ERZURUM (İHA) - Erzurum’da “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğü’nce stant açıp, sigaranın zararlarını ve kurtulma yollarını anlatıldı.
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü’nce “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” nedeniyle Cumhuriyet İş Merkezi’nde sigaranın zararlarının anlatıldığı bir stant açıldı. Sigaranın zararlı alışkanlıkları konusunda halkı bilgilendiren ve Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın ‘Dumansız ve sağlıklı bir hayat için tüm Türkiye’yi havasını korumaya ve dumansız yaşamı desteklemeye davet ediyorum’ şeklindeki beyanının bulunduğu broşürlerden dağıtan yetkililer, sigara tiryakilerine bu alışkanlıklarından kurtulmaları için yol gösterdiler.
ALO 171 HATTI
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri gün boyunca dağıttıkları broşürlerle ‘Sigarayı bırakmak istiyorum ancak bırakamıyorum’ diyenlere bilimsel tedavi yöntemlerini anlatan ve 1 Haziran 2008 tarihinden bu yana hizmet veren Erzurum Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları Hastanesi bünyesindeki ‘Sigarayı Bırakma Polikliniği’ hakkında bilgi sahibi yaptı. Sigara içilmemesi gerekli olan yerler ve sigara yasağına uyulmaması durumunda uygulanacak cezalar hakkında bilgilerin de yer aldığı broşürlerden alan vatandaşlara ayrıca ‘ALO 171’ Sağlık Bakanlığı Sigara Bırakma Danışma Hattı hakkında bilgiler de verildi.
VANÇELİK’İN DEĞERLENDİRMESİ
Erzurum İl Sağlık Müdürü Doç Dr. Serhat Vançelik, sigaranın zararlarının artık herkes tarafından anlaşıldığının altını çizerek ‘Sağlık Bakanlığımızın tüm sağlık alanlarında olduğu gibi sigaranın zararları konusunda da vermiş olduğu mücadele sayesinde artık iyi noktalara gelmiş bulunuyoruz. Sigara içenlerin sayısındaki düşüş bunun bir göstergesi. Biz de İl Sağlık Müdürlüğü olarak özellikle gençlerimizi sigaranın zararları hakkında bilgi sahibi yapmaya devam edeceğiz.’ dedi.
Özellikle sigarayı bırakmaya niyetli olan kişilerin Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve Atatürk Üniversitesi Aziziye Araştırma Hastanesi’nde bulunan Sigarayı Bırakma Poliklinikleri’ne başvurmalarının yararlı olacağına dikkat çeken Sağlık İl Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik sözlerini şöyle sürdürdü; ”Tespitlerimize göre kişilerin kendi kendilerine sigarayı bırakma oranı çok yükseklerde değil. Özellikle sigarayı bırakma polikliniklerinde profesyonel yardım alarak sigaradan kurtulmak daha kolay. Çünkü bugüne kadar Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde yaklaşık 5 bin, Atatürk Üniversitesi Aziziye Araştırma Hastanesi’ndeki Sigarayı Bırakma Polikliniği’nde de bin 500’ün üzerinde kişi sigaradan kurtuldu.”