İşe yeni girecek veya çalışan işçilerden istenen Ağır ve Tehlikeli işlerde çalışacaklara Dair Sağlık Raporunu alamayan vatandaşın yaşadığı sıkıntıları değerlendiren Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı ve Tüketiciler Birliği Federasyonu Üyesi Nihat Altay, raporun kamu hastanelerinden temin edilebileceğini ancak ücretlimi, ücretsiz mi konusunda belirsizlik yaşandığını belirtti.
Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, 6331 sayılı yasa gereği yürürlüğe giren Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışacaklara dair sağlık raporu işe girişlerde mutlaka alınması gerektiğini belirterek, “Ancak yasanın kısa süre önce yürürlüğe girmesi nedeniyle vatandaş çok zor durumdadır. İşe yeni girecek veya çalışan işçilerden istenen bu raporu vatandaş alamıyor. Çünkü özellikle doğuda hiçbir kamu hastanesinin hem yasa hem de rapor hakkında bir bilgisi yoktur. Hastane yetkilileri ve doktorların bilgisi olmadığı içinde vatandaş bu raporu alamıyor. Alamadığı için işe girerken sıkıntı yaşıyor. Bize gelen şikayetlerde Kars ve Erzurum’da ki hiç bir hastanenin bu rapor hakkında bilgisi olmadığıdır” dedi.
Rapor hakkında görüştüğümüz yetkililerin Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışacaklara dair sağlık raporunun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlandığını ve yürürlüğe girdikten sonra Sağlık Bakanlığı ve SGK’ya gereken bilginin verildiğini söylediklerini anlatan Altay daha sonra şunları kaydetti; “Ancak gelen şikayetler halen kamu hastanelerinin bir çoğunun bu yasa ve rapor hakkında bilgisi olmadığını göstermektedir. Birçok tüketici toplu olarak özel hastanelere gidip, indirim yaptırıp belirli bir ücret karşılığında bu raporu almaya çalışıyorlar ki özel hastanelerden alınan Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışacaklara dair sağlık raporu geçerli değildir. Bazı hastanelerinse belirli bir ücret karşılığında bu raporu verebileceklerini söyledikleri haberini aldık. Tüketici tam teşekküllü sağlık raporuna vereceği ücreti Ağır ve Tehlikeli işlerde çalışma raporuna verecekse bu yasa tüketici odaklı hazırlanmadı demektir. Ancak vatandaş işe girmek için her yolu denemektedir çünkü eğer raporu alamazsa iş başvurusu kabul edilmeyecektir. Kısaca özetlemek gerekirse bu raporu sadece işçinin çalıştığı veya çalışacağı iş yerinin hekimi ve kamu hastaneleri verebilir. Ağır işlerde çalışma raporunu tüm kamu hastaneleri 6331 sayılı yasa gereği vermek zorundadır. Ve bu raporu almak ücretlimidir, ücretsiz midir hala belirsizliğini korumaktadır. Çünkü Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı tüketicinin raporu ücretsiz alabileceklerini söylemektedir. SGK ise raporun 70 ila 130 lira arasında bir ücret karşılığı verilebileceğini belirtiyor. Hastane yetkilileri bu konu hakkında bilgilendirilerek vatandaşın rapor alma konusunda sıkıntısı giderilmelidir. Tüketicinin bu raporu ücretli veya ücretsiz nasıl temin edebileceği hakkında bilgilendirilmelidir ki eğer hastane tarafından istenen ücret verilecekse önceki uygulamadan bir farkı olmayacaktır. Hepsinden önemlisi raporu alamayan birçok vatandaş işe girememektedir. Bakanlık kamuoyundaki bu bilgi eksikliği ve kirliliğini giderici açıklama yapmalıdır.”