Çalışmada, kentin kültüründe hamam geleneğinin önemli yeri bulunduğu, hamamların, yöre insanı için birer eğlence merkezi olduğu ifade edilirken, Erzurum'da 8 ayrı hamam geleneği bulunduğuna dikkat çekiliyor.
HAMAM KÜLTÜRÜMÜZ
Araştırmada, Erzurum halk kültüründeki hamam geleneğiyle ilgili olarak şu bilgilere yer veriliyor: ''Hamamlar, halk kültürü içinde önemli birer sosyal mekan olma özelliğini taşıyor. Hamamlar, yöre insanı için temizliğin yapıldığı yerin yanı sıra birer eğlence merkezi de olmuş'tur. Erzurum’da 'zorunlu’, ‘eğlence’, ‘cuma’, ‘bayram’, ‘düğün’, ‘gelin’, ‘damat’ ve ‘yas’ olarak adlandırılan 8 ayrı hamam geleneği bulunuyor. Hamamlar, özellikle kadınlar tarafından eğlence mekanı olarak algılanıyor. Düğün ve gelin hamamında, damat tarafı hamam masraflarını üstleniyor; kadınlar için yemekli ve müzikli eğlenceler düzenleniyor. Bu gelenek bugün de devam ederken, kadınlar sıradan günlerde de hamamları temizliğin yanı sıra yemek ve eğlence amaçlı kullanıyor.
YAS VE DÜĞÜN HAMAMI
Erkekler ise genellikle Cumartesi akşamı veya Pazar sabahı ‘eğlence hamamı’ olarak isimlendirilen etkinlikte, yıkanmanın yanı sıra eğlence düzenliyorlar. Evlenecek gencin, düğün öncesi arkadaşlarıyla bir araya geldiği ve ‘damat hamamı’ geleneğinde, damat ve arkadaşları birlikte yıkanıyor ve eğleniyor.
Yakınları ölenler ise belli bir yas döneminin ardından arkadaşları tarafından önce berbere, ardından hamama götürülüyor ve yas sona eriyor. Bu gelenek ise ‘yas hamamı’ olarak adlandırılıyor.