ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Köprüköy’de uyuşturucu operasyonu
Köprüköy’de uyuşturucu operasyonu
Horasan GSİM’de Karakelle dönemi
Horasan GSİM’de Karakelle dönemi
ATAUNİV’den Türkiye’de bir ilk
ATAUNİV’den Türkiye’de bir ilk
FB – Erzurumspor maçı 5 Şubat’ta
FB – Erzurumspor maçı 5 Şubat’ta
MHP’den Pasinler buluşması
MHP’den Pasinler buluşması
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
6 Ekim 2010 Çarşamba - 06:07

Sigara sağlığın baş düşmanı

Genellikle ergenlik çağlarında özenti, gösteriş, taklit, büyüme veya özgürlük ifadesi olarak başlanan sigara, dumanının akciğerlere çekilmeye başlamasıyla bağımlılığa yol açıyor.

Sigara sağlığın baş düşmanı

Arsenik, siyanür, amonyak ve naftalin gibi 4 binden fazla zararlı madde içeren sigaranın zararlarının ortaya çıkarılmasıyla birlikte, gelişmiş ülkelerde kontrol programları ile içim oranları azaltılırken, Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde ise içim daha yaygınlaşıyor. Özellikle de gelişmiş ülkelere ait büyük sigara şirketleri, pazar paylarını arttırmak için, reklamlarını okul önlerine kadar ulaştırmış durumdalar. Mesela bir sigara üreticisine ait kovboylar, okul çıkışlarında öğrencilere bedava sigara dağıtmakta, “'Bir seferden bir şey olmaz” diye başlayan gençler, bir süre sonra nikotinin bağımlılık yapıcı etkisiyle, ‘sürekli müşteri’ haline gelmekte. Uzmanlar, otuza yakın hastalık için ciddi risk faktörü taşıyan sigarayı bırakmanın, bir insanın, 'sağlığıyla ilgili verdiği en kazançlı kararlardan birisi' olduğunu bildiriyor.
Sigarayla ilgili olarak hazırlanan bilimsel makalelerden derlenen bilgilere göre, saatte 200 ile 250 km hızla ve 100 derecenin üzerinde sıcaklıkla dumanı ağız içine çarpan sigara, içerdiği 4 binden fazla zararlı madde ile insan sağlığında ciddi bozulmalara yol açıyor. Boya sökücü aseton, akü yapımında kullanılan kadmiyum, roket yakıtı metanol, çakmak gazı bütan, temizlik maddesi amonyak, fare zehiri arsenik, öldürücü zehir hidrojen siyanür, naftalin, bu 4 bin maddeden sadece birkaç tanesi. Nikotin ise sigarada bulunan bağımlılıktan sorumlu ana madde.
//SİGARA VE SAĞLIK
Uzmanlar, Türkiye'de sigaraya bağlı hastalıklardan ölen kişi sayısının, trafik kazalarında ölenlere oranla 10 kat fazla olması göz önüne alındığında, sigara bağımlılığı ile mücadelenin gerekliliğinin daha net anlaşılacağını kaydediyor.
Uzmanların belirttiğine göre, sigara, otuza yakın hastalık için ciddi risk faktörü taşıyor. Sigaranın dumanında gaz halinde bulunan CO (karbon monoksit), hücrelerin kandaki oksijeni kullanmasını engelleyerek, tüm organların çalışmasına zarar veriyor. Sigara dişlerde lekelenmeye ve daha kolay çürümeye, tat duygusunda bozulmaya yol açıyor ve diş taşı oluşumunu hızlandırıyor. Sigara içenlerde ağız içi, diş eti, dil ve bademcik kanserleri, sigara içmeyenlere göre 3-33 kat daha fazla görülüyor.
Sigara, solunum yollarını örten hücreleri ve koruyucu siliyer yapıyı bozarak akciğerlerin her türlü zarara açık hale gelmesine yol açıyor. Kronik akciğer hastalıklarının yüzde 80-90 sorumlusu, sigara. Sigara içenlerde kronik bronşit, amfizem gibi hastalıklardan ölüm oranı, sigara içmeyenlere göre 2,5 kat fazla. Akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı sigarayla ilgili olup, sigara içmeyenlere göre riskleri 15-20 kat yüksek.
//ÖMÜRDEN 8 YIL GİDİYOR
Sigara içen kişiler, içmeyenlere göre ortalama 8 yıl daha erken ölüyor. Sigara damar sertliği gelişmesini kolaylaştırıyor, koroner arter hastalığı gelişiminde ise en önemli risk faktörlerinden biri durumunda. Kalbin oksijen tüketimini artırıyor, damarlarda büzülmelere sebep oluyor.
Yemek borusu kanserlerinin en önemli risklerinden birisi sigara içimi. Sigara mide salgısını arttırıyor, mide ülseri ve mide kanseri gelişmesini ise kolaylaştırıyor. İdrar kesesi ve pankreas kanseri sigara içenlerde, içmeyenlere göre 2 kat daha fazla görülüyor. Böbrek kanserleri ise 5 kat daha fazla.
