NENEHATUN'U TABLOLAŞTIRDI
Mecidiye Tabyası'nda düşmana karşı verdiği emsalsiz mücadeleyle kahramanlaşan Nene Hatun'la, Erzurum'a özgü ilk çalışmasını yapan Pehlivanlı'nın, bu eseri şu anda İstanbul Askeri Müzes'nde sergileniyor. Özellikle Tortu Şelalesi isimli tablosu, sanat dünyasında büyük bir önem taşıyan ünlü ressamın, "Erzurum Ovası" ve "Palandökenler" adlı başka çalışmaları da bulunuyor.
PEHLIVANLI'NIN ERZURUM TUTKUSU
Sanat dünyasının, tarihe ve geleneklere en çok sahip çıkan ressamlarından olduğu ifade edilen Pehlivanlı, Türkmenlerin vaktiyle Türkistan'dan büyük kentlerden köylere, hatta obalara kadar yaydığı büyük spor olayı ciriti de tuvallerine yansıttı.
"Baştan sona sanat, bir ucundan öbür ucuna çizilmeyi bekleyen bir cennet" diye tanımladığı Erzurum'a çeşitli kereler gelmiş olan dünyaca ünlü Ressam Pehlivanlı'nın, vefatından bir süre önce de Erzurum'a gelerek, cirit müsabakalarını izlediği kaydediliyor.
ERZURUM'A GÖSTERDİĞİ İLGİYİ TUVALLERİNE YANSITAN PEHLİVANLI KİMDİR?..
Ankara ve Kırıkkale'de ticaret yaparak geçimini sağlayan ailesinin yanında yaşadı. Ankara Süvari Alayı'nda yaptığı askerliğinin ardından Ankara'ya yerleşti ve bir yandan Bahçelievler Ortaokulu'nda öğretmenlik yaparken bir yandan da dönemin ünlü yöneticilerinin portlerini yaptı. Yine bu dönemde yaptığı Aziziye kahramanı Nene Hatun portresi Milli Savunma Bakanlığı'nın davetiyle Harbiye Askeri Müzesi'ne alındı. Kısa bir süre Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde de hizmet eden Pehlivanlı, dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından görevlendirilerek Selanik'e, Atatürk'ün doğduğu evin resmini yapması için gönderildi. Birçok Avrupa ülkesinde, müze ve stüdyolarda resim etüdleri yaptı. 1961 ve 1969 yılları arasında Avrupa'nın ilgi odağı olan Afrika'dan aldığı davetleri değerlendirerek bir çok lider ve ünlü kişinin portrelerini yapma fırsatı yakaladı. 1967 yılında en ünlü tablolarından biri olan Zina, Vatikan tarafından çok beğenildi ve dönemin Papası IV. Paul tarafından madalya ile ödüllendirildi.
Renk Renk Türkiyem koleksiyonu için uzun bir Türkiye seyahatine çıktı. 1984 yılında Nurhan isimli bir hanımla evlendi. 1988'de SSCB Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Akademisi Başkanlığı tarafından üniversitelerde konferanslar vermek ve araştırmalar yapmak üzere davet edildi.
Tamamlayabildiği Atatürk ve Renk Renk Türkiyem projelerinin yanında yapmak istediği bir de Kurtuluş Savaşı projesi vardı. 66 yıllık hayatında 5'i Türkiye'de olmak üzere 60'dan fazla kişisel sergi açtı. Bu sergilerin büyük bölümünün açılışı devlet başkanları ve ileri gelen devlet adamları tarafından yapıldı. Pehlivanlı'ya bir çok ödül, takdirname ve nişan kazandıran eserleri Avrupa, Afrika, Ortadoğu ve Türkiye'de toplam 17 müzede ve önemli koleksiyonda yer almakta.