ERZURUM (İHA) - MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Mustafa Güvenli, Aktaş Sınır Kapısı, Gürbulak Sınır Kapısı, Erzurum Havalimanı Dış Hatlar Terminali ve Erzurum’a Gümrük Bölge Müdürlüğü kurulması ile bölgenin ekonomik olarak önemli bir potansiyel yakalayacağını söyledi.
İhlas Haber Ajansı Erzurum Bölge Müdürlüğü’nü ziyaret eden MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Mustafa Güvenli, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETTİ
Beraberinde Başkan Yardımcısı Hüseyin Bekmez ile birlikte İHA Bölge Müdürü Ayhan Türkez’i ziyaret eden MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Güvenli, önceki gün Erzurum adliyesi önünde saldırıya uğrayan İHA muhabiri Ahmet Akbuğa’ya geçmiş olsun dileklerini bildirdi.
Basına yönelik bu tür saldırıların üzüntü verici olduğunu söyleyen Güvenli, basının kamuoyu görevi yaptığını ve görevini yaparken ilgili kurumların gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiğini söyledi.
AKTAŞ SINIR KAPISI TİCARET HACMİNİ ARTIRIR
Çıldır – Aktaş Sınır kapısının faaliyete geçirilmesi durumunda, ticaret hacminin oldukça artacağını ifade eden MÜSİAD Başkanı Güvenli, “Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’ya, 5 peronlu Aktaş sınır kapısının faaliyete geçirilmesinin, Asya kıtası ile olan dış ticaretimizde hissedilir düzeyde bir ilerleme sağlanacağını aktardık. Sayın Yazıcı ise, daha konuşmasının başında bu hususa değinerek, görüşlerimize katıldığını beyan etti ve Aktaş Sınır Kapısı ile ilgili olarak beklentilerin mutlaka karşılanacağı müjdesini verdi” dedi.
GÜRBULAK SINIR KAPISI
Geçtiğimiz hafta Erzurum’da yapılan GİK toplantısında hem rapor, hem de bizzat şifahi olarak Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’ya konuyla ilgili aktarımlarda bulunduklarını anlatan güvenli, “Ağrı – Doğubayazıt -Gürbulak sınır kapısının, başta İran olmak üzere, bütün Orta Asya ve aynı zamanda Çin in Avrupaya açılan kapısı olmasına rağmen tek turnike ile çalıştığı bilgisini verdiğimiz Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Hayati Yazıcı’dan, buraya en az 15 peronlu modern bir tesis yapılmasını talep etmiştik. Yine diğer kapıların ise, bölge yüküne göre en az 5 peronluk giriş ve çıkışların sağlanacağı modern tesisler haline getirilmesi gerekliliğine işaret etmiştik. Gümrük ve Ticaret Bakanımız bu husustaki arzu ve beklentilerimizin haklılık payı bulunduğunun altını özellikle çizmiş, sınır kapılarında fiziki bir takım yapılanmalara gidileceğini, bu yapılırken de, günün şartları ve ihtiyaçlarının mutlaka göz önünde tutulacağını ifade etmiştir” diye konuştu.
DIŞ HATLAR TERMİNALİ VE PERSONEL SORUNU
Güvenli, önemli hususlardan bir diğerinin ise, Erzurum Hava Limanı Dış Hatlar Terminalinde Gümrük Personeli kadrosunun bulunmaması olduğunu ifade ederek, “Yurtdışına tarifeli uçak seferlerinin planlandığı bir dönemde, Dış Hatlar Terminalindeki Gümrük Personeli sıkıntısının giderilmesi gerektiğini, Sayın Gümrük Bakanımıza örnekleriyle anlattık. Sayın Bakan da, ilgili bakanlığın katkısını almak suretiyle, bu sorunun çok rahatlıkla çözüme kavuşturulabileceği müjdesini vererek, büyük bir sorunun bertaraf edilmesi yolunda önemli bir adım atmış oldu” dedi.
ERZURUM’A GÜMRÜK BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ KURULMASI
Güvenli, Erzurum’a Gümrük Bölge Müdürlüğü kurulması yönündeki teklifte bulunduklarını belirterek, “Çünkü 300 kilometrelik bir alanda tam 4 ülkeye komşu durumundaki Erzurum’da, Gümrük Bölge Müdürlüğü’nün kurulması demek, bölgesel kalkınma amacına birinci dereceden hizmet edecek olan sınır ticaretine hem kurumsal, hem de daha dinamik bir yapı kazandırmak demek olacaktı. Bunu Sayın Bakanımıza da, aynen aktardık. Bu teklifimizin kabul görmesi noktasında net bir ifade kullanmamış olsa da, mümkün olabileceği imasında bulunan Sayın Bakan Yazıcı, bu konunun ilerleyen dönemlerde yeniden ele alınabileceği mealinde bir görüş belirtmiştir. Kaldı ki, bu konuyu gündemde tutacağımızın bilinmesini istiyoruz. Gerek genel merkezimiz aracılığıyla, gerekse diğer bakanlıkları da devreye koymak suretiyle, Erzurum’a Gümrük Bölge Müdürlüğü kurulması için gerekli her türlü çalışmayı yapacağımızın özellikle altını çiziyoruz” şeklinde konuşu.
ERZURUM SOSYO EKONOMİK AÇIDAN KALKINABİLME POTANSİYALİNE SAHİP BİR KENT
Erzurum’un gelişmesini tamamlayıp, sosyo-ekonomik açıdan kalkınabilme potansiyeline sahip bir kent olduğunu söyleyen güvenli, “MÜSİAD olarak biz bu potansiyeli harekete geçirebilmenin mücadelesini veriyoruz. Erzurum’a Lojistik Merkez kurulması sürecinde bulunduğumuz girişimlerden, Tebriz, Bakü ve Tiflis’e uçak seferleri başlatılması şeklindeki teklifimize varıncaya kadar attığımız her adım, işte bu mücadelenin birer parçasını oluşturmaktadır” dedi.