ERZURUM
Erzurum'un
Pasinler ilçesinde atalarından kalan tohumlarla üretim yapan çiftçiler,
doğal, kaliteli ve lezzetli
ürünler yetiştirmenin sevincini yaşıyor.
Dedelerinden kalan tohumları her yıl ekerek, kendi yöntemleriyle yeniden tohum üreten çiftçiler, ağırlığı 45-50 kilograma kadar çıkan lahanalar, tanesi bir kilogramı geçen patates yetiştirdiklerini ifade etti.
ATALARINDAN KALAN TOHUMLARI KULLANIYORLAR
Pasinler Ziraat Odası Başkanı Hayrullah Korucu yaptığı açıklamada, ilçede dedelerinden kalan tohumlarla doğal ortamlarda üretim yaptıklarını belirterek, lahana, karpuz, ayçiçeği, kabak gibi ürünleri yetiştirdiklerini söyledi.
Eski tohumların
verimli olmadığı yönünde bir yanlış anlaşılma olduğunu dile getiren Korucu, "Eski tohumların verimli olmadığı söyleniyor. Ama biz dedelerimizden kalma tohumlarla organik, doğal ortamlarda üretim yapıyoruz. Ağırlığı 45-50 kilogramı bulan lahanalar, tanesi bir kilogramı geçen patatesler yetiştiriyoruz" dedi.
DOĞAL ÜRÜN
Ürünlerinin kaliteli ve lezzetli olduğunu vurgulayan Korucu, ürünlerinin 6 ay karın altında kaldığı ve yüksek rakımda olduğundan hastalık bulunmadığını ifade etti.
Niğde ve
Nevşehir'de patateslerde bir dönem hastalık çıktığını ileri süren Korucu, "Bizim ürünlerimizde hastalık yok. Zaten 6 ay karın altında kalıyor. Şuana kadar üreticilerimizin hiçbirinin ürününde hastalığa rastlanmadı. Ürünlerimiz fevkalade sağlıklı" diye konuştu.
PAZAR SORUNU
Kaliteli ürünler yetiştirmelerine rağmen pazar sıkıntısı yaşadıklarını dile getiren Korucu, şöyle konuştu: "Üretim, verim çok iyi ama pazar sıkıntımız var. Ürünlerimiz pazar sıkıntısı dolayısıyla elimizde kalıyor.
Özellikle patates ve ayçiçeği genelde üreticilerimizin elinde kalıyor. Sadece yakın illere ürünlerimizi satabiliyoruz.
Erzincan,
Ağrı,
Muş ve
Kars gibi illerimizde ürünlerimizi pazarlıyoruz.
Yurt dışına ihracat yapamıyoruz. Eğer pazar sıkıntısı çözülürse, hem ürünler üreticilerimizin elinde kalmaz hem de kar elde edilir."