Pazarlarda bahar canlılığı
Havaları ısınmasıyla birlikte alışverişte kısmi canlılıklar yaşanıyor. 110 esnafın bulunduğu Yakutiye Halk Pazarı esnafı, kış sezonuna oranla işlerinin kısmide olsa arttığını ifade ediyor.
Satışların ilklim şartlarına göre değiştiğini belirten esnaf, küçük esnafın rekabette yeterli güce sahip olmadığını vurguluyor.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ ALIŞVERİŞ POTANSİYELİNİ ARTIRIYOR
Esnaf, Erzurum ekonomisinin ağırlıklı olarak öğrenciye bağlı olmasının, gelişmeyi olumsuz etkilediği görüşünde. Üniversiteye yolcu taşıyan halk otobüslerinin bile sefer sayısını indirmeye mecbur kaldığı tatil döneminde Erzurum ticaret sektörünün kaybı çok fazla.
TATİL DÖNEMİ İŞSİZLİĞİ DE KÖRÜKLÜYOR
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız esnaf, “ Baharla birlikte alışverişte kısmi bir iyileşme yaşanıyor. Giyim, yemek, ulaşım, kırtasiye, konaklama hizmeti veren işyerlerinde, üniversite öğrencilerinin tatile girmesiyle istihdam daralması yaşanıyor. Eğitim döneminde hizmet kapasitesine göre eleman çalıştıran çoğu işyeri, tatil sürecinde işten eleman çıkarmak durumunda kalıyor. Bu da kentteki işsizlik oranın artmasına yol açıyor” diye konuştu.
FIRAT: EKONOMİYE GİRDİ SAĞLANIYOR
Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları birliği Başkanı Rasim Fırat, kente gelen üniversite öğrencilerinin, kent ticaret sektörü ve esnafı açısından hayati önem taşıdığını söyledi.
Esnaf ve sanatkarların karşılaştıkları en önemli sorunlardan biri finansman olduğunu belirten Fırat, “Esnaf ve sanatkarlar genelde oldukça küçük biz öz sermaye ile iş hayatına atılırlar. Finans kesiminden kaynak sağlama konusunda da birçok ülkedeki meslektaşlarına oranla şansızdırlar. Ülkemizde sıfır riskle çalışan ve elini taşın altına koymayan bankacılık sistemi, özellikle de özel sektör bankaları, esnaf-sanatkar ve KOBİ'lere kredi vermekte hiç de istekli değildir. Bu sebeple ekonomik durgunluktan en çok etkilenen kesim her zaman esnaf ve sanatkarlar olmuştur. Bu durum kent ekonomisinde öğrencilerin yerini özetliyor” dedi.