Üniversiteli gençlerden şefkat eli
Atatürk Üniversitesinde okuyan bir grup öğrenci, Şükrü Azak Şefkat Evi'ndeki kadınlara bilgisayar, İngilizce ve takı tasarım kursu vererek, ekonomik ve sosyal bakımdan mağdur kadınları meslek sahibi yapmaya çalışıyorlar.
Atatürk Üniversitesi Toplum Gönüllüleri Kulübü tarafından hazırlanan proje kapsamında, 13 kız öğrenci, alt kademe belediyelerinden Yakutiye Belediyesince geçen yıl açılan Şükrü Azak Şefkat Evi'ndeki kadınlara bilgisayar, İngilizce ve takı tasarım kursu veriyor.
Proje Koordinatörü Südar Dudu, yaptığı açıklamada, 25 Nisanda başlatılan kursların, haftada 2 saat süreyle verildiğini söyledi.
Toplum Gönülleri Kulübü olarak işsiz kadınları meslek sahibi yaparak istihdama dahil etmek istediklerini ifade eden Dudu, şunları konuştu:
''Şefkat Evi'ndeki kadınlarla çevrede oturan işsiz genç kızlardan oluşan yaklaşık 50 kursiyere bilgisayar, İngilizce ve takı tasarım kursu veriyoruz. Kursumuza kadınların yoğun ilgi göstermesi bizi çok mutlu etti. Hiçbir maddi kaygı gözetmeden çalışmalarımızı tamamen gönüllü bir şekilde sürdürüyoruz. Kurslarımızda, yapılan takılar ise haziran ayında açılacak kermeste satılacak ve elde edilen kazanç, kursiyerlerle şefkat evine kalacaktır.''
Südar Dudu, ayrıca rahatsız olmamaları amacıyla, kadınlara kurs vermek için sadece kız öğrencileri görevlendirdiklerini sözlerine ekledi.
Sosyal sorumluluk projelerinde gençlerin daha fazla yer alması gerektiğini vurgulayan Dudu, ''Türkiye nüfusunun büyük bir kısmı gençlerden oluşuyor. Gençleri daha aktif hale getirmek, sosyal sorumluluk projelerinde daha fazla yer almalarını sağlamak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üniversitedeki genç arkadaşlarımıza bu konuda öncülük etmek istiyoruz'' diye konuştu.
MAĞDUR KADINLARIN MESLEK SAHİBİ OLMASI
Yakutiye Belediye Başkan Yardımcısı Zülküf Usanmaz da barınma sorunu yaşayan, ekonomik ve sosyal bakımdan mağdur kadınlara, hem sahip çıktıklarını hem de kadınları meslek sahibi yaptıklarını söyledi.
Şefkat Evi'nde açıldığı ilk günden itibaren Halk Eğitim Merkezi hocalarınca dikiş nakış kursu verdiklerini belirten Usanmaz, ''Amacımız çaresiz duruma düşmüş kadınlara bir çözüm yolu bulmak ve kendi başlarına ayakta kalmalarını sağlamaktır. Toplum Gönüllüleri Kulübüne üye gençlerimiz de buradaki kadınlara İngilizce ve bilgisayar kursu vererek, çalışmalarımıza katkıda bulunuyorlar. Onlara da hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyoruz'' diye konuştu.
KURSİYERLERE KAZANÇ KAPISI
Şükrü Azak Şefkat Evi Müdürü Nazan Soysal ise sağlık ve beslenme ihtiyaçlarını karşılarşıladıkları kadınlardan hiçbir maddi talepte bulunmadıklarını ifade etti.
Şefkat Evi'nde açılan kurslara katılan kadınların yaptıkları ürünleri satarak ekonomik özgürlüklerini de kazanmaya başladıklarını belirten Soysal, şöyle devam etti:
''Hanımlara çeşitli mesleki eğitimler veriyoruz. Kursların sonunda açacağımız kermeste ürünlerimizi satışa sunacağız. Elde edilen gelirin yüzde 80'i Şefkat Evi'nin giderlerine, geri kalanı da kursiyerlere dağıtılacak.
Buradaki kadınlar kendi paralarını kazanmanın keyfini yaşayacaklar ve yaşamaya da başladılar. Bundan sonra işin imalat kısmına önem vererek, kursiyerlerimize ciddi bir kazanç kapısı açacağız. Toplum Gönülleri Kulübü ve diğer sivil toplum örgütleriyle de çalışmalarımız devam edecek.''