarından cirit oyunlarına katılırmış. Cirit sopasını sol eliyle tutup attığından kendisine solak, çocuklarına da solağın oğlu anlamında Solakzâde denilmiştir.” ifadeleriyle açıklamıştır. 
YÜZLERCE TALEBE YETİŞTİRDİ
Dedesi Ahmed Tevfik Efendi ve babası Muhammed Hamid Efendi’den akli ve nakli ilimleri tahsil eden Erzurum Solakzade Müftü Sadık Efendi, Erzurum’daki çeşitli cami ve medreselerde müderrislik görevlerinde bulundu. 1913 yılında 29 yaşında iken Erzurum Müftüsü olan Müftü Sadık Efendi, 1. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla birlikte Ruslar tarafından işgal edilen Erzurum’dan gözyaşlarıyla ayrıldı. Erzincan, Sivas ve Kayseri hattında ilim tahsil etmeye ve talebe yetiştirmeye devam eden Sadık Efendi, gördüğü bir rüya üzere İstanbul’a hareket etti. Dar-ül Hilafe’de ders vermeye başlayan Solakzade Müftü Sadık Efendi, 1917 yılının sonunda yeniden Erzurum’da döndü. Rus işgalinden henüz kurtulmuş olan Erzurum’da, halkla birlikte bu kez Ermeni mezalimine karşı duran Müftü Sadık Efendi, Milli Mücadele çalışmalarına da bizzat katıldı.
MİLLİ MÜCADELE’YE KATKILARDA DA BULUNDU
Müftü Sadık Efendi ve bir grup vatanperver Erzurumlu, dini ve insani bütün haklarını korumak için harekete geçerken, 3 Mart 1919’da Erzurum'da Vilayat-ı Şarkiyye ve Müdafayı Hukuk-u Milliyye Cemiyet kuruldu. Sadık Efendi, Türkiye Cumhuriyeti'nin temelini teşkil eden bu cemiyetin kurucuları arasında yer alırken, başkan yardımcılığı görevinde de bulundu. Adı geçen cemiyet, 19 Mart 1919’da kuruluş gayesini açıklayan ve tarihe ışık tutacak çok önemli bir beyanname yayımlarken, söz konusu beyannameye, Müftü Sadık Efendi de, imzasını koydu. Erzurum Kongresi’ne de katılan Solakzade Müftü Sadık Efendi, savaş yıllarının geride kalmasının ardından Lalapaşa Camii’nde halka vaazlar vermeye başladı. O dönemde Kur’ın-Kerim’in muhtevasını öğrenmek ve tek tek okunan ayetlerin tefsir edilmesini dinlemek isteyenler için özel sohbetler düzenleyen Müftü Sadık Efendi, Dedesi Ahmed Tevfik Efendi’nin yarım bıraktığı, babası Hamid Efendi’nin de tamamlayamadığı hatmi bu sohbetler sayesinde tamamladı. Daha sonra iki hatim daha tamamlayan Müftü Sadık Efendi’nin ömrü, üçüncü hatm-i sohbet için vefa etmezken, Birinci Dünya Savaşı nedeniyle kesintiye uğrayan “Binbir Hatim Geleneği” ise, 1937 yılında Solakzade Müftü Sadık Efendi tarafından yeniden başlatıldı.
1960 YILINDA MERHUM OLDU
Herhangi bir tarikata bağlı olmayan Müftü Sadık Efendi; bu durumu soranlara ise, her zaman “Benim mürşidim Hazreti Muhammed ve Kur’an’dır.” diyerek cevap verdi. Cemaleddin Server Ravnakoğlu, merhumun bu yönünü şöyle anlatır: “O, hususi bir şekilde bir tarikata bağlanmış değildi, fakat gönlünü kaptırmaktan kendini kurtaramamıştı. Allah dostlarının manevi kemalatından, büyük sofilerin ilahi irfanından, feyizli nazarlarından hayranlıkla bahsederdi. Hele onda bulunan Peygamber aşkı ve sevgisi anlatılacak gibi değildi. Yüce Peygamberimizin ism-i şerifi anıldığı zaman gözlerinden yaşlar akar, rengi değişir ve adeta kendinden geçerdi.”
3 Temmuz 1960’da Rahmet-i Rahman’a yürüyen Solakzade Müftü Sadık Efendi, Erzurum tarihinde görülmemiş mahşeri bir kalabalığın katıldığı cenaze namazının ardından Asri Mezarlık’ta toprağa verildi.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tec Dağlı 2 Temmuz 2009 Perşembe 11:56

Mezar taşında;mübarek Hacı Muharrem Sırrî Efendi Hazretlerinin onun için söylediği: Burda medfun kâmil insan ilm-i dine âşinâ*** Erzurum müftîsi hafız Sâkıbe-i necm-i Hüdâ*** Ağladı gittiğine hep Erzurum halkı tamam*** Neş'elendi gelmesinden cümle ervâh-ı sâfâ*** (Burada din ilmine sahip,olgun insan,Erzurum müftüsü,Tanrı yıdızı hafız Sâkıb yatmaktadır. Erzurum halkı,onun ölümüne hep ağladı.Fakat, tertemiz ruhlar da O'nu aralarına aldıkları için çok neşelendiler)Bu şehr-i Erzurum,böyle mübarek insanları barındırdığı için,kutlu bir şehirdir.Ne mutlu bizlere ki,böyle yüce,ulu 'Allah' doslarının şehrindeniz.Onları örnek almalı,çocuklarımıza Onları örnek göstermeli yiz.Makamları cennet olsun.Rabb'im şefaatlari ne nail eylesin.Âmin.

Yorumu oyla      6      4  
cevat dağdaş 2 Temmuz 2009 Perşembe 08:56

Rabbim bu mübarekler yüzü suyu hürmetine Erzurum'u ve aziz Türk milletini korusun.

Yorumu oyla      6      4  
nadir kaptan 2 Temmuz 2009 Perşembe 08:56

Rahmet ve minnetle anıyoruz.

Yorumu oyla      6      4  
Hasan Çakan 2 Temmuz 2009 Perşembe 08:55

Cenab-ı Hakk'ın rahmeti daima bu alimlerin üzerine olsun. Ruhaniyetleriyle Erzurum'u koruyup kolladıklarına inanıyorum. Bu vesileyle Efendimiz AS'ma binlerce defa salat ve selam.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“Mehmet Nusret”i unutmayacağız.
Samet ÖZÜNAL/Tarihçe-yi Erzurum, diğer adıyla Tarihçe-yi Nusret’i yazarak ...
Kentsel dönüşümün maliyeti yüksek
Yakutiye Belediye Başkanı Korkut, ciddi maliyetler getiren harabeye dönüşmüş ...
Olur’da örnek işbirliği
Olur ilçesinde, mülki idare ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ...
 
Sekiz yıllık rüya gerçek oldu
Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir’in, Erzurum’un da Yapı Denetim ...
Palandöken’de işçilere süt desteği
Erzurum’un Palandöken ilçesinde belediyede çalışan işçiler güne süt içerek başlayacak.
Restorasyon karmaşası
GHA/Ödenek yokluğu yüzünden restorasyon çalışmaları yarım kalan ve ibadete ...
 
Afetzedelerin yüzü gülmüyor
Aşkale ilçesine bağlı Koşapınar köyünde 20 aile, 1989'da meydana gelen ...
Kasımpaşa'ya köprülü kavşak
Erzurum, yeni bir köprülü kavşağa daha kavuşuyor. Aziziye, Mecidiye, İpekyolu, ...
Belediye Başkanına kızdı, kendini doğradı
"Başkan bana 'iş falan yok. Git kendini öldür. Sen de kurtul biz de kurtulalım' dedi"
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İstemihan Bulutlar
İstemihan Bulutlar
İşini İyi Yapmanın Ödülü: Balıkçı Esendal
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Yabancı dil öğrenirken işgüzarlık yapanlar
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Tengricilik mi? Hadi oradan!
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Vaziyet: Kötü değil çok kötü
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yalan Haber Terörüne Son Verilmeli!
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Yavuz Değirmenci’den Türkü Tadında Şiirler
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva