Sosyal Güvenlik Kurumu son yıllarda sigortasız işçi çalıştırmaya ve işçinin ücretleri tam ödenmemesine yönelik büyük bir mücadele başlattı. Özellikle ALO 170 ve BİMER üzerinden aldığı ihbar ile denetimlere hız verildi. Bu kapsamda 2015 yılında toplam 3 Bin ihbar alan SGK, bunların yarısını bizzat yerinde denetleyerek idari yaptırımlar uyguladı.
MÜCADELE İŞE YARADI
Yapılan denetlemelerle işçinin mağduriyetini gidermeye yönelik olduğuna dikkat çeken Erzurum SGK Müdürü Hulusi Bumin, “Eğer bir kurum bir işçiyi sigortalı olarak çalıştırıyorsa onun yıllık gideri 4,5-5 Bin TL’dir. Ama kayıt dışı çalıştırıyorsa cezası bu giderin 10 katı, yani 50 Bin TL ceza kesiliyor. İşverenlerimiz bu tür cezalara mağdur kalmaması en mantıklısıdır. Ayrıca bir başka cezada eğer işveren teşvikten yararlanıyorsa bir yıl süreyle bu teşvikten yararlanamama cezası alıyor. Bu da işvereni artık korkutmaya başladı. 2014 yılında 72 Bin olan sigortalı 2015 yılında 78 Bin oldu. Bu rakamda gösteriyor ki kayıt dışı ile mücadele başarı ile devam etmektedir.” dedi.
İŞVERENLERE UYARI BROŞÜRÜ
İşverenlere hükümlülüklerini anlatan bir broşür göndermeye hazırlandıklarını belirten Bumin, “Kayıtlı çalışanları sayısını arttırmak ve işverenlerin cezaya düşerek mağdur olmamaları için yeni bir bilgilendirme broşürleri hazırladık. Bunları işverenlere dağıtacağız. Bu broşürlerde, işverenlerin hükümlülüklerini belirten bilgilendirmeler mevcuttur. İşverenler sadece kayıt dışı çalıştırarak eğil aynı zamanda fiilen çalışmayan birinin çalışıyormuş gibi göstermesi de bir suçtur. İşte bu durumda bu kişi üzerinde teşvik yasasından yararlanıyorsa işveren, hem teşvikten bir yıl süreyle yararlanamama hem de aldıklarını geri ödemekle cezalandırılır.” ifadelerini kullandı.
HER İHBAR DEĞERLENDİRİLİYOR
Gelen şikayet dilekçeleri üzerine en kısa zaman zarfında harekete geçtiklerini dile getiren Bumin, “2015 yılında ALO170, BİMER ve bireysel olarak şikayet dilekçesi ile başvurulan toplam 3 Bin şikayete müdahale ettik. Bunların yüzde 50’si işverenin kayıt dışı işçi çalıştırdığına yönelikti. Diğerleri ise, maaşların tam ödenmediği ve boşanarak babasının veya annesinin maaşını haksız yere ldığına dairdi. Bunları yarısı doğrudan denetmenlerimiz tarafından denetlenerek gereken işlem yapıldı. Diğerleri ile de yazışma yoluyla sorunları hallettik.” şeklinde konuştu.