SAMET ÖZÜNAL(GHA) - Erzurum Verem Savaş Dispanseri, 2010 yılında on binlerce kişiyi tüberküloz taramasından geçirdi. Erzurum’da 5 bin 350 cilt testinin yapıldığı Verem Savaş Dispanseri’nde, iş başvurusu ve askerlik için de, 6 bin 400 kişiye sağlık taraması hizmeti verildi.
//2010 YILI HİZMETLERİ
Erzurum Verem Savaş Dispanseri’nden 2010 yılında verilen sağlık hizmetleriyle ilgili olarak bilgiler edinildi. Yetkililer, 4 doktor, 4 hemşire, 3 sağlık memuru, 3 röntgen teknisyeni, 2 laborant, 1 tıbbi sekreter, 1 veri hazırlamacı ve 1 de hizmetli olmak üzere toplam 20 personelin görev yaptığı Erzurum Verem Savaş Dispanseri’nde, iş başvurusu ve askere gitmek amacıyla başvuran 6 bin 400 kişinin taramadan geçirildiğini kaydettiler. Dispanser yetkilileri, şüphe üzerine kuruma gelen 510 kişinin de, gerekli test ve taramalardan geçirildiğini kaydederek, “Yıl içerisinde kurumumuzda 800 kişiye BCG aşısı yapılmış, doktorların istemiyle 5 bin 350 adet cilt testi uygulanmıştır.” dediler.
//HASTA SAYISI
Erzurum’da Verem Savaş Dispanseri’ne kayıtlı olarak tedavi gören hasta sayısının ilçeler dahil 67 olduğunu açıklayan konu ile ilgililer, “Hınıs ve Oltu ilçelerimiz dahil olmak kaydıyla, toplam hasta sayımız merkezle birlikte 67’dir. Bu hastalarımıza sağlık personeli gözetiminde ilaçları verilmektedir. Bu süreç, Doğrudan Gözetim Tedavisi adını verdiğimiz bir uygulamayla işletilmektedir. Uygulama kapsamında her gün sağlık görevlilerinden oluşan ekiplerimiz, hastaları bulundukları evlerde ziyaret edip, onları gözetim altında tutuyorlar. İlaçlarını içirip, tedavi sürecini adım adım kayıt altına alıyorlar. Ayrıca dispanserimize bağlı olarak bölgemize hizmet veren mobil tarama ekibi de bulunmaktadır.” diye konuştular.
// MOBİL TARAMA EKİBİ BÖLGEYE HİZMET VERİYOR
Erzurum Verem Savaş Dispanseri bünyesindeki mobil tarama ekibinin, Erzurum, Erzincan, Ağrı, Ardahan, Kars, Bingöl, Tunceli ve Iğdır illeriyle ilçelerine hizmet verdiğini anlatan yetkililer, “Bu hizmet kapsamında 2010 yılında 16 bin kişiye filmi çekimi yapılmış, şüpheli olarak 452 kişi tespit edilmiştir. Görev alanlarını ise, cezaevleri, askeri birlikler, yetiştirme yurtları, çocuk yuvaları ve diğer toplu işyerleri oluşturmuştur.” dediler.
Öte yandan Erzurum’da verem hastalığına yakalananların sayısında son yıllarda gözle görülür bir azalma yaşandığını dile getiren Verem Savaş Dispanseri yetkilileri, sevindirici bu gelişmenin yaşanmasında doğrudan gözetim ve toplumda farkındalık oluşturulmasının büyük rol oynadığını ifade ettiler. Verem Savaş Dispanseri yetkilileri, yüksek ateşle birlikte uzun süreli öksürük şikayeti olan vatandaşların mutlaka kuruma başvurmalarını isteyerek, “En küçük bir şüpheyi bile değerlendirip gerekli sağlık kontrollerini yaptırmak, hastalıktan zarar görmeyi önleyeceği gibi, verem mikrobunun başkalarına da bulaşmasını engelleyecektir.” şeklinde konuştular.