Şair Yazar İsmail Bingöl, dünden bugüne ramazan geleneklerini anlattı.
Üniversite Kitapevinin geleneksel olarak düzenlediği ramazan sohbetleri programın dünkü bölümüne konuşmacı olarak katılan Şair İsmail Bingöl, Erzurum’un Ramazan’ı Türkiye’de en iyi hisseden ve yaşayan il olmasına rağmen son yıllarda yaşanan bazı dejenerasyonların üzücü olduğunu söyledi.
DÜNDEN BUGÜNE RAMAZAN HAYATIMIZ
“Dünden Bugüne Ramazan Hayatımız” konulu sohbetinde, Ramazan kavramını ve Ramazan ayının Erzurum için ifade ettiği manayı anlatan Bingöl, Türkiye’de bu kutlu ayın en iyi hissedildiği şehrin Erzurum olduğuna dikkati çekerek, ancak son yıllardaki bazı dönüşüm ve dejenerasyonların üzücü bir takım sonuçları da beraberinde getirdiğini kaydetti.
Geçmişi aktarırken merhum babası başta olmak üzere eski insanların anılarından da yararlanan Bingöl, şehir halkının Ramazan’a mahsus artık fıkralaşan kolektif anılarının bazılarını da aktardı.
KAYBOLAN MAHYA GELENEĞİ
Erzurum caddelerini süsleyen mahyaların artık olmamasının üzüntü verici olduğunu anlatan Bingöl, “Mahyalar, ramazan ayı ile birlikte şehre estetik bir güzellik katıyordu. Böylesine bir gelenekten sırf tasarruf adına vazgeçilmesi anlamsızdır” dedi.
İsmail Bingöl, “Bir diğer önemli eksiğimiz Ramazan topu. İftar ve sahur vakitlerini belirlemede halka yardımcı olmak üzere Ramazan topu atılırdı. Kimseye bir zararı olmayan bu kurusıkı patlama, belediye tarafından gerçekleştirilirdi. Top atışından son yıllarda vazgeçilmesi önemli bir tarihi mirasın yok edilmesidir bana göre” diye konuştu.
Yazar İsmail Bingöl, bu konunun şehrin kültürel zenginlikleri ve gelenek bağlamında irdelenmesi gerektiğini kaydederek, kaybolan dini ve milli unsurlara, şehrin estetiğine sahip çıkılmasını arzu ettiğini ifade etti.
KÜLTÜREL ZENGİNLİK VE GELENEKLER
Şehrin kültürel zenginlikleri ve geleneklerinin korunması gerektiğinin altını çizen Bingöl, Erzurumluları kaybolan dini ve milli unsurlara, şehrin estetiğine sahip çıkmaya çağırdı.
Gece geç saatlere kadar devam eden sohbet toplantısına çok sayıda davetli ve kitap dostu katıldı. Oldukça samimi bir ortamda geçen toplantının son bölümünde katılımcılar Bingöl’e kitapları ve şiirleriyle ilgili sorular yönelttiler.