ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
2 Ekim 2014 Perşembe - 05:27

Prof.Dr. Yıldız: 'Kurbanlık seçerken dikkat'

M.COŞKUN-Kurban bayramına 2 gün kala Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yıldız, Kurban seçerken dikkatli olunması yönünde uyarılarda bulundu.

Prof.Dr. Yıldız:  Kurbanlık seçerken dikkat

Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yıldız, Kurbanlık hayvanların öncelikle besili olması gerektiğine dikkat çekerek, “Besili hayvanın randımanı daha yüksek olur. Aynı canlı ağırlıkta besili ve zayıf iki hayvan karşılaştırıldığında besili hayvandan daha fazla et çıkar.” dedi
Yıldız, “Kurban, dini bir görevin yerine getiriliyor olması yanında, sosyal, sağlık ve ekonomik yönleri de olan bir olgudur. Kurban, kurbanlık hayvanların seçilmesi, taşınması, sağlıklı şartlarda kesilmesi, yüzülmesi, elde edilen et ve sakatatın sağlıklı bir şekilde tüketime sunulması, artıkların halk sağlığı ve çevre sağlığını bozmayacak şekilde imha edilmesi veya atılması gibi yönlerden değerlendirilmelidir. Her yıl 2 milyon üzerinde kasaplık hayvan kurban bayramı süresince dinimiz gereğince kesilmekte ve de tüketilmektedir.. Bu rakam yıl içinde kesilen sığır sayısının yüzde 20’sine ve koyun sayısının yüzde 35 ine karşılık gelmektedir.” dedi.
‘NAKİL ET KALİTESİNİ ETKİLEMEKTEDİR’
Hayvanların naklinde bazı kurallara uyulması gerektiğini belirten Yıldız, “Hayvanların nakil vasıtalarına aşırı yüklenmemeli, nakliye sırasında hayvanların yaralanma veya gereksiz yere acı ve ıstırap çekmelerine neden olabilecek şekilde nakledilmemelidir. Kurbanlık hayvanların uzun süreli, uygun olmayan koşullarda ve nakil araçlarına aşırı şekilde yüklenerek taşınması sonucu taşıma fireleri oluşur, sakatlık, felç ve ölümler meydana gelir. Nakil şekil ve koşulları canlı ağırlık ve et fire oranı ile et kalitesi üzerine doğrudan etkilidir.” diye konuştu.
‘BESİLİ HAYVAN ALIN’
Besili hayvanlarının daha sağlıklı olduğunu dile getiren Yıldız, “Kurbanlık hayvan öncelikle besili olmalıdır. Besili hayvanın randımanı daha yüksek olur. Aynı canlı ağırlıkta besili ve zayıf iki hayvan karşılaştırıldığında besili hayvandan daha fazla et çıkar. Besili hayvan almak her zaman için daha karlıdır. Aşırı zayıf havyaların et kalitesi düşük ve hasta olma riski daha fazladır. Hayvanın besi durumunun tespitini bu konuda çok deneyimli olmayan kişilerde yapabilir. Bel, Sırt, Kavram, Kuyruk sokumu, Arka bacaklar arası, Kaburgalar, Omuz başı, But ve ön kol muayene edilerek hayvanın besi ve yağlılık durumu hakkında bilgi sahibi olunabilir. Sadece hayvanın bel omurları elle muayene edilerek hayvanın besi durumunu tespit etmek mümkündür. Bel omurlarında yukarı doğru bir ve yanlara doğru 2 kemik çıkıntısı vardır. Bu kemik çıkıntıları deri altında sivri şekilde hissediliyorsa hayvan zayıftır. Deri altında kolayca hissediliyor fakat sivri değilse orta besili ve yağsızdır, Çıkıntılar basınçla hissedilebiliyorsa iyi besili az yağlı, çıkıntılar çok zor hissediliyorsa veya hissedilemiyorsa hayvan yağlıdır.” dedi.
ÇENEYE DİKKAT!
Yıldız, “Kurbanlık olabilecek 2 yaşındaki sığır ve 1 yaşındaki koyunun alt çenesinde bulunan kesici süt dişlerinden 2 tanesi düşmüş yerine kalıcı kesici dişler çıkmıştır. Halk arasında kapak açma diye tabir edilen bu hayvanlar kurbanlık olarak satın alınabilir. Bazı hayvan satıcıları kurbanlık almayı planlayan vatandaşları yanıltmak amacıyla hayvanların öndeki iki dişini söküp “kapak attı” gibi göstererek satmaya çalışabilirler. Kurbanlık yaşını doldurmayan hayvanlar satın alınmamalıdır. Kurbanlık hayvanların sağlık muayeneleri yapılmalı Kurbanlık hayvanların ruhsatlı hayvan borsaları ve denetim altındaki hayvan pazar yerlerinden alınmalı. Kurbanlık hayvan seçerken genç erkek hayvanlar tercih edilmelidir. Özellikle bu yıl mevsim nedeniyle piyasada fazla sayıda gebe düve kurbanlık olarak satılmaktadır. Fakültemiz öğretim üyeleri tarafından yapılan kontrollerde Kurbanlık olarak satılan düğelerin yüzde 50’nin üzerinde gebe olduğu tespit edilmiştir.  Kurban satın alacak vatandaşların bu konuda dikkatli davranmaları gebe düğerleri satın almamaları hem dini, hem vicdani hem de ülke ekonomisi yönünden oldukça önemlidir.”
HAYVAN KESİMLERİ
Kurbanlık hayvan kesimlerinde çalışan kasapların işinde ehil ve mesleki eğitimden geçirilmiş kişilerden oluşması gerektiğine dikkat çekerek, “hatalı kesim ve yüzüm işlemi sonucu et ve deride oluşan ekonomik kayıplar büyüktür.” Dedi. Yıldız, “ Mümkünse mezbahalar ve et kombinalarında kesim yaptırılmalı. Bu yerlerin dışında yapılan kesimlerde kurbanlık hayvanların etleri ve gıda olarak tüketilebilen sakatatları dışındaki yan ürünlerinin değerlendirilememektir. Bu da ekonomik kayba sebep olmaktadır. Kasabın deneyimli olması, kesim sırasında hayvanın iyi bir şekilde zaptı rapta alınması ve kesim işleminin hızlı bir şekilde hayvana fazla acı vermeden yapılmasını sağlar. Sokak, park, bahçe vb. alanlarda yapılan kurbanlık hayvan kesimi yapılmamalı kesimden sonra artıklar derin bir çukura gömülmeli veya belediye ekipleri tarafından imha edilmeli. Sokak köpeklerinin bu artıkları yemesi sonucu köpeğe bulaşan parazitlerin köpek dışkısından da insana bulaşarak sağlığımızı tehdit edebilir.” şeklinde konuştu.

