ERZURUM REYHANİ’Yİ İHMAL EDİYOR
Ölümünün birinci yıldönümünde Türkiye’nin çeşitli illerinde törenlerle anılan Reyhani, hasretiyle yanarak vefat ettiği Erzurum’da akıllara bile getirilmemişti. Geçtiğimiz yıl Bursa, İstanbul, Yalova, İzmit ve daha birçok ilde ölüm yıldönümü anısına özel programlar yapılan Aşık Yaşar Reyhani, onlarca şiirine konu ettiği memleketinde sahipsiz bırakılmıştı. Reyhani’nin ailesi, yakınları, sevenleri ve Erzurumlu halk ozanları, Türk Halk Edebiyatı’na sayısız eserler kazandıran Aşık’ın, hiç olmazsa ölümünün ikinci yıldönümünde hatırlanması çağrısında bulunarak, “İçimizden çıkardığımız değerlerin kıymetini artık bilelim” dediler.
REYHANİ, MEMLEKETİNDEN BAŞKA HER YERDE ANILMIŞTI…
Aşık Yaşar Reyhani, Erzurum’dan göç ettiği Bursa’da ömrünün son yıllarını geçirmiş, hastalığı nedeniyle tek yareni olan sazına bile dokunamaz hale gelmişti. 10 Aralık 2006 yılında Bursa’da hayata veda eden Aşık Reyhani, halk edebiyatına gönül verenlerin yüreğine adeta kor düşürmüştü. Doğup büyüdüğü ve yıllarını geçirdiği memleketine olan aşkını, şiirler ve koşmalarla her fırsatta dile getiren Reyhani, ölümünün birinci yıldönümünde en büyük vefasızlığı da, yine Erzurum’dan görmüştü. Bursa, İzmit, İstanbul, Yalova ve daha birçok ilde ölüm yıldönümü nedeniyle törenlerle anılan Reyhani, Erzurum’da ise bazı belediyeler tarafından ‘gecikmeli’ basın bültenleriyle yad edilmişti.
STK’LAN NERDESİNİZ?
Ailesi, yakınları, sevenleri ve Erzurumlu halk ozanları, Aşık Reyhani’nin hiç olmazsa ölümünün ikinci yıldönümünde hatırlanması çağrısında bulunarak, bu konuda Erzurum’daki belediyeleri ve sivil toplum kuruluşlarını daha duyarlı olmaya davet ettiler. Reyhani’nin ölümünün ikinci yıldönümüne özel bir programla anılmasını isteyen Erzurumlular, “Sahip olduğumuz değerlere sırtımızı dönmekten artık vazgeçmeliyiz” dediler.
REYHANİ’NİN ERZURUM İÇİN YAZDIĞI ŞİİR BUGÜNLERİ ANLATIYOR
Erzurum Pasinler'e bağlı Alvar Köyü'nde 1932'de doğan ve asıl adı Yaşar Yılmaz olan Aşık Reyhani, okuma yazmayı okula gitmeden öğrenerek dışarıdan diploma aldı. 18 yaşında rüyasında gördüğü, aşık olduktan sonra da kaçırarak evlendiği kıza şiir yazarak aşıklığa adım attı. Geçimsizlik sonucu eşinin ailesinin kızlarını alarak başka biriyle evlendirmesi üzerine 'Dertli' mahlasıyla türküler söylemeye başlayan Reyhani'ye Aşık Hicrani tarafından 'Reyhani' mahlası verildi. İran'dan Avrupa'ya birçok ülkede türkü söyleyerek aşıklık geleneğini yaşattı. Şiirlerini dört kitapta toplayan Reyhani, evli ve 7 çocuk babasıydı.
REYHANİ’NİN DİLİNDEN ERZURUM GERÇEĞİ
Aşık Yaşar Reyhani’nin, ömrünün son yıllarını hasretiyle yanarak geçirdiği Erzurum için yazdığı bir şiiri ise şöyle:
“Geldi geçti bir Reyhani/ Gören olmaz Erzurum'da/ Kara taştaki mercanı/ Kıran olmaz Erzurum'da…
Can emanet veren alır/ Ecel görünmezken gelir/ Mezarım gurbette kalır/ Soran olmaz Erzurum'da…
Erbab-ı mana çarkına/ Gör kemali aşk arkına/ Emrahlar geçer farkına/ Varan olmaz Erzurum'da…
Mezar olur beden beden/ Sesleri gelmiyor neden/ Mana derken on ikiden/ Vuran olmaz Erzurum'da…
Havada yumurtlar huma/ Kim der vebali boynuma/ Sazcı derler tabutuma/ Giren olmaz Erzurum'da…
Abide yaptılar kimi/ Reyhani dinle vasfımı/ Benim ise mezarımı/ Ören olmaz Erzurum'da…”