Sıcağın da etkisiyle Ramazan’da su ihtiyacının arttığını kaydeden uzmanlar, vücudun su ihtiyacının en iyi gidermek için yine saf su tüketilmesi gerektiğine dile getirdi. Gazlı içeceklerin soğuk içilerek susuzluğu giderdiğini ve içerisinde birçok suni tatlandırıcı olduğu için tercih edildiğini anımsatan uzmanlar, “Gazlı içecekler özellikle çocuklar için daha cazip hale gelmektedir. Bu ilaçlar normal zamanlarda zararlı olduğu gibi Ramazan'da da zararlıdır. Gazlı içecekler, iftarda da sahurda da tercih edilmemelidir. Uzun süreli susuzluk nedeniyle iftarda çok sıvı alırız, ancak bunun özellikle aç karnına gazlı içeceklerle giderilmeye çalışılması daha da zararlıdır. Boş mideye giren asitli ve gazlı içecekler midenin asit dengesini bozarak çeşitli mide rahatsızlıklarına zemin oluşturabilir. Bu içeceklerin hiçbir yararı ve besleyici değeri yoktur. Yüksek kalori içerikleri nedeniyle kolay kilo alınmasına yol açabilirler. Diyet olanların içerdikleri suni tatlandırıcıların ise birçok potansiyel yan etkileri vardır. Bu gıdalarda bulunan yüksek fruktoz karaciğer yağlanmasına, obeziteye, elektrolit dengesizliğine, şeker hastalığına ve çeşitli endokrin bozukluklara zemin hazırlayabilir” diye konuştu.
Vücudun su ihtiyacının en iyi gidermek için yine saf su tüketilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, “Yazın vücudun deri yolu ile su kaybı arttığından ihtiyaçta artıyor. Normal zamanda bir yetişkinin günlük 0.5 - 1 litre sıvı alması yeterli iken bu miktar yaz aylarında günlük 3 litre ve üzerine çıkabiliyor. Bu durumda suyun yanı sıra bitki çayları, süt ve ayran gibi içecekler sıvı kaybını yerine koymada kullanılabilir. Özellikle karpuz gibi su içeriği yüksek yaz meyveleri bol tüketilmelidir” diye konuştu.