Kurbani Geyik – AA
Erzurum'un Aşkale ilçesine bağlı Koşapınar köyünde 20 aile, 1989'da meydana gelen heyelanda hasar gören ve yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan evlerinde yaşamını sürdürüyor.
50 EVDEN 27’Sİ TALEPTE BULUNDU
Edinilen bilgiye göre, Aşkale'ye 19 kilometre uzaklıkta bulunan Koşapınar köyünde, yaşanan heyelanın ardından Afet İşleri Genel Müdürlüğü teknik elamanları tarafından hazırlanan rapora göre 80 hanelik köyde 50 evin naklinin yapılması gerektiğine karar verildi.
Ancak evinde oturulamaz raporu verilen 50 hane sahibinden yalnızca 27'si, İl Bayındırlık ve İskan Müdürlüğüne başvurarak borçlanma yoluyla afet konutu yapılmasını istedi.
KONUTLARA SU BAĞLANAMADI
Bunun üzerine, Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından, 1997'de ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile yapılan protokol doğrultusunda belirlenen, köye 1,5 kilometre uzaklıktaki alanda, 27 konutun temeli atıldı. Her biri 9 bin 350 TL'ye mal olan konutların inşaatı, 5 yıl içerisinde tamamlandı. Ancak konutlara, kaynak anlaşmazlığı yüzünden çıkan sorun nedeniyle su bağlanamadı.
Heyelanda hasar gören ve zemindeki kaymadan dolayı duvarlarındaki çatlakların giderek büyüdüğü evlerinde yaşam mücadelesi veren afetzedeler, yapımı 8 yıl önce tamamlanan konutlarına taşınmak için su bağlanmasını bekliyor.
''CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK'' İDDİASI
Afetzedelerden Osman Dindi, yıkılabileceği endişesiyle evinin duvarlarını içten ve dıştan ahşap direkle güçlendirmeye çalıştığını, ancak her yıl yaşanan zemindeki kaymadan dolayı evinin yıkılmasından korktuğunu söyledi.
Evinde rahat uyuyamadığını dile getiren Dindi, ''Hasarlı evlerden bir an önce kurtulmak istiyoruz. Köyde birçoğunun evi benim evim gibi hasarlı. Can güvenliğimiz yok. Eğer bu evleri boşaltmazsak bir gün üzerimize yıkılacak. Yetkililerin bir an önce su sorununu çözmesini bekliyoruz'' diye konuştu.
Koşapınar köyü sakinlerinden Mahir Sefiloğlu da 27 aileden 7'sinin köyden göçtüğünü, 20 ailenin ise konutlarına taşınmak için su beklediğini söyledi. Sefiloğlu, İl Özel İdare Genel Sekterliğinin konutlara, köyün suyunun paylaştırılmasını istediğini, ancak evi sağlam olan köylülerin, içme suyunun yetersiz olması nedeniyle karşı çıktığını savundu.
MALİYET SORUNU
Bu nedenle yetkililere 8 kilometre uzaklıkta bulunan bir kaynağı önerdiklerini anlatan Sefiloğlu, ''Ancak maliyeti fazla olur diye yetkililer buna karşı çıktı. Bu sorunun çözülmesi için çalmadığımız kapı kalmadı. Şimdiye kadar bir sonuç alamadık'' dedi.
Heyelanda evi oturulamaz hale gelmesiyle birlikte kente göç eden afetzedelerden Midhat Dindi de heyelanda evinin hasar görmesi nedeniyle geçici olarak kente göç ettiğini, köye geri dönmek için 8 yıldır afet konutlarına su bağlanmasını beklediğini söyledi.
Emekli maaşıyla şehirde geçinemediğini anlatan Dindi, ''Bu yüzden suyu olmasa da köye gerip dönüp afet konutuna yerleşmek istedim. Ancak eşim ve çocuklarım, köye geri döndükten bir süre sonra beni terk edip gittiler. Ben de şehre, ailemin yanına gitmek zorunda kaldım. Bir an önce konutlara su bağlanmasını istiyoruz'' şeklinde konuştu.
''İHTİLAFIN ÇÖZÜLMESİNİ BEKLİYORUZ''
İl Özel İdare Müdürlüğü Genel Sekreteri Selami Altınok ise Koşapınar köyündeki afet konutlarına su bağlanamamasının nedeninin köyde su kaynağında yaşanan ihtilaftan kaynaklandığını söyledi.
Köyün mevcut su kaynağının, yaptıkları incelemelerde afet konutlarına da yetebileceğini tespit ettiklerini anlatan Altınok, şunları kaydetti:
''Teknik ekiplerimizin ve danışmanlarımızın, köydeki mevcut su kaynağının hem eski köy yerleşimine hem de yeni yapılan afet konutlarına yetebileceği yönünde bir değerlendirmesi var. Bu nedenle afet konutlarına düşük bir maliyetle su götürme şansımız var. Ancak köyde evi sağlam olanlar, yeni yapılan afet konutlarına köyün mevcut kaynağından su verilmesine karşı çıkıyor. İhtilaf çözülürse, konutlara hemen su bağlayabiliriz.''