SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taşkın Öztaş, önümüzdeki birkaç hafta içerisinde toprağını işlemeye başlayacak olan Erzurumlu çiftçileri uyardı. Öztaş, “Toprak tavında işlenmeli, ağır tarım aletleriyle toprak sıkıştırılmamalı.” dedi.
AĞIR TARIM ALETLERİ
Tarımda giderek geniş kesimlere yayılan modernizasyonun, toprağa zarar verdiği hallerinin de bulunduğu bildirildi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taşkın Öztaş, ağır tarım aletleri yüzünden toprak kalitesinin düştüğüne dikkati çekerek, çiftçilere toprak işleme uyarısında bulundu. Geçmiş yıllarda karasaban kullanmak suretiyle işlenen toprağın, yırtma metoduna tabi tutulması nedeniyle çok daha verimli bir hal aldığını vurgulayan Öztaş, “Ağır tarım aletleri maalesef günümüzde toprağın nefes almasını önlüyor. Çünkü ağır yük altında ezilen toprakta, bitki köklerinin rahat hareket etme kabiliyeti de azalıyor.” diye konuştu.
YIRTMA YÖNTEMİ
Toprağın, yırtma diye tabir edilen yöntemle işlenmesinin, bitki artıklarını da toprağa karıştırıyor olması nedeniyle ürün verimini de olumlu yönde etkilediğini kaydeden Öztaş, ağır tarım aletleriyle yapılan işleme yönteminin ise, devirme diye tabir edildiğini belirtti. Erzurum ve yöresinde önümüzdeki birkaç hafta içerisinde toprak işleme faaliyetlerine başlanacağını dile getiren Prof. Dr. Taşkın Öztaş, “Toprağı işlerken nem oranından tutun da, tavına kadar dikkat etmek ve ona göre işe koyulmak gerekiyor. Fakat günümüzde maalesef bu önemli ayrıntıları hiç hesaba katmıyoruz. Toprağı tavında işlemediğimiz gibi, başvurduğumuz yöntemlerle de, toprağın agronomik yapısını bozuyoruz.” şeklinde konuştu.
ÇİFTÇİLERE TOPRAK İŞLEME TAVSİYELERİ
Erzurumlu çiftçilere önemli tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Öztaş, “Çiftçilerimiz toprağı işlemeden önce tavına dikkat etmeliler. Eğer topraktaki nem ve su oranı yüksekse, kesinlikle işlemeden uzak durmalılar. Bununla birlikte ağır bazı toprak işleme aletlerini mümkün olduğu müddetçe kullanmamalılar. Toprağın dokusuna zarar vermeden işleme yaparken, bitki artıklarının toprak yüzeyinde kalmasına özen göstermeliler. Çünkü bu yolla toprağın besin değeri artacaktır. Toprağı devirmeye değil, tam tersine yırtmaya özen göstermeliler. Toprakta taban taşı olması gibi hallerde ise, yüzlek işleme yapmalılar.” dedi.
Prof. Dr. Taşkın Öztaş, arzu edilen biçimde işlenen toprağa ek olarak, bölgenin şartlarına uygun tohum seçimi yapılması halinde ise, elde edilecek üründeki kalitenin en yüksek düzeye ulaşacağını vurgulayarak, “Daha fazla ve kaliteli ürün elde etmek isteyen üreticilerimiz, bu iki faktörü mutlaka hesaba katsınlar. Toprağı dokusunu bozmadan işlesin, ardından en uygun tohumu kullansınlar. Çünkü toprak kendisine gösterilen muamelenin karşılığını öyle ya da böyle verecektir.” ifadelerini kullandı.