Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğünün başlattığı “Yaşlılıkta Mutlu Yaşam” projesi, 100 yaşlı vatandaşın katılımıyla Abdurrahman Gazi türbesi ziyaretiyle açılışını yaptı.
Halk Sağlığı Müdürlüğünün, Atatürk Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu ve Sağlık Elçileri Derneği işbirliği ile hazırladığı “Yaşlılıkta Mutlu Yaşam” projesi 100 gönüllü vatandaşın katılımıyla 1Ekim Dünya Yaşlılar gününde açılışını yaptı. Açılışa Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Eryiğit, , Atatürk Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Nuri Bakan, yüz yaşlı, gönüllü vatandaş ve çok sayıda yardımcı öğrenci katıldı. Açılışta konuşan Eryiğit : “ Toplumda yaşlı denilince; olumsuzluklara vurgu yapılmakta, aktif ve sağlıklı yaşlılık süreci geçiren çok sayıda yaşlı değerlendirme dışı tutulmaktadır. Başarılı yaşlanma yalnızca sağlık yönünden değil aynı zamanda psikolojik ve sosyal yönden de tam bir iyilik halinin varlığını işaret eden bir kavramdır. Sevindirici olan konu, son yıllarda ülkemizde yaşlılığa bakış açısının geleneksel değerler içerisinde yalnızca saygı duyma ve koruma boyutunda kalmayıp, sağlıklı yaşlanma konusunun ele alınması ve bu konuya dikkat çekilmesidir. Bu yönde üniversiteler başta olmak üzere, sivil toplum kuruluşlarının da katkılarıyla Geriatri ile ilgili bölümlerin, merkezlerin ve derneklerin açılarak, bilimsel düzeyde yaşlılığa yeni bir bakış açısının geliştirilmeye başlanmasıdır.” Dedi. “Yaşlılıkta Mutlu Yaşam” projesi kapsamında Yakutiye İlçesinde ikamet eden 65 yaş üstü gönüllü vatandaşların katıldığı organizasyonun amacı yaşlıların öz bakım gücünü artırmak ve yaşam kalitelerini yükseltmek. Atatürk Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Nuri Bakan: “Yaşlanma fizyolojik bir olaydır. Her doğan canlı, her doğan canlı süreç için bir aday durumundadır. Bir bilim insanı, yaşlanmayı ‘yeni bir işe başlamaktır’ şeklinde tanımlamaktadır. Bu nedenle yaşlılık dönemi ayrı bir hayat dönemidir. Yaşlı bireylere yaklaşımlar toplumdan topluma farklılık göstermektedir. Bu bakış açısında yaşam tarzı ve inançlar ön plana çıkmaktadır. Türk toplumunda yaşlılara bakış açısı diğer Dünya ülkelerine göre oldukça iyimserdir. Bunda etkili olan en önemli faktörün, dini değerler olduğu muhakkaktır.” şeklinde konuştu.
İkram edilen yemeğin ardından yapılan türbe ziyareti ile sonlandırılan organizasyonun proje faaliyetleri, tiyatro, piknik, gezi ve diğer sosyal aktivitelerle 9 ay boyunca devam edecek.