 

 
ASİMDER’den ermenistana tepki
 
Orhan:‘Zenginliklerimizi fırsata çevireceğiz’
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
teşekkürler... 4 Ekim 2014 Cumartesi 16:48

faydalı bilgiler için teşekkür ederiz sayın hocam...

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İlk kez bir proje Türbe’de başlatıldı
Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğünün başlattığı “Yaşlılıkta Mutlu Yaşam” ...
‘Kadına karşı şiddete hayır’
Oltu Toplum Sağlığı Merkezi Ruh Sağlığı Birimi tarafından ‘Kadına Karşı ...
İş Sağlığı anketinden ilginç sonuçlar çıktı
Türk Sağlık Sen Erzurum Şube Başkanı Kenan Karaçam, sağlık kurumlarında ...
 
DES’ten zam tepkisi
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Zülfikar ...
Atatürk Üniversitesi’nden bir ilk daha
Doğumsal İşitme Kaybı Ameliyatı, Doğuda ilk defa Atatürk Üniversitesi ...
Doğu Anadolu Bölgesinde kış seferberliği
Doğu Anadolu Bölgesi illerinde havaların aniden soğuması soba satışlarını artırdı.
 
Bayramda Erzurum'da hava nasıl olacak?
M.COŞKUN-Erzurum’da Bayram hazırlıkları ve heyecanı sürerken, merak edilen ...
Engelliler 5 gün önce bayram etti
Aşkale İlçesinde düzenlenen “Hayatta bizde varız” projesi kapsamında engellilere ...
Kurban keserken, ceza almayın..!
Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, cadde, sokak, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva