ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumspor ve Bandırmaspor PFDK’lık oldu
Erzurumspor ve Bandırmaspor PFDK’lık oldu
5’inci Bölge Teşvik verileri açıklandı
5’inci Bölge Teşvik verileri açıklandı
Türk Kızılay Yakutiye Şubesi verileri açıklandı
Türk Kızılay Yakutiye Şubesi verileri açıklandı
Çiftçi’den gazilik ruhu vurgusu
Çiftçi’den gazilik ruhu vurgusu
Erzurum’da her bin kişi başına 190 araç düşüyor
Erzurum’da her bin kişi başına 190 araç düşüyor
HABERLER>GUNCEL
28 Ocak 2009 Çarşamba - 01:31

Sesimizi Duyan Yok mu?

ADNKS sonuçlarının yankıları sürüyor. Nüfus artış hızının eksi 29’a gerilediği, nüfus yoğunluğunun düşüş kaydettiği Erzurum, göç sorunuyla artık yüzleşmek durumunda. Çözüm üretilmemesi halinde sosyal ve ekonomik ritmin düşeceği kesin. Nüfus azalmasının Erzurum halkında sosyal travma oluşturmaması için iktidarı, muhalefeti, STK’larıyla topyekün Erzurum’a görev düşüyor..

Sesimizi Duyan Yok mu?

GÖÇÜ KİM MESELE EDİNECEK?

2007 yılı ADNKS sonuçları açıklandıktan sonra, Erzurum’da ilk olumsuz yansıma milletvekili sayısında düşüş olarak görüldü. Sayım üzerinden iki yıla yakın bir zaman geçmesine rağmen, ilde, sorunun araştırılması ve çözümler üretilmesine yönelik olarak bir platform oluşturulmadı. İktidar sorunu mesele olarak görmedi, muhalefet ise sorunu gündemine almadı.

ÜNİVERSİTE NEREDE?

Nüfusuyla birlikte Doğu Anadolu Bölgesindeki ekonomik ve sosyal nüfuzu da düşüş seyrine giren Erzurum’dan göçün nedenleri üzerine Atatürk Üniversitesi tarafından ciddi boyutta bir araştırma çalışması başlatılmaması da dikkatleri çekti. İlin sosyal gerçeklerinin bilimsel boyutta dile getirilmesi adına Üniversite üzerine düşen görevi yapmayarak, meselenin ulusal boyuta taşınmasına da katkı sağlayamadı.

İLİM ADAMLARI NİÇİN SESSİZ?

Atatürk Üniversitesi tarihi bir görevle karşı karşıya. Üniversitenin Sosyal bilimler alanındaki akademisyenlerinin Göç sorunu üzerine yoğunlaşmaları artık kaçınılmaz. Nüfus düşüşüyle birlikte cazibesini kaybeden Erzurumla birlikte üniversite de bu gidişle sıradan bir eğitim kurumu olma riskiyle karşı karşıya kalacak. Üniversite ya sorunu bilimsel olarak ele alıp, ulusal bazda vurgu yapacak, ya da o da nüfuz yitirecek.

DADAŞ İNSAN DEĞİL Mİ?

Sosyo ekonomik olumsuzlarla baş başa kalan Erzurum’da yaşam kalitesinin düşüşü göçün temel nedeni. İşsizliğin boyut büyüttüğü, iklim şartlarının olumsuz olduğu Erzurum’da, hükümetlerin özel önlem almaması nüfus düşüşünü etkiliyor.Halkının önemli bir bölümü dar gelirli olan ilde,istihdama yönelik yatırımlara ve buna bağlı olarak yakacak gibi temel ihtiyaçlara uygulanacak özel indirimlere ihtiyaç var. Ancak, bu yolda atılmış tek bir adım bile yok..

BU SÜRECE KİM DUR DİYECEK?

