ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Ankaragücü Erzurumspor maçını Tokail yönetecek
Ankaragücü Erzurumspor maçını Tokail yönetecek
ETÜ’de teknoloji gündemi
ETÜ’de teknoloji gündemi
Daş, sigortacıların sorunlarını paylaştı
Daş, sigortacıların sorunlarını paylaştı
Erzurum ulaşım yatırımı harcamaları açıklandı
Erzurum ulaşım yatırımı harcamaları açıklandı
Erzurumspor ve Bandırmaspor PFDK’lık oldu
Erzurumspor ve Bandırmaspor PFDK’lık oldu
HABERLER>EKONOMİ
29 Kasım 2010 Pazartesi - 00:11

Pancar üreticilerine kötü haber..

Erzurum’un Pasinler, Ilıca, Aşkale, Aziziye, Köprüköy ilçelerinde pancar üreticilerini yakından ilgilendiren Şeker Kotası kararı açıklandı. Şeker Kurulu kararına göreYurtiçi piyasada en fazla 2 milyon 444 bin ton şeker satılabilecek. Şeker Kurulu, 2011/2012 dönemi için yurtiçinde satışına izin verilecek şeker miktarına ilişkin A kotasını, 2010/2011 pazarlama dönemine göre değiştirmedi.

Pancar üreticilerine kötü haber..

Erzurum’un Pasinler, Ilıca, Aşkale, Aziziye, Köprüköy ilçelerinde pancar üreticilerini yakından ilgilendiren Şeker Kotası kararı açıklandı. Şeker Kurulu kararına göreYurtiçi piyasada en fazla 2 milyon 444 bin ton şeker satılabilecek. Şeker Kurulu, 2011/2012 dönemi için yurtiçinde satışına izin verilecek şeker miktarına ilişkin A kotasını, 2010/2011 pazarlama dönemine göre değiştirmedi.
//ŞEKER KURULU KARARI
Şeker Kurulu, 2011/2012 şeker piyasası kotalarını, internet sitesinden duyurdu. Buna göre, 1 Eylül 2011'de başlayacak ve 31 Ağustos 2012'de sona erecek pazarlama dönemi içinde, yurtiçi piyasada en fazla 2 milyon 444 bin ton şeker satılabilecek. Bunun 2 milyon 200 bin tonu pancar şekeri, 244 bin tonu da nişasta bazlı şekerden (NŞB) oluşacak. Ayrıca, pancar şekerinden ihtiyat stoku olarak değerlendirilen B kotası kapsamında 88 bin ton şeker tutulacak.Kotalara karşın, genelde satış miktarları kotaların altında gerçekleşiyor.
//FİİLİ HAMMADDE İŞLEME KAPASİTELERİ
Kurul, son 3 yıllık ortalama fiili günlük hammadde işleme kapasiteleri, üretim süreleri ve hammaddeye göre randımanlarını dikkate alarak, kotaların üretici firmalara göre dağılımını da yapıyor ve bunu firmalara bildiriyor. Firmalar, kotalar dahilinde pazarlayabilecekleri miktarı ve stoklarını dikkate alarak, üretim rakamlarını belirliyor.   
//ŞEKER PANCARI ÜRETİMİ
Hava şartlarının iyi gitmesi, şeker pancarının polar veriminin yükselmesi nedeniyle 2009/2010 döneminde, firmalar, şeker pancarından öngörülenden 200 bin ton daha fazla şeker elde etmişlerdi. Söz konusu dönemde ülke A kotası 2 milyon 709 bin ton olarak belirlenirken, pazarlama yılı içerisinde yurtiçinde satılan şeker miktarı, önceki döneme göre yaklaşık yüzde 20 artışla, 2 milyon 158 bin tona ulaştı. Bu miktar, şeker kota uygulamasının başladığı 2002/2003 pazarlama yılından itibaren ulaşılan en yüksek satış miktarı oldu.
Ancak, 2010/2011 pazarlama döneminde ise gece-gündüz arasında sıcaklık farkının fazla olmaması şeker pancarında polar oranını düşürdü. Bu nedenle şeker üretiminin öngörülenden az olması bekleniyor. Ancak, önceki sezondan devreden stoklar nedeniyle, şirketler, kotalar ve pazarlama açısından bir sorun yaşamayacak. Bu Ağustos'ta sona eren 2009/2010 pazarlama yılında, şeker satışlarının beklenenin üzerinde gerçekleşmesine karşın, 211 bin ton A kotası, 122 bin ton B kotası ve 90 bin ton C şekeri stoku olmak üzere toplam 423 bin ton stok ile dönem tamamlanmıştı.
//STOK OLUŞUMU
Şekerde önceki yıllarda gibi değerlendirilemeyecek boyutlarda stok oluşmaması ve üretimin devamının sağlanması açısından kotalar önem taşıyor. Türkiye'de yıllık 3 milyon 150 bin ton pancar şekeri üretim kapasitesine karşın; yurtiçinde yılda ortalama 2 milyon ton şeker satılıyor. Yani, kurulu pancar şekeri üretim kapasitesi, Türkiye'nin şeker ihtiyacının üzerinde. Her yıl kapasite kadar (3 milyon 150 bin ton) pancar ve şeker üretimi yapıldığında, bunun sadece 2 milyon tonu yurtiçinde tüketilebildiği ve maliyet yüksekliği nedeniyle fazla şekerin ihracat şansının bulunmadığından; her yıl 1 milyon 150 bin ton şeker stoku bir sonraki seneye aktarılmak durumunda kalacaktı.
Kotalar, Şeker Kurulu tarafından her yıl, yurt içi talebi karşılayacak miktarda şekerin yerli hammaddeden üretilmesini teminen, pancar şekeri ve nişasta bazlı şekerler için ayrı ayrı belirlenerek şirketlere bildiriliyor. A kotası, yurtiçi talebi karşılayacak düzeyde belirlenen ve iç pazara verilen, B kotası ise A kotasının belli bir oranına tekabül eden ve güvenlik payı olarak stokta tutulması gereken şeker miktarını ifade ediyor. Kotanın üzerinde şeker üretimi serbest olup, C şekeri adı verilen bu şekerin ihraç edilmesi gerekiyor.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
gurkan 21 Kasım 2011 Pazartesi 14:34