Sigara erkeklerde ejekülasyon miktarını ve spermlerin hareket yeteneğini azaltıyor. Cinsiyet hormonlarının da salgılanışını bozarak, cinsel isteğin ve gücün azalmasına yol açıyor. Sigara içenlerde prostat kanseri de, içmeyenlere göre 2 kat fazla görülüyor.
//ÖLÜ DOĞUMLARA YOL AÇIYOR
Sigara kadınlarda ise istenmeyen düşüklere, erken ve düşük kilolu bebek doğumlarına, ölü doğumlara ve erken menopoza yol açıyor. Ayrıca ses kısıklığına, ses kalınlaşmasına ve cilt damarlarının daralmasına bağlı cilt kurumalarına yol açarak cinsel yaşantılarını olumsuz yönde etkiliyor.
Sigara içen kadınlarda rahim ağzı kanserlerine de yaklaşık 20 kat fazla rastlanıyor. Doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda sigara içimi de eklenirse, kalp-damar hastalıkları içmeyenlere göre 2 kat fazla görülüyor.
Emziren bir annenin sigara içmesi durumunda ise, bebekte kusma, dalgınlık, çarpıntı, mide-bağırsak sistemi bozuklukları ve bronşit, pnömoni gibi solunum yolu enfeksiyonları sık olarak ortaya çıkıyor.
Uzmanlar, kendisi sigara içmediği halde, bulunduğu ortamlarda sigara içilmesine bağlı duman solumak zorunda kalan kişilerin durumunu 'pasif sigara içiciliği' olarak nitelendiriyor. Uzmanların bildirdiğine göre, yanmakta olan bir sigaranın dumanının 2/3'ü asla içen kişinin akciğerine ulaşmıyor, sigara içmeyenlerin de soluduğu havaya karışıyor. Ayrıca bu duman, sigarada süzülmeyip direkt havaya karıştığı için içerdiği zehirli maddeler açısından daha zengin. ABD Çevre Koruma Örgütü'nün, havaya karışan sigara dumanını, hardal gazı, benzen ve arseniğin de içinde bulunduğu "A Grubu insan kanserojeniği" içine aldığı biliniyor.
Pasif sigara içiciliğinde, akciğer kanseri de dahil olmak üzere meme, rahim ağzı ve kan kanserleri gibi sigara içen kişide görülen her türlü kanser çeşidi ve bronşit, amfizem, kalp krizi gibi her türlü hastalık artmış oranda görülüyor.
//SİGARAYI BIRAKMAK, 'EN İYİ KARAR'
Sigarayı bırakmanın, bir insanın sağlığıyla ilgili verdiği en kazançlı kararlardan birisi olduğunu vurgulayan uzmanlar, "Sigara bırakıldıktan 1 yıl sonra koroner kalp hastalığı riski yüzde 50 düşer. 1 'fclüyor.
Sigara, sol5 yıl sonra ise koroner kalp hastalığına bağlı ölüm riski hemen hemen içmeyenlerin seviyesine iner. 10 yıl sonra akciğer kanserinden ölüm riski yarı yarıya düşer. Ayrıca akciğer fonksiyonları hiç sigara içmeyenlerinkine yaklaşır. 20 yıl sonra ise sağlık açısından, hiç sigara içmeyen birisiyle neredeyse aynı duruma gelinir" diyor.
Uzmanlar, sigarayı kendi başına bırakmanın oldukça zor olduğunu, bu şekilde bırakabilme oranı yüzde 4 iken, bu oranın profesyonel yardım aracılığı ile yüzde 45'lere kadar yükselebildiğini bildiriyor.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğu Anadolu Kuş Cenneti
Kuzeydoğa Derneği tarafından Kars, Ardahan ve Iğdır'da bir günde 111 türden ...
Ağaçlar mevsimi şaşırdı
Oltu ilçesinde vişne ağaçları Ekim ayında çiçek açmaya başladı.
Sağlık’ta yeni atılım
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sezaryenle doğumu tercih eden anneleri normal ...
 
Pasinler’de şap taraması yapıldı
Şap Hastalığı Kontrolü Projesi kapsamında Erzurum’un Pasinler ilçesine ...
'Anne sütü bin türlü derde deva'
Anne sütünün hastalıklardan koruduğuna dikkat çekilerek, anne sütü ile ...
Dindi, hayvan hakları savunucularını kınadı
Referandumda görevli olduğu sandığa giderken aç bir ayı tarafından öldürülen ...
 
Erzurum'dan Adıyaman'a Gönül Köprüsü
Erzurum'un Oltu ilçesinde garson olarak çalışan iki kardeş, internette ...
“İnsanın sokak köpeği kadar değeri yok"
Pazaryolu ilçesinde köy imamı Bakır'ın bir ayı tarafından parçalanarak ...
Öğretmen adayının ekmek parası dramı
Erzurum Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksel Okulu’ndan (BESYO) ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Maskesiz gezenimiz var mı?
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva