ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Sekmen’den Medya buluşması
Sekmen’den Medya buluşması
İlk 4’te Erzurum var
İlk 4’te Erzurum var
Körfezliler Sarıkamış şehitleri için yürüdü
Körfezliler Sarıkamış şehitleri için yürüdü
ATAAÖF sınavları artık Yüksekova’da da yapılacak
ATAAÖF sınavları artık Yüksekova’da da yapılacak
‘İyi ki varsın Hakan Kutlu’
‘İyi ki varsın Hakan Kutlu’
HABERLER>EKONOMİ
15 Mart 2011 Salı - 01:15

Öztaş çiftçileri uyardı

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taşkın Öztaş, önümüzdeki birkaç hafta içerisinde toprağını işlemeye başlayacak olan Erzurumlu çiftçileri uyardı. Öztaş, “Toprak tavında işlenmeli, ağır tarım aletleriyle toprak sıkıştırılmamalı.” dedi.

Öztaş çiftçileri uyardı

SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taşkın Öztaş, önümüzdeki birkaç hafta içerisinde toprağını işlemeye başlayacak olan Erzurumlu çiftçileri uyardı. Öztaş, “Toprak tavında işlenmeli, ağır tarım aletleriyle toprak sıkıştırılmamalı.” dedi.
AĞIR TARIM ALETLERİ
Tarımda giderek geniş kesimlere yayılan modernizasyonun, toprağa zarar verdiği hallerinin de bulunduğu bildirildi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taşkın Öztaş, ağır tarım aletleri yüzünden toprak kalitesinin düştüğüne dikkati çekerek, çiftçilere toprak işleme uyarısında bulundu. Geçmiş yıllarda karasaban kullanmak suretiyle işlenen toprağın, yırtma metoduna tabi tutulması nedeniyle çok daha verimli bir hal aldığını vurgulayan Öztaş, “Ağır tarım aletleri maalesef günümüzde toprağın nefes almasını önlüyor. Çünkü ağır yük altında ezilen toprakta, bitki köklerinin rahat hareket etme kabiliyeti de azalıyor.” diye konuştu.
YIRTMA YÖNTEMİ
Toprağın, yırtma diye tabir edilen yöntemle işlenmesinin, bitki artıklarını da toprağa karıştırıyor olması nedeniyle ürün verimini de olumlu yönde etkilediğini kaydeden Öztaş, ağır tarım aletleriyle yapılan işleme yönteminin ise, devirme diye tabir edildiğini belirtti. Erzurum ve yöresinde önümüzdeki birkaç hafta içerisinde toprak işleme faaliyetlerine başlanacağını dile getiren Prof. Dr. Taşkın Öztaş, “Toprağı işlerken nem oranından tutun da, tavına kadar dikkat etmek ve ona göre işe koyulmak gerekiyor. Fakat günümüzde maalesef bu önemli ayrıntıları hiç hesaba katmıyoruz. Toprağı tavında işlemediğimiz gibi, başvurduğumuz yöntemlerle de, toprağın agronomik yapısını bozuyoruz.” şeklinde konuştu.
ÇİFTÇİLERE TOPRAK İŞLEME TAVSİYELERİ
Erzurumlu çiftçilere önemli tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Öztaş, “Çiftçilerimiz toprağı işlemeden önce tavına dikkat etmeliler. Eğer topraktaki nem ve su oranı yüksekse, kesinlikle işlemeden uzak durmalılar. Bununla birlikte ağır bazı toprak işleme aletlerini mümkün olduğu müddetçe kullanmamalılar. Toprağın dokusuna zarar vermeden işleme yaparken, bitki artıklarının toprak yüzeyinde kalmasına özen göstermeliler. Çünkü bu yolla toprağın besin değeri artacaktır. Toprağı devirmeye değil, tam tersine yırtmaya özen göstermeliler. Toprakta taban taşı olması gibi hallerde ise, yüzlek işleme yapmalılar.” dedi.
Prof. Dr. Taşkın Öztaş, arzu edilen biçimde işlenen toprağa ek olarak, bölgenin şartlarına uygun tohum seçimi yapılması halinde ise, elde edilecek üründeki kalitenin en yüksek düzeye ulaşacağını vurgulayarak, “Daha fazla ve kaliteli ürün elde etmek isteyen üreticilerimiz, bu iki faktörü mutlaka hesaba katsınlar. Toprağı dokusunu bozmadan işlesin, ardından en uygun tohumu kullansınlar. Çünkü toprak kendisine gösterilen muamelenin karşılığını öyle ya da böyle verecektir.” ifadelerini kullandı.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KUDAKA eğitime yoğunlaştı
Pasinler Kaymakamlığının düzenlediği AR-GE kapsamlı proje eğitim semineri ...
Kamuda proje eğitimi
Palandöken Kaymakamlığı’na bağlı kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ...
KÖYDES 2011 ödenekleri açıklandı
KÖYDES programının 2011 yılı ilçeler bilançosu açıklandı. 2011 yılı için ...
 
Milenyum’la bağdaşmayan gerçek
İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu, Erzurum’la ilgili olarak ...
Vatandaş ucuz ürüne akın etti
Erzurum'da bugün açılışı yapılan mağazadan ucuz satılan ürünlerden almaya ...
Yoksulluk sınırı bin 510 lira
Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen), ...
 
SGK sigortalıları ağırlıyor
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Erzurum İl Müdürlüğü, borçlarını yapılandırdığı ...
Tarımsal üretime bilimsel yaklaşım
Erzurum’un Yakutiye ilçesine bağlı köy ve mahallelerde çiftçilik yapan ...
Tüketici Koruma Haftası başlıyor
SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Erzurum Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü, Tüketici Koruma ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Eleştirisi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva