ERZURUM gazetesi
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi, Merkez Bankası Eski Başkan Yardımcısı ve Radikal Gazetesi Köşe Yazarı Prof. Dr. Fatih Özatay, küresel krizden sonra TCMB’nın yürütmekte olduğu yeni politikanın fiyat istikrarı ve finansal istikrarı kalıcı kılmak olduğunu söyledi.
Dr. Fatih Özatay, Küresel Krizden sonra Çağdaş Merkez Bankacılığı Nasıl Şekillenecek konulu konuşmasında küresel krizin öncesi ve sonrası dünya ekonomisinde değişen para politikaları hakkında bilgi verdi.
ÖZATAY’A TEŞEKKÜR PLAKETİ
İİBF’nin davetlisi olarak Erzurum’a gelen ve B2 Amfisi’nde bir konferans veren Özatay, Merkez Bankası’nın finansal istikrar için iki ara hedefinin hızlı kredi genişlemesini yavaşlatmak ve kısa vadeli sermaye girişlerini engellemek olduğunu anlattı.
Bu amaçlar için, faiz oranları, zorunlu karşılık oranları ve faiz koridorunun genişliğinin üç araç olarak kullanıldığını ifade eden Özatay, şöyle devam etti:
“Eylül 2010’dan bu yana altı kez zorunlu karşılık oranları artırıldı: Piyasadan 42 milyar lira çekiliyor. (kredi genişlemesini frenlemek için ) Faiz koridoru aşağıya doğru genişletildi (kısa vadeli sermaye girişlerini caydırmak için). Zorunlu karşılık oranlarının yükseltilmesi ile krediye çevrilebilir fon miktarı azaltılmak isteniyor. Bu politikanın çalışması için bu fon azalışını, bankaların TCMB’ dan kısa vadeli borçlanarak telafi etmemeleri gerekiyor.”
Konferanstan sonra İİBF Dekanı Prof. Dr. M. Suphi Orhan Prof. Dr. Fatih Özatay’a bir teşekkür plaketi verdi.