ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erdoğan: 'Unutmadık, unutmayacağız'
Erdoğan: 'Unutmadık, unutmayacağız'
Ala: Hep birlikte hedeflerimize doğru yürüyoruz
Ala: Hep birlikte hedeflerimize doğru yürüyoruz
Turistik Doğu Ekspresi'nde sömestr heyecanı
Turistik Doğu Ekspresi'nde sömestr heyecanı
4 kişiye umut oldu
4 kişiye umut oldu
Atlı Kızaklar EİT 2025 için yarıştı
Atlı Kızaklar EİT 2025 için yarıştı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
26 Ağustos 2008 Salı - 08:24

Ramazan'da Beslenmeye Dikkat

Erzurum Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi Diyetisyeni Dr. Müzeyyen Elmas Kara, Ramazan ayında beslenme konusunda vatandaşları uyardı. Oruç tutan vatandaşların, diğer zamanlarda olduğu gibi Ramazan'da da sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermeleri gerektiğini vurgulayan Dr. Müzeyyen Elmas Kara, "Ramazan ayında normal beslenme düzenimiz değişmektedir. Genelde 3-4 öğün tüketilen besinler, Ramazan ayında 2 öğüne düşmektedir. Bu dönemde özellikle tatlı, hamur işlerinin tüketiminde artış olmaktadır. Buna karşılık su, sebze ve meyve tüketimi azalmaktadır. Ramazan'da gün boyu aç kalınacağı için yatmadan önce aşırı yemek yerine, sahura kalkmak çok daha sağlıklı olacaktır" dedi.

Ramazan da Beslenmeye Dikkat

MUTLAKA SAHURA KALKILMALI

Ramazan'da sahura mutlaka kalkılması gerektiğini belirten Kara, sahura kalmadan oruç tutulursa aç kalma süresi artacağından halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk ve dikkatte azalma görülebileceğini ifade ederek, kan şekerinin düşmesini ve iftarda aşırı besin tüketimini engellemek için sahurda protein içeriği yüksek, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren, yavaş sindirilen gıdaların tüketilmesinin çok önemli olduğunu kaydetti.

Çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınılması gerektiğinin altını çizen Kara, "Yağlı, tuzlu besinler yerine hazmı kolay, mide-bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lif içeren sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmelidir. Sahur yemeğinde, yumurta, süt, yoğurt, peynir, zeytin, esmer ekmek, çiğ sebzeler, etli veya etsiz sebze yemeği, taze sıkılmış meyve suları, reçel ve komposto, kuru baklagiller tercih edilmelidir. Yetişkin bir insanın günde en az 1.5-2 litre su içmesi gereklidir. Gün

içinde su kaybının önlenmesi için özellikle sahurda sıvı alımına özen gösterilmelidir. İftar ile sahur arasında yaklaşık 8-10 bardak su içilmelidir" diye uyarılarda bulundu.

BESLENMEDE DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

Diyetisyen Dr. Müzeyyen Elmas Kara, Ramazan ayında beslenme konusunda dikkat edilecek püf noktaları şöyle açıkladı:  "İftar ve sahur arasında sık sık ve azar azar beslenilmelidir. Besinler çok çiğnenmelidir. Mutlaka sahura kalkılmalıdır. İftara mümkünse bir kase çorba ile başlayarak 25-30 dakika kadar yemeğe ara verilmeli, ardından ana yemeklere devam edilmelidir. İftar ile sahur arasında belirli aralıklarla su içilmelidir. Yiyecekleri kızartmak ve kavurmak yerine, haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemleri kullanılmalıdır. Oluşabilecek kabızlığı önlemek için, lif oranı yüksek gıdalar tercih edilmelidir. Şerbetli,

kızartma tatlılar yerine; sütlü, meyveli tatlılar veya kompostolar tercih edilmelidir. Ramazan ayında uzun süre aç kalan mide asit salgılar. Bu nedenle kesinlikle iftar sigara ile açılmamalıdır."

Dr. Kara, şeker hastalığı, böbrek, yüksek tansiyon, ülser, gastrit gibi kronik hastalığı olanların, sürekli ilaç kullananların, büyüme, gelişme çağında çocukların, gebe ve emziren kadınların ancak doktora danıştıktan sonra oruç tutmaları gerektiğini söyledi.

 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ahşap “Sırrı’nı” kaybetti
70 yılı aşkın sürede Marangozluk mesleğini icra eden, Ali Sırrı Alacakanat ...
Misyonerlerin İpekyolu İlgisi
Tarihi İpekyolu üzerinde bulunan Erzurum, ticari etkinliklerin olduğu ...
Turist Sayısı Artış Trendinde
Turist sayısına ilişkin son veriler açıklandı. Erzurum'a gelen turist ...
 
Kocatepe İlköğretim Okulu'ndan folklor başarısı
Kütahya'nın Gediz İlçesi'nde yapılan İlköğretim Okulları Küçükler Kategorisi ...
Erzurum tarihi, Prof. Sümer'e minnet borçlu
Erzurum'daki ilk Türk devleti olan Saltuklular hakkında yapılmış en geniş ...
Emniyetçi eşlerinden yardım kermesi
Emniyet Teşkilatı Mensupları Hanımları Yardımlaşma Derneği tarafından, ...
 
Ressam Pehlivanlı Erzurum'u müzelere taşıdı
Kralların, cumhurbaşkanları ve devlet adamlarının portrelerini yaparak ...
Kamer, kadının toplumsal işlevini tartıştı
Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi (KA-MER) tarafından "Evde ve Toplumsal ...
ERVAK'tan köy okullarına yardım
Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Kadın Komisyonu, Pasinler ilçesine bağlı ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva