ERZURUM (İHA) - Erzurum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Orhan Akgüloğlu 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununda işverenler ile işyerlerinin yükümlülükleri bulunduğundan işverenlerin işyerlerinin risk analizini biran önce cezalı duruma düşmemeleri için yapılması hususunda kamuoyunu bilgilendirdi.
6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanununda işveren ile işyerlerinin yükümlülükleri bulunduğundan, her işyeri kendi durumuna göre belirlenen tesbitlerden dolayı işlem yaptırması gerektiğini anlatan Akgüloğlu, “Bilindiği gibi 30.06.2012 tarih ve 28339 sayılı resmi gazetede yayınlanan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu 01.01.2013 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiş ve bu kanunla; Yapılan düzenleme ile İş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlenmiştir. Bu kanun kamu ve özel sektöre ait tüm (işçi sayısına bakılmaksızın) işlere ve işyerlerine, faaliyet konularına bakılmaksızın, bu işyerlerinin işveren, işveren vekili, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına uygulanacaktır” dedi.
Kanunla birlikte her işyerinde İş Sağlığı ve Güvenliği profesyonelleri (işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı) istihdam edileceğini kaydeden Akgüloğlu, “İSG (İş sağlığı ve güvenliği hizmeti sunan kuruluşlar) profesyonellerine büyük bir sorumluluk yükleniyor. Risk değerlendirmesinin yapılmaması işi durdurma sebebi sayılacak. Bakanlık, küçük işletmelere İş sağlığı ve güvenliği hizmeti alma konusunda destek olacak. Çalışanlar sağlık gözetiminden geçmeden işe başlamayacak. İş kazası ve meslek hastalıklarının kayıtları etkin ve güncel olacak. Tüm işyerleri acil durumlara karşı eylem planı hazırlanacak. İş sağlığı ve güvenliği, işyeri çalışanlarının katkı ve katılımıyla sağlanacak. Çalışanlar, iş sağlığı ve güvenliği için bilgi ve eğitim ile verilecek. Çalışanlar, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınmaması halinde çalışmaktan kaçınma hakkını kullanabilecek. İş sağlığı ve güvenliği için çalışan işlerden temsilcisi seçilecek. İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği kurulu oluşturulacak. İşyerlerinin toplu halde bulunduğu yerlerde iş sağlığı ve güvenliği koordinasyonu sağlanacak. Kanunla uyumsuz davranışlara idari para cezası uygulanacak. Hayati tehlike tespitinde işyerlerinde işin durdurulması sağlanacak. Büyük endüstriyel kaza oluşabilecek işyerleri için işletme kurulmadan gerekli önlem ve tedbir alınmış olacak. Bu nedenle Yayınlanan kanun ve yönetmelikler ile işverenlere İş Sağlığı ve İş Güvenliği önlemlerinin alınması konusunda önemli sorumluluklar yüklemekte ve aksi durumda her bir işlem için 1.000 TL ile 80.000 TL’ sı arasında para cezası yaptırımı öngörmektedir. Yasa işyerlerinde istihdam edilen işçi sayısı dikkate alınarak aşağıdaki şekilde belirlenen bir geçiş süreci içinde uygulamaya girecektir” şeklinde konuştu.
Kanunun uygulama ve geçiş sürecinin kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı tarihinden itibaren iki yıl sonra yani 01 Temmuz.2014 tarihi itibariyle olacağını hatırlatan Akgüloğlu, “ 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı tarihinden itibaren bir yıl sonra, (01.Temmuz.2013) Diğer işyerleri için yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra, (01.Ocak.2013)İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu ve yayınlanan yönetmelikler kapsamında işverenlerin öncelikli olarak kendilerine bir yol haritası belirlemeleri gerekmektedir. Bizim önerimiz şöyle bir çalışma yapılmasıdır. İşyerlerinin Risk analizi ve İzlenecek yol haritası
Öncelikli olarak İş Yerlerinin, Az tehlikeli iş yeri, Tehlikeli iş yeri, Çok tehlikeli iş yeri
olup olmadığı konusunda Sınıflandırılması bu sınıflandırma yapıldıktan sonra Risk değerlendirme raporunun hazırlanması, Acil eylem planının hazırlanması, Çalışanların eğitimlerinin tamamlanması, Ölçüm ve muayene işlemlerinin tamamlanması, İş yeri çalışanları temsilci atamalarının yapılması, İş sağlığı ve iş güvenliği kurulu kurulması, İş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma mecburiyeti. Belirtilen eksikliklerin giderilmesi ile ilgili çalışmaların 01.01.2013 tarihi itibari ile başlatılması ve en kısa zamanda sonuçlandırılması gerekmektedir.İş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma mecburiyeti ise yukarıda uygulama ve geçiş süreci belirtilen takvime göre kademeli bir geçiş sonrasında tamamlanmalıdır” dedi.
Akgüloğlu daha sonra şunları kaydetti;
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN BAKANLIKÇA DESTEKLENMESİ ŞARTLARI
Kamu kurum ve kuruluşları hariç 10 kişiden az çalışanı olanlardan, çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri faydalanabilecekler ancak işyerlerinde Çalıştırdığı kişilerin sigortasını yaptırmadığı tespit edilen işverenlerden, yapılan ödemeler yasal faizi ile birlikte tahsil edilecek ayrıca Bu işverenler sağlanan destekten 3 yıl süreyle faydalanamayacaklar.
OSGB (ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ)
İş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurmak zorunda olan işletmeler bu ihtiyaçlarını kendi bünyesinde çalışan iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarından alabilecekleri gibi OSGB (Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi) şirketlerinden hizmet alarak da yerine getirebilirler
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YASASINDA İŞÇİ SAYISININ TESPİTİ
Bakanlığın işçi sayısını tespit ederken şubeleri olan şirketlerin, her şubesinin ayrı ayrı mı yoksa toplu olarak mı dikkate alınarak işçi sayılarının tespitinin yapılacağı konusunda net bir açıklama yapmadığı sürece işçi sayısının tespitinde işyerlerinin sigorta sicil numarasını dikkate alınarak merkez/şube ayrımı yapılmaksızın her bir işyerinin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekmektedir.
Yasanın uygulamaya girmiş olması nedeni ile ileride cezalı duruma düşmemenizi için en kısa zamanda gerekli çalışmaları yaparak eksikliklerinizi tamamlamanız gerekmektedir.
Erzurum’da bu işle ilgili birkaç firma mevcut bulunmaktadır. Acilen iş yerinize Risk Analinizi yaptırmanız gerekmektedir.”