''İZLENİMLER'' KONFERANSINDA TÜRKÇE OLİMPİYATI KONUŞULDU
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kırkkılıç, ''Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, Türkiye için çok önemli bir eğitim ve kültür olayıdır'' dedi.
Uluslararası Dil Öğretmenliği Derneği tarafından düzenlenen “4. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları”nın değerlendirmesi, Erzurum’da yapıldı. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Ahmet Kırkkılıç’ın anlatımıyla, Üniversite Oditoryumu’nda dün yapılan değerlendirme sunumu, büyük ilgi gördü. Bölüm hocaları ve öğrencilerin tıka-basa doldurduğu salonda, 4. Türkçe Olimpiyatları’ndan kesitler sunularak, Türkçe ve Türkçe konuşmasının önemine değinildi.
Sunumda, yabancı gençlerin Türkçe’ye büyük hayranlık duyduğu ve bu yüzden söz konusu olimpiyatların oldukça renkli görüntülere sahne olduğunu vurgulayan Kırkkılıç, hatta Batı’da birçok gencin zaman zaman Türkçe konuştuğunu kaydetti. Özellikle Sudan, Nijerya, Bolerus ve Güney Afrika’da bulunan Türk okullarının, yabancı gençlerin Türkçe’ye olan ilgisini daha da artırdığına dikkati çeken Prof. Dr. Kırkkılıç, Türkiye’de ise, tam tersine yabancı kelimelere ilgi duyulduğunu ifade etti.
ÖĞRETİM GÖREVLİLERİ VE ÖĞRENCİLER GÖZYAŞINA BOĞULDU
4. Türkçe Olimpiyatları’nda Boleruslu bir genç kızın “Memleketim”, Bosna Hersekli bir öğrencinin de, “Sen Gelmez Oldun” adlı şarkıları, Güney Afrikalı bir gencin de, Türkçe şiir okuduğu bölümlerin gösterildiği sunumda, Moğolistanlı 8 yaşındaki bir kız çoğunun okuduğu “Annem” isimli şiir, sunumu izleyen öğretim görevlileri ve öğrencileri gözyaşına boğdu.
Prof. Dr. Kırkkılıç, Türkçe’nin çok asil bir dil olduğunu ve bu dilin korunması, kirlenmekten uzak tutulması için herkese önemli görevler düştüğünü vurgulayarak, özellikle son yıllarda gelişen bilişim teknolojilerinin, dilde kirlenmeye en fazla olanak sağlayan kollardan birisi olduğunu aktardı. Kırkkılıç, “Bir yabancının Türkçe konuşmasından, Türkçe şarkı söylemesinden ve Türkçe şiir okumasından nasıl etkileniyor ve nasıl gurur duyuyorsak, bize bu duyguları yaşatan dilimizi de o ölçüde korumalıyız, gözetmeliyiz ve savunmalıyız” şeklinde konuştu.