SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Aile Hekimliği uygulaması, Erzurum’da düzenlenen bir değerlendirme toplantısında ele alındı. Erzurum Aile Hekimleri Derneği tarafından İl Sağlık Müdürlüğü Çok Amaçlı Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında, Aile Hekimliği uygulamasında yaşanan sıkıntılar masaya yatırıldı. Erzurum’da görev yapan aile hekimlerinin katıldığı yönetmelik değerlendirme toplantısında konuşan Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hakan Levent Kaplan, Aile Hekimliği mekanizmasının, 25 Mayıs ve 30 Aralık 2010 tarihlerinde uygulamaya konulan yeni yönetmeliklerle tehlikeye girdiğini öne sürdü. Tüm aile hekimleri adına konuşan Kaplan, “Bizler, Sağlık Bakanlığımızın Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında başlatılan Aile Hekimliği uygulamasının her aşamasında emeği ve desteği olan, vatandaşlarımızın birinci basamak sağlık hizmetlerinden kaliteli, etkin ve eşit faydalanabilmesi adına özveri ve azimle çalışan Aile Hekimleriyiz. 25 Mayıs ve 30 Aralık 2010 tarihlerinde uygulamaya konulan yeni yönetmeliklerle, artık hem kendi özlük ve kişilik haklarımızı, hem vatandaşlarımızın eşit, kaliteli, etkin, devamlılığı olan ve ulaşılabilir sağlık hizmeti alma hakkını güvende hissetmiyoruz. Bu nedenle tedirginiz.” diye konuştu.
//AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNİ KATEGORİLERE AYIRMA ANLAYIŞI
25 Mayıs 2010 tarihinde uygulamaya konulan Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği’nde Aile Sağlığı Merkezleri’nin A, B, C ve D şeklinde sınıflandırıldığını kaydeden Kaplan, “Aile Sağlığı Merkezlerinin bu şekilde gruplandırılması hem hastalar hem de hekimler açısından Anayasamızın eşitlik ilkesine aykırıdır. Aile Sağlığı Merkezlerini A, B, C ve D gibi gruplara ayırmak, D grubu dahi olamayan bir aile sağlığı biriminden hizmet alan bir hasta ile A grubunda bulunan bir birimden hizmet alan hasta arasında ciddi anlamda bir eşitsizlik meydana gelmesine sebebiyet verecektir. Her ne kadar vatandaşlarımızın kendi Aile Hekimini belirleme hakkı olsa da, ülkemizin çoğu bölgesinde yerleşik nüfusa oranla bir veya iki Aile Sağlığı Merkezi bulunmakta ve mecburen buralardan hizmet alma durumu söz konusu olmaktadır.” diye konuştu.
//YÖNETMENLİĞİN UYGULANABİLİRLİĞİ
A, B, C ve D sınıfı Aile Sağlığı Merkezi oluşturmak için beklenilen düzenlemelerin, aile hekimlerinin istemelerine rağmen birçok yerde gerçekleştirilemeyeceğini ileri süren Dr. Kaplan, “Çünkü bu düzenlemeler hazırlanırken, gerek ülkemizin gerek toplumumuzun sosyo ekonomik altyapısı ve psikolojik değerlendirilmesi yapılmamıştır. Uygulanırlılığı pratikte çok zor olan bir yönetmelikle Aile Hekimliği’nin devamı tehlikeye sokulmuştur. Kamunun elinde iken şu anki gider ücretinin kat kat fazlası harcanarak ve kat kat fazla elamanla aile sağlığı merkezlerinin A ve B sınıfı olması sağlanamamasına rağmen, aile hekimlerine verilen cüzi miktardaki cari giderle bunun sağlanması mümkün gözükmemektedir.” ifadelerini kullandı.
//AİLE HEKİMLERİNİN ALDIĞI MAAŞ
Öte yandan yazılı ve görsel basında Aile Hekimlerine ödenen ücretlerin herkes tarafından dile getirildiğini ve hep gerçek ücretlerin çok üstünde rakamların telaffuz edildiğine dikkati çeken Başkan Kaplan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler normal memuriyetimize tekabül eden reel maaşımızdan fazlasını almıyoruz. Cari Gider Ödeneği adı altında bizlere verilen ve her platformda maaşımızmış gibi lanse edilen belirli bir ücret var ki, son Uygulama Yönetmeliği ile birlikte yarı yarıya azaltılmıştır. Bu ödenek vatandaşlara daha kaliteli daha çağdaş ve daha modern hizmet verme adına, aile sağlığı merkezlerinde kira, elektrik, ısınma, mobilya, jeneratör, güvenlik, sekreterya, hizmetli, temizlik, ilaç, köy gezici sağlık hizmeti, telefon, internet, kırtasiye, tıbbi malzeme, araç ve gereçler, diğer giderlerin temini ve devamının sağlanması için hekimler tarafından harcanmaktadır. Yeni uygulamayla birlikte Aile Sağlığı Merkezlerimizin kavuşmaya başladığı modern ve kaliteli yapılanmasının devamlılığı da tehlikeye girmiştir. Erzurum Aile Hekimleri olarak, Aile hekimliği sistemine sonuna kadar destek olacağımızı, yanlış uygulamaların düzeltilmesi için sistemin her an daha iyiye gitmesi halkımızın sağlığının en üst düzeye çıkması için çalışmalarımıza devam edeceğimizi belirtmek istiyoruz. Aile Hekimliği Uygulamalarının devamını tehlikeye sokan kaygılarımızın giderilmemesi durumunda, verilen aile hekimliği hizmetlerinin yapısal ve işlevsel anlamda eski sağlık ocağı sistemine dönüşeceğine inandığımızı ve bu durumda vatandaşlarımıza daha kaliteli sağlık hizmet veremeyeceğimiz düşüncesiyle birçok aile hekiminin sözleşmelerini feshetmek zorunda kalabileceğinin bilinmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Yönetmelik değerlendirme toplantısında daha sonra aile hekimleri ile görüş alışverişinde bulunuldu.