Uzmanlar, “Hareketsiz yaşam, düzenli egzersiz yapmama gibi durumlarda kaslar yeterince güçlü olmadığı için, kasların taşıması gereken vücut ağırlığı da omurga üzerine dolayısıyla disklerin üzerine binerek fıtıklaşmalarına neden olur” uyarısında bulundu.
Vücudun yükünün sadece omurga tarafından taşınmadığını belirten uzmanlar, “Karın kaslarımız ile tüm sırt ve belimizde omurga boyunca uzanan kaslarımızın fonksiyonu da büyük önem taşır. Omurganın esnekliğini sağlayan ve bir tür destek yastığı olarak hizmet eden disklerin aşırı baskıya maruz kalması deforme olmasına, şeklinin bozulmasına yol açar. Normal şeklini kaybederek dışarıya doğru kabaran, fıtıklaşan disk, baskı yaptığı sinirin fonksiyonlarını etkileyerek değişik bulgulara neden olur” diye konuştu.
Yerdeki cisimlerin dizleri kırmadan eğilerek kaldırılmasının tavsiye eden uzmanlar, dizleri kırmadan ağır nesneleri itmek ve çekmek, masa başında uzun süre bel desteği olmaksızın çalışmanın bel fıtığına davetiye çıkardığını söylediler.
Her iki elde uzun mesafelerde ağır yük taşımanın da bel fıtığı için risk oluşturduğunu dile getiren uzmanlar, şunları kaydetti; “Tüm önlemlere karşın bel fıtığı gelişebilir. Bel ağrılarının ancak yüzde 3'ü ameliyat edilmesi gerekli bel fıtıklarından kaynaklanır. Bu nedenle hekim muayenesi ve yapılacak incelemelerin sonuçlarına göre ilk önerilen yatak istirahati ve ağrı kesici, kas gevşetici ilaçların kullanılmasıdır. Alınan bu önlemlere karşın ağrı ve bacaklarda uyuşukluk ve kas güçsüzlükleri geçmezse çözüm ameliyat olur.”