Peki Stok oluşma korkusundan bahseden ****ler Neden Glukoz(Şeker)yerine Fruktoz(Mısır Şurubu) tatlandırıcı için ithal ediyorlar (Sağlığımızla Oynanıyor)... Bu vatana millete ihanet edenleri Allah Kahretsin.....

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Nissan Erzurum’da bayilik açtı
Erzurum’da Nissan bayisi hizmete girdi
Ucuz kömür çevreye zarar veriyor
Havaların soğumasıyla birlikte kömür kullanımındaki artış, çevre ve hava ...
EBK: Angus etine çamur atılıyor..!
Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, Angus etinin kaliteli olmadığı ...
 
TEPAV Erzurum'un nabzını tutuyor
TEPAV Erzurum’da işgücü piyasasındaki ihtiyaçların belirlenmesi amacıyla ...
Markalaşmada gelişme
TPE ekim dönemi İller bazlı tescil edilen marka sayılarını açıkladı. ...
Ot altın oldu
Yurt dışından ithal edilen canlı hayvanlar, et fiyatlarındaki artışı durdurmakla ...
 
AB’den genç istihdamına destek
Avrupa Birliği’nin “Genç İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı” kapsamında ...
Kurban az kesilince, kasapların işi açıldı
Her yıl Kurban Bayramı’ndan sonra en az bir ay durgunluk yaşayan kasaplar, ...
2’inci el otomobilde fiyatlar düşüyor
Piyasalarda Kurban Bayramı öncesi ve sonrasındaki hareketliliğe rağmen ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Maskesiz gezenimiz var mı?
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva