ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
14 düzensiz göçmen, 2 organizatör yakalandı
14 düzensiz göçmen, 2 organizatör yakalandı
Emniyetten örnek duyarlılık
Emniyetten örnek duyarlılık
Erzincan’da şap karantinası
Erzincan’da şap karantinası
TRENDYOL 1’inci Ligde ilk yarı en’leri
TRENDYOL 1’inci Ligde ilk yarı en’leri
TRENDYOL 1. Ligde ilk yarı tamamlandı
TRENDYOL 1. Ligde ilk yarı tamamlandı
HABERLER>EKONOMİ
14 Mart 2011 Pazartesi - 01:14

Milenyum’la bağdaşmayan gerçek

İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu, Erzurum’la ilgili olarak hazırladığı raporu açıkladı. Komisyon tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, 966 köyün 471’inde kanalizasyon olduğu tespit edildiği bilgisine yer verilen raporda, “Bu köylerden 107 tanesinde fosseptik çukur bulunmaktadır. Geriye kalan 495 köyün kanalizasyon sistemi bulunmamaktadır..” denildi.

Milenyum’la bağdaşmayan gerçek

SAMET ÖZÜNAL(GHA) – İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu, Erzurum’la ilgili olarak hazırladığı raporu açıkladı. Erzurum genelinde tüm ilçelerin çoğu köyünde şebeke suyunun kullanılabildiğine vurgu yapın raporda, köylerde hemen her evde banyo ve tuvalet bulunduğu, ancak evlerden çıkan atık sular için kanalizasyon sistemi bulunmaması nedeniyle sağlık açısından önemli sorunlar saptandığı kaydedildi.
İL GENEL MECLİSİ RAPORU
Komisyon tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, 966 köyün 471’inde kanalizasyon olduğu tespit edildiği bilgisine yer verilen raporda, “Bu köylerden 107 tanesinde fosseptik çukur bulunmaktadır. Geriye kalan 495 köyün kanalizasyon sistemi bulunmamaktadır. TOKİ tarafından yapılan evlerde kanalizasyon sistemi bulunmakta ancak kendi evini yapana yardım kapsamında yapılan evlerde şebeke suyu ve tuvalet bulunmasına rağmen kanalizasyon sistemi bulunmamaktadır. Kanalizasyon sistemi bulunmayan köylerde alt yapı problemine bağlı olarak birçok sağlık problemi ve atık su birikintilerine bağlı oluşan çevre kirliliği görülmektedir. Özellikle birçok şehir ve ilçelerimizde sık cana görülen kanalizasyon problemlerinin başında yağmur sularının kanalizasyonlara aktarılarak taşınması yatmaktadır. Bunun için öncelikli olarak kurulu kanalizasyon sistemlerinin acilen yağmur sularından arındırılması gerekmektedir. Bu anlam dada yağmursularım taşıyacak drenaj kanallarının yapılması gerekmektedir. Böylece hem kanalizasyonların yükleme kapasiteleri azalacak hem de temiz su kaynakları fazlasıyla kirletilmemiş olacaktır. Açıkta kalan atık sularından etrafa yayılan kötü kokular, salgın ve bulaşıcı hastalıklar meydana çıkmaktadır.” denildi.  
KANALİZASYON YAPIMI İÇİN YAPILAN HARCAMALAR
Geçtiğimiz yıl kanalizasyon yapımı için İl Özel İdaresi bütçesinden 2 milyon 500 bin liralık bütçe ayrıldığının anlatıldığı Çevre ve Sağlık Komisyonu raporunda, “2011 yılında bu miktar yüzde 40 artırılarak 3 milyon 600 yüz bin liraya çıkarılmıştır. Ayrılan bu miktarlarla öncelikli olarak büyük köyler ele alınmalıdır. Çünkü 1500 nüfuslu köye yapılan kanalizasyonun maliyeti ile 300 yüz/400 kişilik köylerin kanalizasyon maliyeti aynı olmaktadır. Bunların yanı sıra köylerin yerleşim alanları içerisinde gübre yığınlarının oluşturulması ve kanalizasyon atıklarının gelişi güzel su kaynaklarına bırakılması da hem çevreye kötü kokular yaymakta ayrıca su havzasına yakın yerlerde su kaynaklarının kirlenmesine neden olmaktadırlar. Küçük yerleşim merkezlerinde kanalizasyonun biriktirildiği fosseptik çukurlarından sızan sular, yeraltı sularına karışmaktadır.” bilgisi verildi.
Kanalizasyon sistemlerinin oluşturulması esnasında da kötü malzemenin kullanımı ve yetersiz işçiliğin yapılmasının, daha sonradan olumsuzlukların ortaya çıkmasına neden olduğuna dikkat çekilen raporda, kanalizasyonlar yapılırken uzman kişiler tarafından gerekli denetimlerin yapılması gerektiğine vurgu yapıldı.
ÇEVRE VE SAĞLIK KOMİSYONU’NDAN TEDBİR ÖNERİLERİ…
Raporda, alınması gereken tedbirler ise; şöyle sıralandı: “Kanalizasyonların kontrolsüz bir şekilde akarsulara ya da tatlı su havzalarına bırakılması engellenmelidir. Yağmur sularını kanalizasyonlara karışması bir an Önce engellenmeli böylece kanalizasyonların yükü azaltılmalıdır. Tüm atıkların büyük bir bölümünün geri dönüştürülmesini hedefleyen bir
geri dönüşüm projesinin uygulanması sağlanmalıdır. Temel olarak bu strateji içinde, sel risk yönetimi, su kaynaklarının yönetimi, sıcaklık riski ve hava kirliliği yönetimi, zemin durumunun
yönetimi konularda gerekli önlemlerin alınması sağlanmalıdır. Mera hayvancılığı yerine ahır hayvancılığı teşvik edilmeli, böylece çevre kirliliğinin önüne geçilmesi sağlanmalıdır. Bu durum aynı zamanda salgın hastalıkların yayılmasında engel olacaktır. Kanalizasyonların yapılması esnasında kaliteli malzemenin kullanılması sağlanarak geleceğe yönelik önlemlerinde bu çalışmalarda dikkate alınması sağlanmalıdır. Modern sulama teknikleri yaygınlaştırılmalıdır.
Bu çalışmalar yapılmadan önce kanalizasyonu olmayan köylerin nüfus bilgileri belirlenmeli ve bu çalışmalara nüfusu çok olan köylerden başlanmalıdır. Kanalizasyon ve atık su yönetmeliği bu çalışmalar esnasında dikkate alınmalıdır.”
 
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vatandaş ucuz ürüne akın etti
Erzurum'da bugün açılışı yapılan mağazadan ucuz satılan ürünlerden almaya ...
Yoksulluk sınırı bin 510 lira
Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen), ...
SGK sigortalıları ağırlıyor
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Erzurum İl Müdürlüğü, borçlarını yapılandırdığı ...
 
Tarımsal üretime bilimsel yaklaşım
Erzurum’un Yakutiye ilçesine bağlı köy ve mahallelerde çiftçilik yapan ...
Tüketici Koruma Haftası başlıyor
SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Erzurum Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü, Tüketici Koruma ...
ETB SGK’ya dava açacak
Erzurum Ticaret Borsası (ETB), 2003 - 2006 yılları arasında SSK ve Bağ-Kur ...
 
Erzurum’a yakışmıyor mu?
Van MÜSİAD Şube Başkanı Arvas, Van Gümrük Müdürlüğünün birinci sınıf olmasına ...
Oltulu girişimcinin örnek başarısı
Oltu ilçesinde doğrama işi yapan Temel Demirtaş, yaptığı laminant kapıları, ...
Ateş, emeklileri uyardı
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Erzurum Şube Başkanı Hikmet Ateş, yıllardır ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Eleştirisi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva