SİGARA KANSERİN ANA NEDENİ
Kansere neden olan etkenler arasında birinci sırada yer alan sigaranın akciğer kanseri başta olmak üzere gırtlak, idrar yolları, böbrek, pankreas, idrar kesesi, karaciğer ve kan kanseri görülme sıklığının artmasına yol açtığı belirtildi.
AKCİGER KANSERİNİN TEMEL ETKENİ SİGARA
Erzurum Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, akciğer kanserlerinin yüzde 90'ının sigaraya bağlı olduğu, sigaranın özellikle akciğer kanserinden ölümlere neden olduğu vurgulandı. Açıklamada, akciğer kanserinden ölümlerin erkeklerde yüzde 80, kadınlarda ise yüzde 75'inin sigaradan kaynaklandığı ifade edildi.
SİGARA ÇEVREYE DE ZARARLI
Sigara kullanan insanların sadece kendilerine zarar vermekle kalmayıp sevdiklerine de zarar verdikleri belirtilen açıklamada, "Pasif içiciler, sigara içen kişilerin yanında durarak 3 bin 700 çeşit kimyasal gazdan zarar görmektedirler. Sigara, puro ya da pipo içen kişilerin yanında kalan ve o havayı soluyan insanların, kalp krizi geçirme ve akciğer kanseri olma riski dumanı soludukları oranında artar. Her yıl binlerce pasif içici, sigara kullanmadığı halde sigara dumanın verdiği zararlardan dolayı hastalanarak, hayatını kaybetmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'nün verdiği rakamlara göre ise, dünyada her 13 saniyede 1 kişi hayatını kaybediyor" denildi.
ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA
Çocukların da sigara dumanı sebebiyle ciddi risk altında olduğu kaydedilen açıklamada, şu bilgilere verildi:"Çocukların akciğerleri henüz gelişmekte ve hızlı nefes alıp vermektedirler. Sigara dumanına maruz kalarak pasif içici konumunda kalan çocuklarda, kulak ve boğaz enfeksiyonları, bronşit ve zatürree sıklıkla görülen hastalıkların başında geliyor. Sigara içmeyen akciğer kanserli hastaların üçte biri sigara içen bir kişi ile yaşamakta ve sigara içmeyenlerde görülen akciğer kanserlerinin yüzde 17'sinin nedeni çocukluk çağı veya erişkin dönemlerindeki pasif içicilikten kaynaklanmaktadır."
SİGARANIN BAŞLICA ZARARLARI
Açıklamada, sigaranın vücuda etkileri ise şöyle sıralandı:"Bir sigara bağımlısının ağız kanserine yakalanma riski çok yüksek. Ayrıca tütün dumanı diş eti hastalıklarına yol açıp, diş çürümesine ve nefesin kötü kokmasına sebep olur. Sigara bağımlılarında kronik baş ağrılarına rastlanır. Beyne giden oksijende azalma olur ve bu durum beyin damarlarının daralmasına neden olup, kişiyi felce kadar götürebilir. Soluk borusundan ve bronşlardan geçen duman göğse inip, dumanındaki hidrojen siyanid, bronşların çeperini yakarak kronik öksürüğü ortaya çıkarır. Bronşlar zayıfladıkça her geçen gün yeni bir hastalık oluşturur. Sigara içenler, içmeyenlere göre 10 kat daha fazla akciğer kanserine yakalanma riski taşır. Sigarada bulunan nikotin kan basıncını yükselterek, kanın daha çabuk pıhtılaşmasına sebep olur. Sigarada bulunan karbonmonoksitin kandaki oksijeni yok etmesiyle damarlarda kolesterol depolayıp, kalp krizi riskini attırır. Kan dolaşımı bozukluklarına bağlı olarak felç, parmaklarda kangren ve iktidarsızlık, sigara içenlerde çok sıklıkla görülen hastalıkların başında gelir. Sindirim sistemini çok etkileyen sigara, midede asit salgılanmasını arttırarak mide yanmaları ve ülser başlangıcına sebep olur. Sigara bağımlılarında pankreas kanseri çok sıklıkla ortaya çıkar ve büyük ölçüde ölümle sonuçlanır. Sigaranın ihtiva ettiği kanserojen maddeler idrarla dışarı atılır, ancak bu maddelerin vücuttaki varlığı mesane kanserine yol açar. Sigara yüzünden oluşan yüksek kan basıncı ise böbreklere büyük zarar verir."