TEPAV Erzurum’da işgücü piyasasındaki ihtiyaçların belirlenmesi amacıyla 'Piyasası İhtiyaç Analizleri' gerçekleştiriyor.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) kamu kesimi ile iş dünyası arasında 'Beceri'10' sloganıyla yürütülen Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi kapsamında ilk kez il il dolaşarak istihdam piyasasının fotoğrafını çekiyor. Çıkan ilk resme göre; illerde işsizlik oranları, işgücü profili ve potansiyel sektörler gibi unsurlar farklılık gösterse de işgücü piyasasında arz-talep uyuşmazlığının ortadan kaldırılması için mesleki eğitimin güçlendirilmesine duyulan ihtiyaçlar ortak.
//UMEM PROJESİ
UMEM Projesi TOBB, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB ETÜ arasında birkaç ay önce başlatıldı. Proje, 5 yıl içinde 1 milyon işsizin mesleki eğitimden geçirilerek istihdam edilmesini hedefliyor. TEPAV da 19 pilot ilde (Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mersin, Samsun, Tekirdağ ve Trabzon) uygulanan projede işgücü piyasasındaki ihtiyaçların belirlenmesi amacıyla 'Piyasası İhtiyaç Analizleri' gerçekleştiriyor. Çalışmada firmalarla yüz yüze görüşülerek anketler yapılıyor. Anketler 28 sorudan ve firmalardan stajyer taleplerinin alındığı 'Niyet Formu'ndan oluşuyor. Bu süreçte anketleri illerdeki odalar ve ilgili Türkiye Sektör Meclisleri'yle birlikte gerçekleştiren TEPAV, ihtiyaç analizleri konusunda ise TOBB ETÜ ile birlikte çalışıyor.
//UYGUN KURSLARIN AÇILMASI SÜRECİ
İşgücü Piyasası İhtiyaç Analizleri'nin tamamlanmasıyla illerde ortaya çıkacak olan tablo, ihtiyaçların belirlenmesiyle bunlara uygun kursların açılması açısından önem taşıyor. Çalışmanın ardından söz konusu 19 ilde ortaya çıkan ihtiyaçlara göre işsizlere dönük meslek edindirme kursları açılmaya başlanacak. İşsizler ortalama 3 ay teorik ve pratik eğitimin ardından sanayi kuruluşlarında da 3 ay staj yapacak. Hem eğitim hem de staj sürecinde başarılı olan stajyerlerin ise tamamına yakınının illerde odalara üye firmalarca istihdam edilmesi sağlanacak.
Meslek kurslarını tamamlamış olan kişileri stajyer olarak çalıştıran firmalar herhangi bir maaş ödemeyecek, stajyerlerin günlük 15 TL olarak belirlenen ücretleri İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanacak. Ayrıca stajını başarılı bir şekilde bitiren kursiyerleri istihdam eden firmalara sigorta prim teşviki sağlanacak. Buna göre; istihdam sağlayacak firmalar 4,5 yıla kadar varan sürelerde bu kişilerin Sigorta Primi İşveren Payı ödemelerinden muaf tutulacak. Bu ödemeler yine İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanacak.
ÇALIŞMALAR 10 İLDE TAMAMLANDI
İşgücü Piyasası İhtiyaç Analizleri şu ana kadar Konya, Denizli, Trabzon, Adana, Mersin, Kocaeli, Antalya, İzmir, Manisa ve Samsun'dan oluşan 10 ilde tamamlandı. Diğer illerde devam eden çalışmalar kapsamında elde edilen ilk sonuçlara göre, yapılan anketlere katılan firmaların önemli bir kısmı ihtiyaç duydukları becerilerle çalışanların becerileri arasında ciddi uyumsuzluk gördüğünü ve bu uyumsuzluğun üretim ve verimlilikte kayıp meydana getirdiğini belirtti. Bu durum Denizli gibi beceri gereksinimi düşük sektörlerin öne çıktığı illerde farklılık gösterdi. Diğer illerde beceri uyumsuzluğu sorununun yoğun biçimde hissedilir olması ise firmaların bu soruna çözüm olarak mesleki eğitimi görmesi ve proje kapsamında stajyer çalıştırma taleplerinin artması sonucunu ortaya çıkardı.