ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kars yolunda yolcu otobüsü devrildi: 23 yaralı
Kars yolunda yolcu otobüsü devrildi: 23 yaralı
Valilikten Palandöken tamimi
Valilikten Palandöken tamimi
Aşkale kayıp öğretmen için seferber oldu
Aşkale kayıp öğretmen için seferber oldu
Güneş enerji santralinde fen bilimleri dersi
Güneş enerji santralinde fen bilimleri dersi
Hınıs’ta kaçakçılık operasyonu
Hınıs’ta kaçakçılık operasyonu
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
15 Ağustos 2011 Pazartesi - 01:31

Doğru bildikleriniz yanlış olabilir

Ramazanda sağlıklı oruç tutmanın sırrının sahurda gizli olduğu, sahurda ”ne kadar çok yenirse o kadar az acıkılır” anlayışının çok yanlış olduğu bildirildi. Oruçtaki en önemli öğünün sahur olduğunu vurgulan diyetisyenler ”Oruç tutan kişilerin ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenme konusunda dikkatli olmaları gerekir” dedi.

Doğru bildikleriniz yanlış olabilir

Mutlaka sahura kalkılması tavsiyesinde bulunan uzmanlar, sağlıklı bir oruç için sahurda uygun yiyeceklerin tüketilmesinin de şart olduğunu belirtiyorlar. Sahurda tüketilen yiyecek ve içeceklerin, hem kan şekerinin aşırı düşmesine engel olduğunu, hem de metabolizmanın daha iyi çalışmasını sağladığını ifade eden uzmanlar, oruç tutarken sahurun en önemli öğün olduğunu vurguladılar.

Uzmanlar, ”Ramazanda yeterli ve dengeli beslenme, başlıca dört besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesi ile sağlanabilir. Birinci grup süt, peynir, ayran, çökelek, ikinci grup et, tavuk, balık, yumurta ve kuru baklagiller, üçüncü grup ekmek, makarna, pirinç, bulgur, mısır, tarhana, dördüncü grup ise taze sebze ve meyveler şeklinde oluşmaktadır” diye konuştular.

SIVILAR, İFTARDAN İTİBAREN YAVAŞ YAVAŞ ALINMALIDIR

Sıcak havanın etkili olduğuna işaret eden ve su tüketiminin hayati önem taşıdığını uzmanlar, “”Günlük su ihtiyacının tamamı sahurda alınmaya çalışılmamalı. Sıvılar, iftardan itibaren yavaş yavaş alınmalıdır. Sıcak nedeniyle sıvı kaybedenlerde bazı mineral kayıpları da olabilir. Minerallerden en büyük kayıp sodyumda ortaya çıkar. Bu yüzden sıcakta çalışanlar ve aşırı terleyenlerin kaybedilen sodyumu almaları için sodyumun kısıtlanmasını gerektiren herhangi bir kronik hastalıkları (yüksek tansiyon, kronik böbrek yetmezliği) yoksa iftarda tuzlu ayran içmelerini öneriyoruz” diye konuştu.

Beslenmenin iftardan sahura kadar azar azar, ama sık olması gerektiğini ifade eden uzmanlar şunları kaydetti “Ramazanda en çok karşılaşılan sorunlardan birisi de kabızlıktır. Bu nedenle iftardan sahura kadar olan sürede azar azar ama sık lifli gıdalar tüketilmeli, meyve olarak da bu dönemde üzüm, erik, kavun ve karpuz yenebilir. Tahıl olarak, genellikle kepekli ekmek, bulgur ve kabuklu pirinç tüketilmesi, kabızlık tehlikesini ortadan kaldırabilir. Bunların yanı sıra sindirimi kolaylaştıran yoğurt ile ana yemekte sebze tüketilmesi, Ramazan ayında sindirim bozukluklarının önüne geçebilir.”

 
Hareketsizlik bel fıtığını tetikliyor
 
İftar sofrasında gönül köprüsü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hareketsizlik bel fıtığını tetikliyor
Hareketsizliğin düzenli egzersiz yapmama gibi bel fıtığını tetiklediği belirtildi.
Gıda tüketimine dikkat
Doğu’da her 100 kişiden 4'ünde uykuda solunum bozuklukları ve solunumun ...
Ramazan’da depresyon azalıyor
Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi (BEAH) Ruh ve Sinir Hastalıkları ...
 
Elini zor kurtardı..
Erzurum'da sevmek için yanına gittiği keçinin elini ısırdığı 2 yaşındaki ...
Mutsuzluk şişmanlatıyor
Araştırmalar mutsuz ve depresif insanların daha hızlı kilo aldıklarını ...
Nüfus yaşlandıkça kanser vakası da artıyor
Ortalama yaşam süresinin 75 yıla çıktığı Türkiye’de kanserli hastaların ...
 
İnsanları gençleştiren buluş
Geleneksel Çin Tıbbı uzmanı Kırgız doktor 18 çeşit bitkiden elde ettiği ...
Sağlıkta dev adım
Sağlık Bakanlığı, içinde Erzurum’un da bulunduğu bazı büyük şehirlerinde ...
Gelişim Uzmanından ‘Farkındalık’ uyarısı
Kişisel Gelişim Uzmanı Oğuzhan Korkmaz, farkındalık eğitimi ile kişilerin ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Kasadaki Altın Saatler
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva