Erzurum’da etkili olan soğuk hava nedeniyle, vatandaşlar vücudun direncini artıran pekmeze ilgi gösteriyor.Pazar yerinde kilosu 15 ila 20 TL arasında satışa sunulan pekmeze yoğun ilgi olurken, köylü kadınların yapıp sattığı pekmez, temizliği ve doğallığı nedeniyle adeta kapışılıyor. Pekmezin, yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağı olduğunu söyleyen sağlık yetkilileri, “Pekmez, özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşılamaktadır. Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziklilerin, tüberkilozlu hastaların, iyileşme dönemindeki kişilerin diyetinde yer alması önerilmektedir. Pekmezin çok iyi kaynak olduğu besin öğelerinden biri de kromdur. Krom, glikoz toleransa faktörünün yapısında bulunur ve insülün kullanımı ile glikoz metabolizmasını etkiler. Rafinasyon işlemi sonucunda gıdalardaki krom miktarının büyük ölçüde azaldığı göz önüne alınırsa pekmezdeki kromun önemi daha da belirginleşmektedir" dediler.
//PEKMEZ YE DİRENCİNİ ARTIR
Dut pekmezinin vücuttaki kanı artırdığını ve enerji verdiğini söyleyen uzmanlar "Pekmez aynı zamanda iştah açar. Hamilelikte ve bebek gelişiminde çok faydalıdır. Mideyi, bağırsakları, böbrekleri kuvvetlendirir. Damar sertliğine iyi gelir. Kan dolaşımını rahatlatır. Kan eksikliği bulunan hastalarda çok büyük faydalar sağlar. Mide hastalıklarında özellikle, ülser hastalığına iyi gelir. Astım ve bronşit hastalıklarında faydalıdır. Soğuğa karşı vücut direncini arttırıcı özelliğe sahiptir. Sporcular için bir enerji deposudur. Bebeklerin büyümesinde ve gelişmesine yardımcı olur. Çocukların zeka gelişimine yardımcı olur. Gargara halinde ağız ve boğaz hastalıklarında etkilidir. Çocuklarda sıklıkla rastlanan pamukçukta da yaygın olarak kullanılır" dediler.