ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Doğu Anadolu'da 'sis' şöleni
Doğu Anadolu'da 'sis' şöleni
Taş evler ilgi odağı oldu
Taş evler ilgi odağı oldu
Kişi başına 81.5 bin TL kredi kullandık
Kişi başına 81.5 bin TL kredi kullandık
ATAUNİV’de nanoteknoloji gündemi
ATAUNİV’de nanoteknoloji gündemi
ETÜ’den ilçeler bazında işbirliği köprüsü
ETÜ’den ilçeler bazında işbirliği köprüsü
HABERLER>GUNCEL
11 Ekim 2011 Salı - 00:09

Eğilmez’den Fransa’ya sert tepki

A.Ü.Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Eğilmez, Fransa’nın tarihe bakıldığında adaletli ve merhametli bir devlet anlayışının bulunmadığı aksine zalim olduğunu söyledi.

Eğilmez’den Fransa’ya sert tepki

ERZURUM (İHA) - Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, Fransa’nın tarihe bakıldığında adaletli ve merhametli bir devlet anlayışının bulunmadığı aksine zalim olduğunu söyledi.
Fransa’nın her fırsatta Türkiye karşıtı politikalar üretmeye çalıştığını ve Ermenilerin hamiliği rolüne ısrarla sarıldığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Eğilmez, “Acaba Ermeniler haklı da, Fransa da çok adil, çok merhametli bir devlet de bu nedenle mi Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin üzerine bu kadar çok geliyor. Düşünüyorsunuz, Ermeniler haklı olsa neden sadece Fransa kendini bu kadar parçalıyor? Fransa’nın tarihine baktığımız zaman, öyle adaletli ve merhametli bir devlet anlayışının bulunmadığını aksine olabildiğine zalim olduğu görmekteyiz. O zaman bu hamiliğin sebebini veya sebeplerini değişik yerlerde aramak gerekir” diye konuştu.
EĞİLMEZ’İN AÇIKLAMASI
“Fransa, daha Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ermenilerin hamiliğini üstlenmiş ve özellikle bugünkü Güneydoğu Anadolu illeri ve Çukurova bölgesindeki Ermeniler ile yakın temas içinde olmuştur” diyen Eğilmez, “Fransa’nın 1. Dünya Savaşı’ndaki Anadolu operasyonlarında Ermeniler özel bir görev üstlenmiştir. 1916 yılında Fransa Başbakanı ‘Ermenilerin mutlaka özgürleştireceğini’ söylerken aynı yıl Ermenilerden müteşekkil bir Ermeni lejyonu oluşturulmuştur. Bölge Ermenileri işgalci Fransa ile yakın mesai içerisinde olmuştur. Bu dönemde Fransa, Ermenilere birçok vaatte bulunmuş, ancak bunlar yerine getirilmemiş, Anadolu’da tutunamayacağını anlayan Fransız güçleri işgalci ülkeler içinde Ankara ile en hızlı anlaşanların başını çekmiştir.
Fransa 1915’ten sonra Ermeni diasporasının en güçlü olduğu üç ülkeden biri (Rusya ve ABD ile birlikte) olmuştur. 1914 öncesinde ülkedeki Ermeni sayısı 4.000 civarındaydı. Ancak bunlar etkili ve organize bir kitleydi. Ayrıca Fransa ile ticaret yapan Ermeni tüccarları ve Fransa bağlantılı Ermeni aydınları Fransız yöneticileri, Osmanlı’daki gelişmeler konusunda etkileyebiliyorlardı. Zaman içinde Fransa’da güçlü bir Ermeni diasporası oluşmuştur ve bunların sayısı günümüzde 400.000 rakamını aşmıştır. Fransız siyasetçiler de her seçim öncesi bu oyları alabilmek için Ermenilerin masalcı duygularını okşamayı ihmal etmezler” dedi.
KIBRIS MESELESİ
İlişkileri etkileyen üçüncü temel etkenin ise Kıbrıs sorunu olduğunu dile getiren Eğilmez, daha sonra şunları kaydetti; “Kıbrıs konusunda Fransa, Yunanistan’a tam destek vermiştir. Hatta 1974 harekâtından kısa bir süre sonra Yunanistan’ın Selanik şehrinde halka hitap eden Fransa Cumhurbaşkanı; gerektiğinde Fransa’nın Yunanistan’ı (Türkiye’ye karşı) koruyacağını dahi söyleyebilmiştir. Kıbrıs Harekâtı sadece Fransa’nın değil tüm Avrupa ülkelerinin ve ABD’nin sert tepkisini çekmiştir. Ancak Fransa’nın tepkisi çok daha serttir ve alışılmışın dışındadır. Fransa 1970’li yıllar boyunca adeta Türkiye’yi defterden silmiş gibi davranmıştır. Fransa’nın en büyük rahatsızlığının; Türkiye’nin Fransa ekseninden hızla ayrılması olduğunu aşikârdır. Fransa imparatorluk mirasının da etkisiyle Türkiye’nin kendisine daha fazla yakın durmasını arzu etmektedir. Beklentisi gerçekleşmeyince de Türkiye’yi adeta cezalandırmaya çalışmaktadır. 1970’lerden sonra Ermeni terörü ortaya çıkmış ve Fransa gelişen üzücü olaylar karşısında gereken tepkiyi göstermemiştir. Terör döneminde Türkiye temsilcileri en çok saldırıya Fransa’da uğramış, en kanlı ve can kaybı yüksek saldırılar bu ülkede meydana gelmesine rağmen Ermeni teröristler en çok ‘hoşgörüyü’ ve desteği de bu ülkede bulmuşlardır. Bütün bunların yanında, olayın birde ekonomik boyutu vardır. Yani Fransa, Türkiye’yi köşeye sıkıştırarak, bazı ihalelerden nemalanmak istiyor. Örneğin; Avrupa Birliği yolundaki Türkiye’nin 2014 yılına kadar 50 Milyar dolarlık yatırım yapması gerekiyor. Bu yatırımlardan da aslan payını Fransa kapmak istiyor. Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerçekleştireceği helikopter ihalesinin en büyük taliplilerinden birisi, bir Fransız şirketi olan Eurocopter’dir. Uzay sanayi yatırımlarımızı dikkatle izleyen ve ihaleleri kovalayan en hevesli şirket yine bir Fransız şirketi olan Arianespace’tir.
Yani ne Ermeniler haklıdır, ne de Fransa adalet peşindedir. Fransa her zaman olduğu gibi ekonomik ve siyasi menfaatleri peşinde koşuyor, Ermenileri de maşa olarak kullanıyor. Önemli olan bu durum karşısında bizim ne yaptığımız ve ne yapmamız gerektiğidir.”

