NÜFUS DA NÜFUZ DA ELDEN GİDİYOR
Nüfus azalışıyla birlikte siyasi ve ekonomik nüfuzu da azalan Erzurum nüfus yoğunluğu düşüklüğü bakımından da ülke sıralamasında gerilerde kaldı. Kilometrekareye düşen 31 kişilik nüfusla Bingöl ve Kars iliyle birlikte Türkiye iller sıralamasında 69 sıraya gerileyen Erzurum bölge sıralamasında ise sekizinci olabildi.
BÖLGENİN SONUNCUSU OLDUK
2008 ADNKS sonuçlarına göre toplam nüfusunun yüzde 62’si kent, yüzde 37.40’ı ise kırsal kesimde yaşayan Erzurum, nüfus artış hızı bakımından 14 ili bulunan Doğu Anadolu bölgesinde 13’üncü sırada yer aldı. Bölgede en yüksek nüfus artışı Hakkari’de, en düşük nüfus artış hızı ise Erzincan ve Erzurum’da belirlendi.
GÖÇE DUR DİYECEK YOK MU?
2008 ADNKS sonuçları Erzurum’da net göç hızını artış kaydettiğini ortaya koydu. Göç edenlerle birlikte beyin, sermaye ve emek gücünü yitiren il, aynı zamanda sosyo ekonomik performansta da ciddi bir gerileme süreci yaşıyor. İlde ekonomik sorunların artışıyla birlikte halkın yaşam düzeyi düşüyor. Geleceğini Erzurum’da görmeyenlerin sayısı arttıkça, göç de hız kazanıyor.
İŞSİZLİK SORUNU KANGREN OLDU
Erzurum’da göçün durması, nüfus artışının pozitif değerlere dönmesi için, sosyo ekonomik yatırımlara ihtiyaç var. İstihdam sorununun ciddi boyuta ulaştığı ilde kamunun yatırımlara yönelmesi, ildeki özelleştirmelerin durması, teşvik yasası kapsamında Erzurum’a özel destekler sağlanması artık kaçınılmaz.
YAKACAK SORUNU VE GÖÇ
Erzurum’da nüfus artış hızını düşmesinde iklimden kaynaklanan sorunlara, hükümetlerce ciddi çözümler üretilmemesi etken oluyor. Isınma maliyetinin çok yüksek olduğu ilde, doğalgaz başta olmak üzere kömür ve diğer yakacaklara beklenen sübvansiyon bir türlü yapılmıyor. Yaşam maliyetinin arttığı ilde fakirlik boyut büyüttükçe, Erzurum yaşanabilir olmaktan çıkıyor, göç özlem halini alıyor.
HAKKARİ’YE DE GEÇİLDİK
Doğu Anadolu Bölgesinde, cazibe merkezi olma noktasında Erzurum’la yarışan Elazığ, Van ve Malatya illerinde nüfus artışı hızı Türkiye ortalamasına yakın seyrederken, Erzurum ortalamanın binde -25.89 oranında gerisinde kalıyor. Doğu Anadolu bölgesinin diğer illerindeki nüfus artış hızlarının gerisinde kalan Erzurum, göçü durduracak çözümlere ve bütün bunları hayata geçirecek kararlı bir sürece muhtaç durumda.