NAMIK KEMAL VE AKSİYONERLİK
Tören, Namık Kemal'in mezarına çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Törende bir konuşma yapan Bolayır Belediye Başkanı Ferit Erdoğan, vatan şairi, fikir ve siyaset adamı Namık Kemal'i 120. ölüm yıldönümünde saygıyla andıklarını belirterek, "20. yüzyıl, asırlardır içinde yaşadığımız bir medeniyet dünyasına geçişimizin mücadelesi ile doludur. Taşıdığı önem dolayısıyla, bu yüzyılın ve bu yüzyılda yaşmış fikir ve sanat adamlarının kültür tarihimizde apayrı bir yeri vardır. Bu sanatçıların içinde en çok dikkati çeken şüphesiz ki Namık Kemal'dir. Namık Kemal, gerek mücadelesi ve gerekse verdiği eserlerle büyük bir tesir meydana getirmiş ve kendisinden sonraki nesilleri geniş ölçüde etkilemiştir" dedi.
NAMIK KEMAL VE SANAT
Fikir ve sanat hayatımızda Namık Kemal'i ölümsüz kılan iki büyük cephesi olduğunu da söyleyen Erdoğan, birinin asırlardır devam ettirilen klasik sanat anlayışını yıkarak yerine Avrupai bir sanat anlayışı yerleştirmesi olduğunu, diğerinin ise insandan ve hayatın gerçeklerinden kopuk bir sanat felsefesi yerine, insanın ve toplumun hizmetine koşmayı amaç edinen bir sanat felsefesi ortaya atması olduğunu söyledi. Erdoğan, "Namık Kemal, edebiyatımızda insanlık için büyük önem taşıyan, vatan, millet ve
hürriyet gibi kutsal kavramları ilk olarak açık bir şekilde eserlerinde işleyen ve yücelten, sonuçta haklı olarak, 'Vatan ve Hürriyet Şairi' unvanını kazanan, gür sesli, cesur bir kalemdir. Bizlere ilk olarak vatanı, hürriyeti sevdiren, ruhlarımızı vatan sevgisi ile ısıtan, dünyamızı hürriyet güneşi ile aydınlatan bu değerli insanı saygı ile anıyoruz" diye konuştu.
Erdoğan'ın konuşmasının ardından, Şehit Nuriye Ak İlköğretim Okulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Deniz Yapıcı, Namık Kemal'in şahsiyeti ve fikir hayatıyla ilgili konuşma yaparken, Türkçe öğretmeni Dönem Pınarbaşı tarafından da Hürriyet Kasidesi okundu. Öğrencilerin de şiirler okuduğu tören, Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa'nın mezarına çiçek konulmasıyla sona erdi. Törene; Gelibolu Kaymakamı Adnan Çakıroğlu, 18.Mekanize Piyade Tugayı Kurmay Başkanı Kurmay Albay Yener Sönmez, Gelibolu Belediye Başkanı Cihat
Bingöl, Evreşe Belediye Başkanı Fedai Gür, askeri ve sivil yetkililer ile vatandaşlar katıldı.
NAMIK KEMAL KİMDİR?
Tekirdağ'da 1840 yılında dünyaya gelen Namık Kemal'in, Şinasi'nin çıkardığı Tasvir-i Efkar gazetesinde ülke idaresi hakkında yazdığı yazılar, aydınların büyük takdirini kazandı. Yazılarında hükümeti tenkit eden, meşrutiyet ve inkılaplar hakkındaki fikirlerini yaymaya çalışan Namık Kemal, Sultan Abdülaziz tarafından Erzurum'a sürgüne gönderildi. 1867 yılında Avrupa'ya kaçan ve burada Türkçe bir gazete çıkaran Namık Kemal, 1870 yılında çıkan afla ülkeye döndü. İbret gazetesinde hürriyet için yazdığı şiirlerin ardından Abdülaziz gazeteyi kapatarak Namık Kemal'i Gelibolu'da görevlendirdi. Bu görevinden istifa ederek yeniden İstanbul'a dönen Namık Kemal'in yazdığı, ''Vatan Yahut Silistre'' adlı piyesi, Gedikpaşa Tiyatrosu'nda temsil edilince yer yerinden oynadı. Midilli, Rodos ve Sakız Adaları'na yeniden sürgüne gönderilen Namık Kemal, Sakız Adası'nda yakalandığı zatürreeden kurtulamayarak 2 Aralık 1888 tarihinde vefat etti. Namık Kemal'ın cenazesi, vasiyeti üzerine Bolayır beldesinde, Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa'nın türbesinin bulunduğu bahçede toprağa verildi.