Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd.Doç.Dr. Cihat Yıldız, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd.Doç.Dr. Nalan Yıldız ve Zir. Müh. Murat Yıldız tarafından Pasinler’de kurulan ERTETA Silaj Paketleme Tesisi kaliteli kaba yem üretiminde bölge çiftçisinin güvencesi oldu.
2013 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteği ile kurulan ve 2014 yılında Kalkınma Bakanlığı Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından kapasite artırımıyla desteklenen ERTETA Silaj Paketleme Tesisi Projesi hakkında bilgi veren Proje Yürütücüsü Yrd.Doç.Dr. Cihat Yıldız, amaçlarının silajlık mısır ekimi yapan Pasinler çiftçisinin ürününü ve emeğini pazar sıkıntısı olmadan değerinde satın alıp, kendi bilgi birikimleri ve akademik tecrübeleri ile açık silajı paketlenmiş mısır silajına dönüştürerek, hayvancılık yapan işletmelere besin değeri yüksek, ucuz ve yıllarca bozulmayan kaliteli bir kaba yem sunmak olduğunu ifade etti.
Erzurum-Pasinler Karayolu 30.Km’ sinde kurulu bulunan ERTETA Silaj Paketleme Tesisi, sadece Erzurum çiftçisinin değil, Erzurum’a komşu illerde ve Karadeniz Bölgesinde faaliyette bulunan hayvancılık işletmelerinin de kaliteli kaba yem temini noktasında sigortası oldu. Proje Yürütücüsü Dr. Yıldız’ın verdiği bilgiye göre üretimde 2. yılına giren ERTETA Silaj, birinci yıl sadece 100 kg’lık streçlenmiş balya silajı üretimi yaparken, ikinci yılında bu ürüne ilave olarak 50 kg’lık vakum torba silajı üretimine de başladı. Tesiste dökme mısır silajı ve şekerpancarı posası silajı (küspe silajı) hem 100 kg’lık streçlenmiş balya, hem de 50 kg’lık vakum torba şeklinde paketleniyor. Paketlenmiş mısır silajı özellikle süt hayvancılığı yapan büyükbaş ve küçükbaş hayvan sahipleri tarafından tercih edilirken, paketlenmiş şekerpancarı posası silajı özellikle besi hayvancılığı yapan çiftçiler tarafından tercih ediliyor.
Paketlenmiş mısır silajı bölge çiftçisi tarafından bilinmesine karşın, paketlenmiş şekerpancarı posası silajı bölge için bir ilk oluşturuyor. Mevcut durumda çiftçiler tarafından şeker fabrikalarından temin edilen şekerpancarı posası, ahırların yanında, açıkta, toprak zemin üstünde ve herhangi bir koruma tedbiri alınmadan muhafaza ediliyor. Açıkta muhafaza edilen şekerpancarı posasında yaklaşık yüzde 50 fiziki kayıplar meydana gelirken, geriye kalan yüzde 50’lik kısımda ise besin maddesi kaybı ortaya çıkıyor. Ancak ERTETA Silaj Paketleme Tesisinde uygulanan paketleme yöntemiyle şekerpancarı posasının depolama ömrü iki yıla çıkarılabiliyor. Bu yöntem özellikle kaba yem üretiminin bol olduğu yıllarda ürünün depolanması ve kaba yem üretiminin az olduğu yıllarda, kaliteli kaba yem sıkıntısı yaşanmadan hayvancılık yapılması imkanını da sunuyor.
Proje Yürütücüsü Yrd.Doç.Dr. Cihat Yıldız, son olarak hayvancılık yapan işletme sahiplerine seslenerek, karlı bir hayvancılık yapmak için silaj üretimi ve tüketiminin yaygınlaştırılması gerektiğini, arazisi, makine varlığı ve silaj yapımı konusunda bilgi birikimi olan işletmelerin kendi silajlarını yapıp kullanmalarını, arazi ve makine varlığı uygun olmayan, silaj yapımı konusunda bilgi birikimi olmayan işletmelerinse tarımda gelişmiş ülkelerde hayvan altlığı olarak kullanılan, hayvanlara getirisinden çok götürüsü olan sap ve saman kullanımı yerine paketlenmiş silaj kullanmalarını önerdi. Dr. Yıldız, ERTETA Silaj Paketleme Tesisi Projesinin bu noktaya gelmesinde katkı sunan tüm destek sahiplerine proje ekibi, Pasinler çiftçisi ve tesis çalışanları adına şükranlarını sundu