 
Erzurum, Avrasya enerji koridoru
 
Sağlıkta yeni açılım
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sütçü imam 11 Ekim 2011 Salı 07:00

Sütçü imamın torunlarıyız biri fransanın başkanına hatırlatsın.mazlum milletlere yaptığını biz unutmadık hele cezayire bu millet her zaman mazlumun yanıda olmuştur.

Yorumu oyla      6      4  
sakir 10 Ekim 2011 Pazartesi 22:22

tamamen katiliyordum .. somurgeci devlet fransa bir turkiye yi somuremedi onun pesinde

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum, Avrasya enerji koridoru
Erzurum BTC ve Nabucco’dan sonra yeni bir enerji hattına daha merkezlik ...
Sağlık- Sen’den ilginç protesto
Türk Sağlık Sen Üniversite Şube Yönetim Kurulu görevde yükselme ve unvan ...
Uçar'ın cesedi bulundu
Erzurum'un Uzundere ilçesinde, kullandığı minibüsle birlikte Tortum Gölü'ne ...
 
Yıldız’dan saldırıya sert tepki
İhlas Haber Ajansı Erzurum Bölge Müdürlüğü muhabirlerinden Ahmet Akbuğa'ya ...
Hava limanında Hac coşkusu
Hac İbadetlerini yerine getirmek üzere Erzincan’dan kutsal topraklara ...
DOSİAD Başbakan’ın acısını paylaştı
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı ...
 
Eğitime Dost-El desteği
Dost-El Derneği ve Erzurum Kültür Sanat Derneği’nin (ERKÜSAD), Sosyal ...
Kış saatine 30 Ekim'de geçilecek
"Kış saati" uygulaması, 30 Ekim 2011 tarihinde başlıyor.
Annesini gözyaşlarıyla uğurladı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın annesi Tenzile Erdoğan, Fatih Camii'nde ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva