3’ÜNCÜ ÇALIŞTAY
22 Temmuz 2010’da yapılan çalıştay, Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerinden oluşan TRA2 Düzey II bölgesinden sorumlu Serhat Kalkınma Ajansı’nın 2010-2013 dönemini kapsayan ve bölgenin insan kaynakları, istihdam, sağlık, sanayi ve ticaret, tarım, turizm ve kültürel varlıklar, enerji, yer altı ve yer üstü kaynaklar, altyapı ve ulaştırma gibi kalkınmanın temel sektörleri bazında önceliklerini belirleyerek il stratejisinin oluşturulması amacı ile düzenlendi. Toplantının açılışında Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Tutar bir konuşma yaptı. Konuşmasında ajansın kurumsal gelişimi hakkında bilgi veren Tutar, planlama anlayışının yıllar içinde nasıl değiştiğine vurgu yaptı. Tutar sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir paradigma değişikliği söz konusudur. Artık kalkınma merkezden değil yerelden gerçekleşen bir niteliğe sahip olacaktır. Her yörenin, her bölgenin kendine özgü şartlarını dikkate alan bir planlama yapılması söz konusudur. Bu planlama tarzı bizim için çok önemlidir. Biz buna yönetişim diyoruz. Yönetişim kavramının altında bir felsefe vardır. Merkezden yapılan planlar, yerele uygulanmak istendiğinde yereli muhatap olarak almadığı için başarı şansı düşmektedir. Dolayısıyla sizlerin söyleyecekleri sözler var. Sizlerden beklediğimiz budur. Yönetişim anlamında bu uygulama buyurgan değil, birlikte çalışmamızı sağlayan, müzakereci bir planlama anlayışıdır. Yeni planlama yaklaşımı doğruları birlikte bulmaya çalışan ve birlikte müzakere eden, kendi bölgesinin imkan ve potansiyellerini ve kudretini ortaya çıkarmak açısından yerelin sözlerine kulak veren bir anlayıştır. Bu bölge planı, makro hedefler ile mikro hedefleri buluşturan ve burada ne yapacağımızın yol haritasını çizen bir mantığa sahiptir. Görev sahamızda bulunan Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerindeki kurumlarda bulunan bu bilgi kırıntılarının hepsini bir araya getirip sınıflayarak Serhat Kalkınma Ajansı olarak bölgenin bilgi stok merkezi haline geleceğiz. Kalkınma ajansı ile birlikte ne yapabiliriz sorusunu sormalı ve bölgemizde mevcut olan potansiyeli ortaya çıkarmalıyız. Bunu harekete geçirmeliyiz. Elimizdeki kaynağı öyle bir dağıtalım ki destek verdiğimiz sektörlerde maksimum düzeyde verim elde edelim. Bunun bizlere bir dönüşü olsun. İşsiz insanımıza karşı sorumluluk duygusu ile hareket edelim ve onlara iş sahaları açılsın..”
//KALKINMADA YEREL YAKLAŞIM
Çalıştayda daha sonra Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy söz aldı. Kalkınmanın genelden yerele inmesinin önemine değinen Köksoy, “ Serhat kalkınma Ajansı’nın yönetim kurulu üyelerinden biri olarak ajansın çalışmalarını heyecanla takip ediyorum. Yerel bilgi birikiminin, yerel tecrübenin, halkla birlikte çalışmanın öneminin hissedilmesi ve ajansın yol haritası olacak bölge planının yerelle birlikte hazırlanıyor olması çok olumlu bir adımdır. Ardahan, ilçe olduğu dönemlerde merkezdeki yöneticilerin ilgisine pek mazhar olmazdı. Kars veya Erzurum’a kadar gelen politikacı veya bürokratlarımız bize uğramadan giderlerdi. Doğu Karadeniz’i gezenler ise Şavşat veya Hopa’dan dönmüştür. Erzurum’da ağaçlandırma baş mühendisi olarak görev yaptığım yıllarda mera ıslahı üzerine olan bir semineri Ardahan’a aldırdım. Amirlerimin hayıflanmaları ile karşılaşsam da seminer Ardahan’da yapıldı. Seminere genel müdür yardımcısı ve daire başkanı seviyesinde katılım oldu. Çalışmanın sonunda bölgeyi gezen yöneticilerimizden bir tanesi doğanın güzelliğine hayran kaldığını söyledi. Bu bölgeye katkısı olacak ajansımız diğer ajanslara göre biraz daha geç açıldı ve personel aldı. Artık kurumsallaşmasını tamamlamak üzere. Ardahan, güçlü ve zayıf yönleri olan bir il. En zayıf yanımız eksi otuz dereceleri bulan kışımız ve nüfusumuzu azaltan göç olgusu. Bir çok insanımız birikimleri ile birlikte batı illerine göç etti. Bu konuda Tunceli ile yarışıyoruz. Gidenler güzel işler kurdular. Bu hemşerilerimizin sayısı beş yüz bini bulmakta. Bunların Ardahan ile bağları kopmamıştır. Bana göre göç eden bu insanlarımız bizim en güçlü yanımız. Ardahan’da üretilen her türlü ürün bu insanlarımıza pazarlanabilir. Bölgemize gelip yatırım yapabilirler, para bırakabilirler..”dedi.
Çalıştayın son konuşmacısı Ardahan Vali Yardımcısı Alper Balcı oldu. Çalıştayın önemine vurgu yapan Vali Yardımcısı Balcı, kalkınma ajanslarına yabancı olmadığını ve Kafkas Üniversitesi’nde yüksek lisans tezinin kalkınma ajansları ve Ardahan olduğunu söyledi.