ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
HABERLER>TÜRKİYE
7 Aralık 2022 Çarşamba - 02:10

Şentop Yaşlı Refahı Çalıştayına seslendi

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, "Ülkemiz, emektar ve kıdemli vatandaşlarımız olan yaşlılarımızın yaşam kalitesinin yükseltilmesi konusunda çok önemli mesafeler katetmiştir, etmeye de devam etmektedir." dedi.

Şentop Yaşlı Refahı Çalıştayına seslendi

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, "Ülkemiz, emektar ve kıdemli vatandaşlarımız olan yaşlılarımızın yaşam kalitesinin yükseltilmesi konusunda çok önemli mesafeler katetmiştir, etmeye de devam etmektedir." dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TBMM Tören Salonu'nda düzenlenen "Uluslararası Yaşlı Refahı Çalıştayı"nın açılışında yaptığı konuşmada, kurulmasına öncülük ettiği TBMM Yaşlıların Sorunlarını Araştırma Komisyonunun önemli bir görev üstlendiğini söyledi.

TBMM Başkanı Şentop, gelecek yılları henüz meseleler ortaya çıkmadan, olacakları öngörüp erken çalışmalar yapmanın önemine dikkati çekti. Dünya Sağlık Örgütünün 65 yaş ve üstünü, Birleşmiş Milletlerin (BM) ise 60 yaş ve üstünü yaşlılık sınırı olarak ele aldığını belirten Şentop, 21. yüzyılda karşılaşılan en önemli meselelerden birinin dünya nüfusunun yaşlanması olduğunu dile getirdi.

YAŞLILARIN TOPLAM NÜFUS İÇİNDEKİ ORANI

Şentop, BM'nin "Dünya Nüfusunun Yaşlanması 2020 Raporu"na göre, artan hayat süresine ve beklentisine ek olarak doğurganlık ve ölüm hızlarının azalmasının, yaşlı nüfus olarak kabul edilen 65 yaş ve üzerindeki kişilerin toplam nüfus içindeki oranını artırdığını aktardı.

Geçen yıl dünya genelinde 65 yaş ve üzeri 764 milyonu aşkın kişinin bulunduğunu, bu sayının 2050 yılında 1,5 milyarı aşacağının tahmin edildiğini ifade eden Şentop, TÜİK verilerine göre ise Türkiye'de 2021'de toplam 25 milyon 329 bin 833 hanenin yüzde 24,1'inde en az bir yaşlı vatandaşın yaşadığını hatırlattı.

TECRÜBE VE BİRİKİM

TBMM Başkanı Şentop, şöyle devam etti: "65 yaş ve üzeri yaşlı kabul edilen nüfus, kabaca bir oranla Avrupa Birliği ülkelerinde 2060 yılında yüzde 50'ye, Türkiye'de ise yüzde 25'lere yaklaşacak. Yaşlılarımız tecrübe ve birikimleri ile toplumumuzun önemli yapı taşlarıdır. Yaşlılarımıza bakmak ve hürmet göstermek kültürümüzün temel unsurlarındandır. Yaşlılık, yaşlanma ve yaşlılarımızın hayat standartlarının yükseltilmesi olgusu çok sayıda bakanlığın ve diğer kamu kurumlarının ortak çalışma alanlarından biri olup söz konusu kuruluşların bir arada ve eş güdüm içerisinde çalıştığını görüyoruz. Büyüklerimizin, milletimizin vicdanındaki ayrıcalıklı konumu da bu konunun bir devlet politikası olarak ele alınmasının önemini ortaya koymaktadır. Ülkemiz, emektar ve kıdemli vatandaşlarımız olan yaşlılarımızın yaşam kalitesinin yükseltilmesi konusunda çok önemli mesafeler katetmiştir, etmeye de devam etmektedir."

ERDOĞAN’IN HASSASİYETİ

Çocuklarda, engellilerde olduğu gibi yaşlılar konusunda da devletin önemli iyileştirici adımlar attığını vurgulayan Şentop, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konudaki hassasiyetini ve kararlılığını bildiklerini ifade etti.

