PROF. DR. HAYATİ DOĞANAY:
EĞİTİM PARAYA DÖKÜLMEMELİ
Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Coğrafya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayati Doğanay;“Eğitim paraya dökülürse, o eğitimden hayır gelmez.” dedi.
Öğretmenler Günü münasebetiyle kendisi de Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Coğrafya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Hayati Doğanay, bir açıklama yaptı. Eğitimin para karşılığı olamaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Hayati Doğanay, “Eğitim paraya dökülürse, o eğitimden hayır gelmez. Ben ders ücretlerinin kaldırılmasından yanayım. Çünkü bu ücretlerde eşitsizlik var. Kimi fazla ücret alırken kimi az alıyor. Eğitimde temel sorunlardan biri de budur. Hep maaşa da takılıp kalmayalım. 1983´lere kadar dillerde, “Hiçbir şey olamadınız öğretmen de mi olamadınız” tekerlemesi dönüyordu. Şimdi ise üniversitelerde öğretmenlik puanları en yüksek puanlar arasında yer alıyor. Bu sevindirici ama, bir taraftan da 70-80 puan alan açıkta kalıyor. Bu da bir başka sorun.” şeklinde konuştu.
Eğitim fakültelerinde okuyan öğrencilerin son senelerinde yarım yıl yerine tam yıl öğretmenlik yapmalarının daha yerinde olacağını belirten Doğanay, öğrencilerin son yıllarını tamamen okullarda ve ihtiyaca göre köylere kadar gönderilmeleri gerektiğini savundu.
“SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK KALDIRILMALI”
Sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının kaldırılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Hayati Doğanay şunları kaydetti:“ Sözleşmeli öğretmenler ihtiyacın çok olduğu yerlere gönderiliyor. Bana göre sözleşmeli öğretmenlik değil, ihtiyaca göre atama yapılmalıdır. Eğitim ve araştırmadan kısıtlama olmaz. Eğer bir ülkenin eğitim ve araştırmaları kısıtlanırsa o ülkenin geleceği tehlikeye girer. İyi bir planlamayla bu ülkenin 10 yıl sonra hangi branştan ne kadar öğretmene ihtiyaç duyacağı hesaplanabilir. Eğitim sektörü de ihtiyacı kadar öğretmen adayını almalıdır.”