SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Emeklilik hesaplama, maaş sorgulama ve SSK hizmet dökümü gibi işlemlerin internet üzerinden takibi, artık ‘e_devlet’ şifresiyle mümkün olabilecek. Yeni uygulamaya giren sistemle, internet üzerinden kimlik ve sicil numarası ile hizmet dökümü alma dönemi, tarihe karıştı.
//e-devlet ŞİFRELERİ KULLANILACAK
Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili her türlü işlemin internet üzerinden takip edilebilmesi dönemi sona erdi. Türkiye’de geçiş yapılan ‘e_devlet’ sistemi sayesinde, artık arama motorlarını kullanarak bile kişisel bilgilere ulaşılamayacak. İnternet üzerinden emeklilik hesaplama, maaş sorgulama ve SSK hizmet dökümü gibi hizmetleri alabilmek için bundan böyle kişiye özel olarak oluşturulan ‘e_devlet’ şifreleri kullanılacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Erzurum İl Müdürü Hulusi Bumin, kişisel bilgilerin korunması ve umuma açık halde bulundurulmamasını amaçlayan yeni sistemin uygulamaya geçtiğini bildirdi. Bumin, sisteme geçişten önce, kişilerin internetteki arama motorlarını kullanmak suretiyle SSK prim sorgulama, emeklilik hesaplama ve hizmet dökümü işlemlerini yapabildiklerini hatırlatarak, “Kişi internette herhangi bir siteye yönlendirilerek, T.C. kimlik numarası ya da SSK sicil numarasıyla SSK hizmet dökümüne ulaşabiliyordu. Artık bu dönem kapandı.” dedi. Söz konusu bilgilere ulaşabilmenin tek yolunun, bundan böyle ‘e_devlet’ şifresinden geçtiğini kaydeden Bumin, “Kendisine özel olarak oluşturulmuş şifresi bulunmayanlar, bu bilgilere internet üzerinden ulaşamayacak.” diye konuştu.
//ŞİFRE ALABİLMEK İÇİN PTT ŞUBESİNE 1 TL ÖDEMEK GEREKİYOR
Yeni sistem çerçevesinde kişilerin herhangi bir PTT şubesine gitmeleri ve kimliklerini ibraz etmeleri suretiyle kendilerine özel olarak oluşturulan ‘e_devlet’ şifrelerini temin etmeleri gerektiğini vurgulayan Bumin, “Söz konusu şifreyi temin etmek için PTT şubelerine 1 TL ödeniyor. Kişi, kendisini ilgilendiren her türlü resmi işlem takibini artık bu şifreyle yapıyor. Kişi
www.e-devlet.gov.tr adresine giriş yapıp, edindiği şifreyi kullanarak her türlü işlemi yapabiliyor.” dedi.
//BUMİN’İN AÇIKLAMASI
Şifrenin kaybedilmesi durumunda ikinci kez şifre edinebilmek için bu kez 10 TL ödenmesinin gerektiğini vurgulayan Bumin, bu nedenle şifrelerin iyi mahfaza edilmesi ya da ezberlenmesi çağrısında bulundu.
İş ve işlemlerin kişiye özel şifrelerle yürütülmesi sistemiyle, kişisel bilgi ve verilerin muhafaza edilmesinin amaçlandığını vurgulayan Bumin, “Böylece kişinin kendisinden başkasının, resmi bilgilere ve kayıtlara ulaşması önleniyor. Kurumumuzdaki personel de dahil olmak üzere, artık hizmet dökümü ve emeklilik hesaplamaları gibi işlemler, şifreyle yapılabiliyor. Şifre olmadan kimse kimsenin bilgisine ulaşamıyor.” şeklinde konuştu.