GELECEĞİ GÖREN BİR YAKLAŞIM

TBMM Başkanı Şentop, yaşlılar konusundaki çalışmaların geleceği gören bir yaklaşımla ele alınmasının, yarının bugünden planlanması anlamına geleceğini dile getirerek, şunları kaydetti: "Yaşlılar başta olmak üzere, toplumdaki dezavantajlı kesimlere, bir bütün olarak topluma nasıl bakıyoruz? Bütün çalışmaları, pratiği bunun üzerine, bu anlayış, paradigma üzerine oturtuyoruz. Bu bakış, anlayış, sorunlara yaklaşımda, çözüm önerilerinde, planlamalarda bizim sınırlarımızı belirlemekte, çizmektedir. Bu kelimeyi, bu ifadeyi geçen başka bir programda, Konya'da hafızlık icazet töreninde de kullanmıştım. Bundan benim kullanmadığım kelimelerle, başka bir şey anlayan, ortaya koyan, çarpıtan maalesef gazeteciler var ama şükür ki onların sayısı az. Modern zamanlarda, varlığa, hayata, insana bakış maddi ve fizik üretime dayalı bir yaklaşıma indirgenmiştir. Toplumsal hayata, maddi, yani fizik varlığı olan, görünen, elle tutulabilir ve ekonomik karşılığı olan bir katkı sunuyorsanız bir kıymetiniz vardır. Aksi halde, o varlık toplum için bir yük haline gelmektedir. Bu bakımdan, Birleşmiş Milletler ve başka uluslararası kuruluşlar, 0-14 yaş arası ve 65 yaş üstü nüfusu bağımlı nüfus olarak isimlendirmektedir.

Üretim dışı, ekonomik değer üretmeyen, üreten nüfusa bağımlı bir nüfus. Bağımlı nüfus, üreten nüfusa oranla, önemli bir yekun tutmadıkça, bu Batılı yaklaşıma göre, ciddi bir sorun yoktur. Ancak bağımlı nüfus, işte 2060 projeksiyonunda olduğu gibi, yaşlılar bakımından, toplumun yüzde 50'sini, 0-14 yaş bakımından da yaklaşık yüzde 20'sini teşkil eder hale gelirse yüzde 30 civarında nüfus üreten nüfus, geri kalan yüzde 70 ise üretene bağlı olan, ekonomik olarak bağımlı olan nüfus haline gelmektedir. Toplumu, maddi üretimle, üretimi ekonomik karşılıkla değerlendiren ve bir bütün organizma olarak değil de parçalara bölerek kavrayan bu anlayış vicdanın, felsefenin, insanı esas alan anlayışın duvarlarına değil de sayısal ve fiziksel gerçekliğin duvarlarına çarparak, pek yakın zamanda sürdürülemez hale gelecektir."

İSLAM VE TÜRK DÜNYASINDA YAŞLILARA BAKIŞ

Şentop, İslam ve Türk dünyasında yaşlılara bakışla ilgili temel ilkelerin insani, bütüncül, maddi ve manevi üretimi birlikte kıymetlendiren bakış açısına sahip olduğunu belirtti.

"Çocukları, yaşlıları üretimin, kapitalist ekonominin bağımlı nüfusu olarak değil, yaradılıştan gelen, doğal olarak var olan toplumsal iş bölümünün bir ayrı fonksiyonlu kesimleri olarak görürsek, manevi üretimi toplum hayatının kıymetli bir unsuru olarak kavrarsak anlayış değişikliği verimli sonuçlar ortaya koyacaktır" diyen Şentop, anlayış değişikliğinin yanı sıra bu konuda pratiğin de olması gerektiğini vurguladı.

YANIK’IN DEĞERLENDİRMESİ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ise Türkiye'nin dahil olduğu birçok ülkede yaşlı nüfus oranının arttığını söyledi. Üretken nüfusu artırmanın yollarını aramanın, sosyal politikaların merkezinde yer aldığını aktaran Yanık, "Bakanlık olarak evliliğin teşvik edilmesi ve doğum oranlarının artırılmasına yönelik yeni ve etkin eylem planları hazırlamaktayız. Önümüzdeki yıl hayata geçecek şekilde planladığımız Aile Enstitüsüyle bu alanda da sosyal politika çalışmalarının artırılması hazırlıkları içindeyiz." diye konuştu.

2030 YAŞLANMA VİZYON BELGES

Yanık, 2030 Yaşlanma Vizyon Belgesiyle yaşlı haklarını güçlendireceklerini vurgulayarak, yaşlıların hayat standardını ve hayat kalitesini yükseltmek için de çalıştıklarını dile getirdi.

Hayat boyu öğrenme hedefi kapsamında "3. Yaş Üniversiteleri"ni yaygınlaştırdıklarını anlatan Yanık, bu yıl itibarıyla 11 üniversitedeki bu hizmetle 5 bin 665 yaşlı vatandaşın eğitim gördüğünü bildirdi.

YADES

Huzurevlerinde, gündüz yaşam merkezlerinde yapılan çalışmaları anlatan Yanık, "Ülkemizdeki yaşlı bakım kuruluşlarımızı site tipi, avlu tipi ve küçük ev tipi şeklinde tasarlayarak yaşlı bireylerin ihtiyacına uygun hale getiriyoruz." bilgisini paylaştı.

Yaşlı Destek Programı (YADES) kapsamında belediyelerin yaşlılara yönelik hizmetlerini desteklediklerini belirten Yanık, programla 6 yılda 39 milyon lira kaynak aktarıldığını, 111 bin 559 yaşlıya ulaştıklarını anımsattı.

EVDE BAKIM

Bakan Yanık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Evde bakım, gündüz bakım, evde sağlık, manevi destek, gönüllülük faaliyetleri gibi çeşitli hizmet modelleriyle ve bütünleşik bakım hizmetlerimizle kimseyi geride bırakmadan çalışmaya devam ediyoruz. Yine Ulusal Vefa Programı adını verdiğimiz programımızla, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımız aracılığı ile evlerinde günlük bakımını yapmakta zorlanan, çarşıya, markete gitmekte sıkıntı yaşayan büyüklerimize Türkiye genelinde hizmet vermeye başladık. Hizmetleri geliştirmenin yanında akademik çalışmaları da ihmal etmeden yolumuza devam ediyoruz. Üniversitelerde yaşlılığa özel çalışmalar yapılmasını, yaşlılık araştırma ve uygulama merkezlerinin açılmasını destekliyoruz. Belediyeler, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla, yaşlı hakları, aktif ve sağlıklı yaşlanma konularında koordinasyon halinde farkındalık çalışmalarına devam ediyoruz."

PROJELER

Bakanlıklarının gelecek dönemlerdeki plan ve projelerini anlatan Yanık, "2023 yılında ilk kez Türkiye Yaşlı Profil Araştırmasını yapacağız. Yaş, cinsiyet ve sosyoekonomik veriler ışığında, yaşlı bireylere yönelik daha etkin sosyal politikalar oluşturmayı hedefliyoruz. Dört yılda bir verileri güncelleyerek, nüfus yapısının dönüşümünü, milletimizin lehine çevirecek tedbirlerle geliştirmeyi planlıyoruz." ifadesini kullandı. TBMM Yaşlıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya da komisyonun yaptığı çalışmaları anlattı.

 

 
Bilgin'den asgari ücret değerlendirmesi
 
'Sıra bekleyen engelli vatandaşımız yok'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Üstatlarımızın yolundan yürümeyi sürdüreceğiz’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan , ‘Her ne kadar birileri yaydıkları ...
'Biz 20 yıllık eserlerimizle konuşuyoruz'
Erdoğan , “Dünyanın salgından savaşa kadar pek çok krizin pençesinde kıvrandığı ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan dijital faşizm vurgusu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dijital zorbalar, çocuklar başta olmak üzere toplumun ...
 
Erdoğan: 'Kaliteli eğitim insan hakkıdır'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı ve Ekonomik ...
Doğu Anadolu’da yatırım hareketliliği
Erdoğan, Ağrı-Hamur-Tutak-Patnos Devlet Yolu Açılış Töreni’nde yaptığı ...
‘Önce Rabb’imizin yardımına güveniyoruz'
Erdoğan, ‘Biz, ‘Niyet hayır, akıbet hayır’ diyerek önce Rabb’imizin yardımına ...
 
‘Dünya liderliğine yükselme yolumuz açık’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Otelciler Federasyonu 7. Olağan Genel Kurulu'nda ...
‘Kimseye hesap vermeyiz’
Erdoğan, ‘“Biz vatan topraklarının ve insanlarımızın güvenliğini ilgilendiren ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan vebal vurgusu
Erdoğan, ‘"Afrika'dan Asya'ya bütün bu coğrafyalarda dünyanın neresinde ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva