ERZURUM (İHA) - Erzurum CHP Milletvekili adayı Ahmet Palandöken, dokunulmazlığın, adi suçlara karşı koruyucu kalkan olmasına son vererek, siyasetin ve demokrasinin itibarının zedelenmesine yol açan, siyasilerin toplumsal meşruiyetine darbe vuran yolsuzlukların engellenmesini sağlayacaklarını söyledi. Palandöken CHP iktidarında, görev süresince Başbakan ve bakanların varlıklarının portföy yönetimini kayyuma devretmesini zorunlu kılacaklarını belirtti.
CHP’NİN DOKUNULMAZLIK YAKLAŞIMI
12 Haziran’daki genel seçimler öncesi ilçelerde seçim çalışmalarını sürdüren CHP birinci sıra milletvekili adayı Ahmet Palandöken, Erzurum’dan vekil çıkarmaya sayılı günlerin kaldığını belirtti. İlçe ilçe, köy köy dolaşarak çaldıkları tüm kapılarda insanların gösterdiği muhabbetin heyecanlarını artırdığını kaydeden Palandöken, siyasetin, dolayısıyla da demokrasinin, itibarının zedelenmesine yol açan, siyasilerin toplumsal meşruiyetine darbe vuran yolsuzlukların engellenmesini demokrasinin korunması için önemli bir görev olarak gördüklerini ifade etti.
KÜRSÜ DOKUNULMAZLIĞI
Dokunulmazlığın, adi suçlara karşı koruyucu kalkan olmasına son vereceklerini anımsatan Palandöken, “Milletvekili dokunulmazlıklarını, kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandıracağız. Mevcut tüm milletvekili dokunulmazlık dosyalarının derhal yargıya intikalini sağlayacak, siyasetin finansmanını şeffaf hale getireceğiz. Tüccar siyaset anlayışına son vermek için Siyasi Ahlak Yasası’nı çıkaracağız. Seçimle gelen milletvekilleri ve yöneticilerin mal bildirimlerini internet ortamında kamuoyunun bilgisine sunacağız. Başbakan ve bakanların varlıklarının portföy yönetimini, görevleri süresince kayyuma devretmesini zorunlu kılacağız. Hediye niteliğinde mal ve hizmet kabulünde kısıtlamaların kapsamını, Batılı ülkeler standartlarına getireceğiz. Bir siyasi partiden başka bir siyasi partiye geçişte doğrudan veya dolaylı olarak çıkar sağlayan milletvekillerinin TBMM üyeliği düşmesi için yasal düzenleme yapacağız. Parti gelir ve giderlerine ilişkin verilerin tam ve doğru olarak kamuoyuna açıklanmasını sağlayacağız. Siyasi partilerin ve milletvekili adaylarının seçim harcamalarını Batı demokrasileri normlarına göre sınırlayacak ve denetleyeceğiz” diye konuştu.
FARKLILIKLARA SAYGI VE ÇOĞULCULUK
Toplumsal farklılıkları eşit, çoğulcu ve anayasal yurttaşlık ilkesiyle kucaklayarak ayrımcılığın önüne geçeceklerini vurgulayan Palandöken, “Yurttaşların kültürel haklarını çoğulculuk anlayışı çerçevesinde güvence altına alacak ve farklı kimliklerin özgürce yaşamasını sağlayacağız. Toplumsal barışı yüceltecek, önyargıları ortadan kaldıracağız. Toplumsal dayanışma ve kardeşlik duygularını güçlendireceğiz. Dili, dini, etnik kökeni, inancı, mezhebi, cinsiyeti, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği, yaşı ve siyasal görüşü ne olursa olsun, herkesin eşit yurttaş olmaktan kaynaklanan tüm haklarını eksiksiz kullanabilmesini sağlayacak, her türlü ayrımcılığa son vereceğiz. Irk veya etnik köken, din veya inanç, engellilik, yaş ve cinsel yönelim temelindeki ayrımcılıkla ilgili AB müktesebatını hızla iç hukukumuza aktaracağız. Kültürel haklara saygı içinde toplumsal bütünleşme yaklaşımını benimseyeceğiz. Toplumsal huzur ve barışın teminatı olan kültürler arası etkileşim ve paylaşımı sağlayacağız” diye konuştu.