İklim şartlarının ağır ve çetin geçtiği Doğu Anadolu’nun en büyük ili Erzurum’da tarım alanında yapılması gerekenler, nihayet bir bir yapılmaya başladı. Özellikle çiftçinin bilgilendirilmesi noktasında atılan adımlar, büyük memnuniyetle karşılanıyor. Gerek bilimsel açıklamalarla, gerekse uygulamalarla çiftçinin bilgilendirilmesini sağlayan kurumlar, çiftçiden tam not alırken, Palandöken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yeni bir eğitime start verdi. Kurum güzlük ekimlerde kaliteyi arttırmaya yönelik çalışmalar başlattı.
Palandöken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Metin Yiğit, “İlimiz rakımının 2000 m civarlarında seyretmesi ve bunun paralelinde oluşan ağır karasal iklim şartlarının olması bölge tarımını doğrudan etkilemiş, üreticilerin ürün yelpazesinde hububat tarımını vazgeçilmez kılmıştır. Hububat tarımı bölge üreticilerimizin envanterin de baş sıralarda yerini alırken dünya tarımının araştırmalarında başı çeken etkin tarım ve birim alandan en fazla ürün alma idolü de bölge çiftçisinin teksif ettiği mesaide birinci sırayı almıştır. Buğday bitkisi her çeşit toprakta yetişmekle birlikte genellikle yüksek verim derin, killi, tınlı-killi, humusça zengin topraklardan alınmaktadır. Buğday tarımında ekim zamanını belirleyen en önemli faktörlerden biri de tohum yatağındaki toprak sıcaklığıdır. Toprak sıcaklığının 8–10 derece olduğu zaman ekim yapılırsa kök gelişmesi hızlı ve kök tacı da derin olur. Bu uygun zamandaki ekim, soğuğa ve kurağa karşı dayanıklılığı artırır. Erken ekimde, geç ekimde kış dönemindeki şiddetli soğuklardan bitkinin zarar görmesine neden olacağı için sakıncalıdır. Görüldüğü gibi buğday bitkisinin yetişmesi noktasında bizlere sunduğu bilimsel kıstaslar güzlük ekimi destekler mahiyettedir. Bu kıstaslar dikkate alınarak söz konusu ürünlerde güzlük ekimin yapılması gereği bilimsel olarak desteklenmiştir. Bölge üreticilerimiz açısından güzlük ekim önemini korurken bu ekimin bitki üzerinde oluşturacağı pozitif veya negatif verilerin varlığı araştırılmaya devam etmektedir. Biz bu sebeple, çiftçilerimize güzlük ekimi tavsiye ediyoruz. Güzlük ekimin sebebi, küresel ısınma sebebiyle bitkilerin gelişimi için bitkilerin gelişimi için yeterince sıcaklık ve neme ihtiyaç vardır. Bu dönemde küresel ısınma sebebiyle zaman zaman kuraklıktan bahsedilir. Aslın bu durum, bildiğimiz, suyun eksik olduğu kuraklık değildir, bitkinin gelişim aşamasında suya ve sıcaklığa ihtiyaç duymaktadır. Küresel ısınma, bitkinin ihtiyacı olan su ve sıcaklığı, istediği dönemde alamamasından dolayı kaynaklanmaktadır. Biz bu sebeple çiftçilerimize güzlük ekilişi yani toprağın yeterince ısı ve nemi alabileceği dönemde ekimi yapmak istiyoruz. Dolayısıyla biz çiftçilerimize güzlük ekimi tavsiye ediyoruz ve mühendislerin kontrolünde çiftçilerimize güzlük ekimi yaptırıyoruz.” dedi.