Şeker-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Metin Keskin, Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Mehmet Azmi Aksu’nun; “Şeker Fabrikaları 2 yıl içerisinde özelleştirilecek” şeklindeki açıklamasının yanlış değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi. Keskin, Genel Müdür Aksu’nun, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu’nun sorularını yanıtladığını belirten Keskin, TBMM Kit Komisyonu’nda gerçekleştirilen görüşmenin, Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından alınmış yeni bir kararmış gibi değerlendirilmemesini istedi. Genel Müdür Aksu’nun, Meclis Kit Komisyonu’nda geçen yılla ilgili olarak bir değerlendirme yaptığına dikkati çeken Keskin, “Şeker çalışanlarının endişe etmelerine gerek yok. Fabrikalarımız, hükümetin ilgili bakanları tarafından verilen sözler doğrultusunda özelleştirme gündeminde bulunmamaktadır” dedi.
“TÜRKİYE’NİN ‘PANCARDAN ŞEKER ELDE EDEN ÜLKE’ OLMASINI İSTEMİYORLAR”
Şeker-İş Sendikası olarak, fabrikaların özelleştirilmesi sürecinin en az 2014 yılına kadar ertelenmesini talep ettiklerini ve bunu çeşitli platformlarda dile getirdiklerini kaydeden Metin Keskin, “Avrupa Birliği 2014 yılında şeker üretimi ve tüketimi konusunda yeni bir düzenlemeye gidecek. Dünya genelinde pancardan şeker elde edilen ülkeler arasında bir eleme yapılarak, ülke sayısı 6’ya düşürülecek” diye konuştu.
ŞEKER KAMIŞI DAYATMASI
Dünyada 22 ülkede pancardan şeker elde edildiğini ve Türkiye’nin de bu sıralamada 6’ıncı olduğuna vurgu yapan Metin Keskin, Türkiye’nin, pancardan şeker elde eden Avrupa ülkeleri sıralamasında ise 5’inci olduğunu ifade etti. 2014 yılında Avrupa Birliği’nin kota uygulama yöntemiyle söz konusu ülkeler arasında eleme yapacağını ve sadece 6 ülkenin pancardan şeker üretmesine imkan sunulacağını anlatan Keskin, “Fabrikalarımız özelleştirilecek olunursa, 2014 yılına kadar üretim düşecektir. Dolayısıyla Türkiye söz konusu elemelerde şansını kaybedecektir. Ondan sonra Avrupa Birliği Türkiye’ye, ‘sen şeker üretmeyeceksin, sadece tüketeceksin’ diyecek. Buna kesinlikle göz yumulmamalıdır. Türkiye, şekeri sadece tüketen değil, aynı zamanda üreten de olmalıdır” şeklinde konuştu.
KESKİN: FRANSA BİLE TEDBİR ALIRKEN, TÜRKİYE KAYITSIZ KALMAMALI
AB tarafından yapılacak olan düzenlemenin, şeker fabrikalarını çok önceleri özelleştiren Fransa’yı bile tedirgin ettiğine dikkati çeken Metin Keskin, “Fransa gibi Avrupa ülkesi bile, 2014’te yapılacak düzenleme nedeniyle özelleştirdiği fabrikaları tekrar kamulaştırmaya başladı. Çünkü Fransa tüketen değil, üreten olmak istiyor. Bir Avrupa ülkesi olan Fransa’nın bile kendine reva görmediği bir uygulamayla Türkiye karşı karşıya bırakılmamalıdır. Bu nedenle fabrikalarımız, 2014 yılına kadar tam kapasite çalıştırılmalı ve kota düşürülmemelidir” dedi.
KOTA DÜŞÜRÜLMEMELİ
Türkiye’de pancardan elde edilen şeker miktarının yıllık 1 milyon 900 bin ton olduğunu bildiren Keskin, yıllık tüketimin ise 2 milyon 500 bin ton olduğunu belirtti. Keskin, “Üretimin dışındaki açık, kaçak şeker ve tatlandırıcılarla kapatılıyor” diyerek, fabrikaların özelleştirilmesinin, üretimi ciddi oranda düşüreceğini öne sürerek, “Türkiye’nin, elenecek olan ülkeler arasına sokulmaması için takip edilmesi gereken bir yol var, o da; özelleştirmeleri 2014 yılına kadar gündemden çıkarmaktır” dedi.