GÖÇÜ KİM MESELE EDİNECEK?
2007 yılı ADNKS sonuçları açıklandıktan sonra, Erzurum’da ilk olumsuz yansıma milletvekili sayısında düşüş olarak görüldü. Sayım üzerinden iki yıla yakın bir zaman geçmesine rağmen, ilde, sorunun araştırılması ve çözümler üretilmesine yönelik olarak bir platform oluşturulmadı. İktidar sorunu mesele olarak görmedi, muhalefet ise sorunu gündemine almadı.
ÜNİVERSİTE NEREDE?
Nüfusuyla birlikte Doğu Anadolu Bölgesindeki ekonomik ve sosyal nüfuzu da düşüş seyrine giren Erzurum’dan göçün nedenleri üzerine Atatürk Üniversitesi tarafından ciddi boyutta bir araştırma çalışması başlatılmaması da dikkatleri çekti. İlin sosyal gerçeklerinin bilimsel boyutta dile getirilmesi adına Üniversite üzerine düşen görevi yapmayarak, meselenin ulusal boyuta taşınmasına da katkı sağlayamadı.
İLİM ADAMLARI NİÇİN SESSİZ?
Atatürk Üniversitesi tarihi bir görevle karşı karşıya. Üniversitenin Sosyal bilimler alanındaki akademisyenlerinin Göç sorunu üzerine yoğunlaşmaları artık kaçınılmaz. Nüfus düşüşüyle birlikte cazibesini kaybeden Erzurumla birlikte üniversite de bu gidişle sıradan bir eğitim kurumu olma riskiyle karşı karşıya kalacak. Üniversite ya sorunu bilimsel olarak ele alıp, ulusal bazda vurgu yapacak, ya da o da nüfuz yitirecek.
DADAŞ İNSAN DEĞİL Mİ?
Sosyo ekonomik olumsuzlarla baş başa kalan Erzurum’da yaşam kalitesinin düşüşü göçün temel nedeni. İşsizliğin boyut büyüttüğü, iklim şartlarının olumsuz olduğu Erzurum’da, hükümetlerin özel önlem almaması nüfus düşüşünü etkiliyor.Halkının önemli bir bölümü dar gelirli olan ilde,istihdama yönelik yatırımlara ve buna bağlı olarak yakacak gibi temel ihtiyaçlara uygulanacak özel indirimlere ihtiyaç var. Ancak, bu yolda atılmış tek bir adım bile yok..
BU SÜRECE KİM DUR DİYECEK?
Erzurum, bundan dört yıl öncesine kadar nüfus ve sosyo ekonomik nüfuz olarak önünde bulunduğu Van, Elazığ ve Malatya’nın gerisine düştü. Türkiye’nin hemen her ilinde üniversite açılması sebebiyle artık eğitimde cazibe merkezi değil..Özelleştirmeler sebebiyle kamuya ait istihdam kapıları kapanınca, ekonomik bakımdan da çekim gücü yok. Tarım’dan ticarete kadar tüm ekonomik sektörler durgunluk içinde.Vatandaşın da göçmekten başka çaresi yok…
BİR YILDA 2 BİN AİLE NEREYE GİTTİ?
Bir yılda on bin kişinin nüfustan eksilmesi ciddi bir durum. Sonuçlar ortalama hane halkı büyüklyüğü göz önüne alındığında 2 bin ailenin başka illere gittiğini gösteriyor. Bu durumun sürmesi, göçün önlenmesine yönelik acil, kararlı ve ciddi yaklaşımların sergilenmemesi halinde 2011’e kadar il nüfusundan en az 30 bin, yani 6 bin aile daha göçmüş olacak. O zaman Erzurum’dan geriye ne kalacak?....
ERZURUM CİDDİYE ALINMIYOR MU?
İlde yakacak başta olmak üzere yaşamsal ihtiyaç maddeleri fiyatlarının diğer illerle aynı olması, ilin sosyo ekonomik dinamiklerine yönelik politikaların batı illeriyle aynilik göstermesi, Erzurum’da yaşam maliyetini artırıyor. Kent merkezinde bir ailenin gıda ve kira hariç, sadece yakıt için aylık 500 TL harcaması gerekiyor. Buna rağmen ne doğalgaz da ne de kömürde ile özel indirim yok. Gıda ve giyim maddelerinin yüksek fiyatlarla edinilebildiği ilde, yaşamak için sadece Erzurum sevdası yetmiyor artık..