Erzurum, bundan dört yıl öncesine kadar nüfus ve sosyo ekonomik nüfuz olarak önünde bulunduğu Van, Elazığ ve Malatya’nın gerisine düştü. Türkiye’nin hemen her ilinde üniversite açılması sebebiyle artık  eğitimde cazibe merkezi değil..Özelleştirmeler sebebiyle kamuya ait istihdam kapıları kapanınca, ekonomik bakımdan da çekim gücü yok. Tarım’dan ticarete kadar tüm ekonomik sektörler durgunluk içinde.Vatandaşın da göçmekten başka çaresi yok…

BİR YILDA 2 BİN AİLE NEREYE GİTTİ?

Bir yılda on bin kişinin nüfustan eksilmesi ciddi bir durum. Sonuçlar ortalama hane halkı büyüklyüğü göz önüne alındığında 2 bin ailenin başka illere gittiğini gösteriyor. Bu durumun sürmesi, göçün önlenmesine yönelik acil, kararlı ve ciddi yaklaşımların sergilenmemesi halinde 2011’e kadar il nüfusundan en az 30 bin, yani 6 bin aile daha göçmüş olacak. O zaman Erzurum’dan geriye ne kalacak?....

ERZURUM CİDDİYE ALINMIYOR MU?

İlde yakacak başta olmak üzere yaşamsal ihtiyaç maddeleri fiyatlarının diğer illerle aynı olması, ilin sosyo ekonomik dinamiklerine yönelik politikaların batı illeriyle aynilik göstermesi, Erzurum’da yaşam maliyetini artırıyor. Kent merkezinde bir ailenin gıda ve kira hariç, sadece yakıt için aylık 500 TL harcaması gerekiyor. Buna rağmen ne doğalgaz da ne de kömürde ile özel indirim yok. Gıda ve giyim maddelerinin yüksek fiyatlarla edinilebildiği ilde, yaşamak için sadece Erzurum sevdası yetmiyor artık..

 

 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ali NARMANLIOĞLU 29 Ocak 2009 Perşembe 16:44

Sağlık Bakanımızın Erzurumlu olmasından ve de şehrin Pilot bölgede olması sebebi ile Sağlık alanındaki çalışmalar takdire şayan.Yatırım anlamında Devletten yeterince maddi ve teşvik edici unsurların olmayışı iş alanındaki faaliyetleri durma noktasına getirmiş bulunmakta.Dikkat çeken bir unsurda Daire Amirlerinin hep Erzurumlu olması.Adam kayırmacılığın hat safhada olduğu hemşericilik kavramı ne yazıkki Bürokrasi açısından büyük bir zaafiyet teşkil etmekte ve halkı değişik yollara teşvik etmekte.

Yorumu oyla      6      4  
Aslan 29 Ocak 2009 Perşembe 14:54

"Vatan bir bütündür asla parçalanamaz" Sayın Başbakanımız, sizi çok seviyoruz. hani sizin Erzurumun kalkınması ile ilgili çok özel projeleriniz vardı.. nerde bunlar??? Ben Erzurumlu değilim. ama Erzurumu çok seviyorum. stratejik olarak Erzurumun çok önemli bir yeri var. Vatanımızın bütünlüğü için Erzurum doğunun İstanbulu olmalı. şayet tedbir almazsanız, önümüzde çok kötü karanlık günler bizi bekliyor. bunun vebalini hiç kimse ödeyemez. Lütfen turizimle murizimle bu insanları kandırmayın...

Yorumu oyla      6      4  
Ali NARMANLIOĞLU 28 Ocak 2009 Çarşamba 17:12

Evet herkes göç ediyor ama bu soruna çözüm bulabileck siyasi iktidar nerede.Başa iş yapacak olanlar değil adamı olanlar geliyor.Bu zihniyet ortadan kalkmadıkça Erzurum'un hakkını kim savunabilir.Parayı bulan,imkanı olan şehri terk ediyor.Şehirdeki pahalılık,ağır kış şartları,kişi başına düşen Milli gelir düşük olması nedeni ile halk çaresiz.Şehir artık cazibe merkezi olmaktan çıkmış durumda.Beyaz altını kullanamıyoruz,destek bulamıyoruz.Çoğu insanımıza sorsanız Milletvek. ismini bile bilmezler.

Yorumu oyla      6      4  
alaattin 28 Ocak 2009 Çarşamba 12:29

Bugunlerde Davos'ta lar. Davosun Erzurum palandokenden ne farkı var Al sana daha guzel bir yer daha merkezi. Sende Asya davosunu Erzurum da yap. Erzurumu Asyanın kapısı yap nasılki Dubai Allahın çölü Emirates sayesinde Uzakdoğunun aktarma noktası Sende Erzurum'u Asyanın Aktarma noktası yap.Avrupalı Gelsin Erzuruma ordan Asyaya açılsın.Herşey ilim le mümkündür yeterki istensin.Birlik olunsun ve İstenmesi bilinsin

Yorumu oyla      6      4  
alaattin 28 Ocak 2009 Çarşamba 12:22

Neden bu hale geldi.Basit Erzurum halkı iyi vekiller seçemedi hala seçemiyor. Malatyadan Korkut Özal Erzurumdan seçilmedimi.Bugun İsviçre de yaşamış bir bayan birinin vefa borcu ugruna Erzurum milletvekili değilmi. Dadaş istemesini bilecek.Ağlamayana mama yok boşuna dememişler.Erzurumu komple serbest bolge ilan ederlerse Erzurum Eski değerini bulur. Erzurumlu bir araya gelip milletvekillerini bakanını çağırıp diyecekki 1000 otubusle 40 000 kişi göçuyoruz.Ya tedbir alın Ya da ALIN

Yorumu oyla      6      4  
Alaattin 28 Ocak 2009 Çarşamba 12:15

Ben 1960 dogumlu bie erzurumluyum ilkokulda okuduğumda erzurum 7.buyuk ildi 1970 lere kadar erzurum tam bir ticaret kucuk sanayi sehiriydi Babamız patos değirmen takımları yapar amcamız pompa ayarlardı çalışma saatleri sabah 06 akşam 22. pazar çalışmaya o zamanın çarşağa (zabıtalar)bırakmazdı.kepenkleri kapatıp çalışırlardı. o zaman bir tezgah almak için teşvik meşvik verilmezdi paralar istanbulda tezgah satan yahudelere verilir tezgah alınırdı. devamı 2.notta

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Engeliler Webmaster Oldu
Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şubesi tarafından açılan Web Tasarımı ...
Erzurum, 90.Yıl Coşkusuna Hazırlanıyor
Erzurum Kongresinin 90. yılı kutlamalarına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ...
BAEH’ten Çağdaş Hizmet
Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde (BEAH) vatandaşlara yardımcı ...
 
Gazze İçin Kermes Düzenlediler
Çat ilçesinde Filistin’e destek amaçlı kermes düzenlendi. Çat Kaymakamlığı ...
Doğu’da Ulaşım’a Kar Engeli
Doğu Anadolu Bölgesi'nde, aralıklı olarak etkili olan kar yağışı, ulaşımı ...
Göç, Kaderimiz mi?
2008 yılında 81 ilden; 55 ilin nüfusu artarken, 26 ilin nüfusu azaldı. ...
 
Bengi, Vali Bulut'u Ziyaret Etti.
Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Hilmi Bengi, ...
Karabekir Paşa, Anıldı
Kazım Karabekir Paşa, ölümünün 61. yılında ismini taşıyan Karaman'ın Kazım ...
Nüfusumuz Azalıyor...!
ADNKS sisteminden önce en son nüfus sayımının 2000 yılında yapıldığı Erzurum’da, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Maskesiz gezenimiz var mı?
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva