SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Bölgede 3 ile ve 274 köye hitap eden Erzurum Şeker Fabrikası, tarıma dayalı sanayiye verilebilecek en önemli örnekler arasında bulunuyor. Erzurum’a yılda 100 milyon lirayı bulan oranda katma değer sağlayan Erzurum Şeker Fabrikası, aynı zamanda Türkiye’nin en kaliteli pancarını işleyen tesislerin başında geliyor. Kök verimi ve pancardaki şeker varlığı bakımından iklim faktörünün büyük önem taşıdığı üretim sürecinde, kara ikliminin hüküm sürdüğü için şeker varlığı en yüksek pancar, Erzurum’un da içinde bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi’nde elde ediliyor.
//15 BİN ÇİFTÇİ AİLESİ FABRİKADAN GEÇİNİYOR
Erzurum’da şeker pancarı üretimi yapan 15 bini aşkın çiftçi bulunurken, Türkiye’deki şeker pancarı üretim tesisleri içerisinde en fazla kazandıran ve kendini yenileyen fabrikaların başında ise, Erzurum Şeker Fabrikası geliyor. Kadrolu ve mevsimlik çalışanlarıyla birlikte yaklaşık bin kişinin ekmek kapısı haline gelen Erzurum Şeker Fabrikası, nişasta bazlı şeker sektörüne karşı Türkiye’nin adeta sigortası konumunda bulunuyor. Özelleştirilme süreci dolayısıyla belirsizlikle karşı karşıya olan dev tesisler, pancarın bile el değmeden indirilmesine imkan sunan teknolojik imkanlarıyla göz dolduruyor. Erzurum Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesinin, Türkiye’nin en kaliteli pancarının üretildiği yöre çiftçisine vurulmuş bir darbe anlamı taşıyacağını vurgulayan uzmanlar, “Erzurum’da üretilen şeker pancarı, kalite açısından dünya sıralamasına girecek cinsten. Bu fabrikanın özelleştirilerek susturulması demek, Türkiye’nin önemli bir endüstriyel tarım bitkisinden mahrum kalması, yanı sıra yüz binlerce insanın açıkta kalması demektir.” görüşünü savunuyorlar.
//ŞEKER PANCARI ÜRETİMİ
Öte yandan değişik iklim bölgelerinde yapılan pancar üretimi, Türkiye’ye farklı bir ayrıcalık daha kazandırıyor. Yıllık şeker üretiminin 1 milyon 900 bin ton olduğu Türkiye’de, tüketilen şeker miktarının 2 milyon 500 bin ton olduğu ifade edilirken, buna mukabil idünyanın en ucuz şekeri ise, yine Türkiye’de tüketiliyor. Her yıl 600 ile 700 ton arasında değişen üretim açığının kapatılması için Türkiye’de pancara uygulanan kotanın kaldırılması gerektiğini kaydeden ekonomistler, “Pancara kota uygulandığı için ortaya üretim açığı çıkıyor. Bu açık ise, nişasta bazlı şekerlerle kapatılıyor. Halbuki Türkiye’de gerçekleştirilecek tam kapasite şeker üretimi, ihtiyacın bile çok üzerindeki rakamlara tekabül edebilir.” dediler.
Fransa’da 1 kilogram küp şeker 1,65 Euro’dan satılırken, kamış şekerinin fiyatı ise, 2 Euro olarak bildiriliyor. Dünya'da şekeri en pahalı tüketen ülkenin Zimbabvve olduğuna işaret eden ekonomistler, “Bu ülkede şekerin kilosu 6,15TL'dir. Finlandiya’da şeker 3,12 TL, Norveç’te 3,45 TL, Almanya ve Avusturya’da 2,95 TL, İsveç’te 2,75 TL, Belçika’da 2,90 TL, Japonya’da, 3,10 TL ve Türkiye’de ise şeker 2,35 TL’dir.” dediler.