ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tüketici etiket denetimi istiyor
Tüketici etiket denetimi istiyor
Sürat pateninde Kupa heyecanı
Sürat pateninde Kupa heyecanı
561 gıda işletmesi denetlendi
561 gıda işletmesi denetlendi
Tazegüllü girişimciden ata tohumu üretimi
Tazegüllü girişimciden ata tohumu üretimi
‘Temiz Bir Erzurum İçin Çöp Atma’
‘Temiz Bir Erzurum İçin Çöp Atma’
HABERLER>EKONOMİ
13 Mayıs 2011 Cuma - 07:15

7 yılda 428 milyonluk yatırım

Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 2003 ile 2010 yılları arasında Erzurum’a 428 milyon 625 bin 883 TL tutarında yatırım yapıldığı bildirildi. Bu yatırımın 380 milyon 52 bin 849 TL’sinin ise, sadece DSİ Genel Müdürlüğü’ne ait olduğu kaydedildi.

7 yılda 428 milyonluk yatırım

SAMET ÖZÜNAL(GHA) - Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 2003 ile 2010 yılları arasında Erzurum’a 428 milyon 625 bin 883 TL tutarında yatırım yapıldığı bildirildi. Bu yatırımın 380 milyon 52 bin 849 TL’sinin ise, sadece DSİ Genel Müdürlüğü’ne ait olduğu kaydedildi.
Erzurum’da 2003 ile 2010 yılları arasında yapımı tamamlanan tesisler, Palandöken Barajı İnşaatı, Erzurum İçmesuyu Projesi Yandere İslahı İnşaatı, İçmesuyu İsale Tüneli İnşaatı, Demirdöven Sulaması İnşaatı, Daphan Ovası Sulaması İnşaatı, Daphan Ovası Cazibe Sulaması 1. Kısım Tamamlanması İnşaatı, Kuzgun Barajı Göl Alanı Çevresi Bağlantı Yolları ve Erzurum İli Taşkın Koruma İşleri şeklinde sıralanırken, söz konusu yatırımlarla ilgili olarak edinilen bilgiler ise şöyle: “Palandöken Barajı İnşaatı: 2005 yılında tamamlanmış, Erzurum iline içme ve kullanma suyu verilmektedir. Ayrıca Sakalıkesik Ovasındaki 114.080 dekar arazi bu baraj ile sulanacaktır. Erzurum İçmesuyu Projesi Yandere Islahı İnşaatı. Erzurum İçmesuyu İsale Tüneli İnşaatı: 4880 m. isale tüneli tamamlanmıştır. Demirdöven Sulaması İnşaatı: Pasinler Ovasında 98.440 dekar arazi sulamaya açılmıştır. Daphan Ovası Cazibe Sulaması I. Kısım Tamamlaması İnşaatı: 117.110 dekar arazi sulamaya açılmıştır. Kuzgun Barajı Göl Alanı Çevresi Bağlantı Yolları
Erzurum İli Taşkın Koruma İşleri: 2003-2010 yılları arasında 92 adet taşkın koruma ve rusubat işi tamamlanmıştır. Bu çalışmalarla başta Erzurum il merkezi olmak üzere 9 ilçe, 3 mahalle, 56 köy ve 44.310 dekar alan taşkınlardan korunmuştur. İdare İmkânlarıyla Yapılan Toplu Makineli Çalışmaları: İlde 48 ayrı noktada 106 bin 702 metre dere yatağı tanzimi istifli taş tahkimat imalatı ve 24 bin 100 metrelik tahliye kanalı temizliği.
DEVAM EDEN SULAMA İNŞAATLARI… 
Çevre ve Orman Bakanlığı’nın Erzurum’da halen devam eden yatırımlarına ilişkin olarak da, şu bilgiler verildi: “Daphan Ovası Cazibe Sulaması II. Kısım İnşaatı 120.390 dekar arazinin sulanması hedeflenmiştir. 102.460 dekar arazi işletmeye açılmıştır. Kalan 17.930 dekar arazinin bu yıl içerisinde sulamaya açılması hedeflenmektedir. Demirdöven Projesi Pasinler Regülatör Sulaması İnşaatı: Pasinler Ovasında 13.750 dekar arazinin sulanması hedeflenmiştir. Bu yıl 6.940 dekar arazinin sulamaya açılması hedeflenmektedir. Sakalıkesik Ovası sulaması: Bugün temeli atılacak iş ile Palandöken Barajından alınacak su ile Erzurum il sınırları içerisinde ve Merkez Palandöken ile Aziziye ilçelerine bağlı sakalıkesik ovasında yer alan 16 adet köye ait toplam 114.080 dekar arazi sulanacaktır. İşin sözleşme bedeli 66.497.261 TL olup, 15.12.2014 tarihinde bitirilmesi hedeflenmektedir. Bu proje Erzurum’da borulu sulama şebekesinin ilk uygulaması olacaktır. Projenin işletmeye alınmasıyla birlikte 2011 yılı fiyatlarıyla yılda 14.417.818 TL gelir artışı sağlanacaktır.
Başköy Barajı ve Tesisleri İnşaatı: 270.600 dekar arazinin sulanması hedeflenmiştir.
İşin fiziki gerçekleşmesi %3 civarındadır, sulama şebekesi henüz ihale edilmemiştir.
Pazaryolu Barajı İnşaatı: 6.050 dekar arazinin sulanması hedeflenmiştir. Barajın inşaat çalışmaları devam etmektedir. Barajın sulama şebekesi proje yapımı 2009 yılında ihale edilmiş olup, bu yıl içerisinde tamamlanıp inşaat ihalesinin yapılması planlanmaktadır. Taşkın Koruma Projeleri: Toplam 23 adet iş devam etmekte olup, 2011 yılında 8.740.536 TL ödenek tahsis edilmiş ve 16 adet iş tamamlanıp işletmeye alınması hedeflenmektedir. Taşkın ve Rusubat Kontrol Projeleri: 4 adet iş devam etmektedir.”  
ERZURUM’DAKİ HES VE DİĞER ENERJİ YATIRIMLARI…
Hidroelektrik enerji faaliyetlerine ilişkin olarak yürütülen çalışmaların da bulunduğu Erzurum’da, halen işletmede olan 3 adet HES bulunduğu bilgisi verildi. Diğer enerji faaliyetleri ise, şöyle: “Yatırım programında olan 15 adet HES, Su kullanım hakkı anlaşması yapılan 32 adet HES projesi, Fizibilite raporları biten 40 HES projesi ve ön raporları biten 13 adet HES projesi”
Çevre ve Orman Bakanlığı’nın Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nce Erzurum’da yürütülen çalışmalar ise şöyle sıralandı: “Erzurum’da katı atıkların bertarafı için 3 adet birlik oluşturulmuştur. İlde 3 adet atıksu arıtma tesisi inşaat safhasındadır. İlde 4 adet atıksu arıtma tesisi proje safhasındadır aynı zamanda 24 adet tesisin projeleri başlatılma safhasındadır. Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından 2008 yılında faaliyete geçirilen İçme Suyu Arıtma Tesisi, Palandöken Barajından alınan suyu arıtarak şehrin içme suyunu karşılamaktadır. Erzurum ilinin içinde yer aldığı Fırat Dicle ve Çoruh Havzaları için havza koruma eylem planı çalışılacaktır. Hava yönetimi alanında ise, 2007 ve 2008, 2008 ve 2009, 2009 ve 2010 yılı kış dönemi ortalamaları sınır değerler arasında ölçülmüştür.
Katı atık, atık su arıtma gibi alt yapı projeleri için Bakanlığımız tarafından 14.591.493 TL maddi destekte bulunulmuştur. Hınıs, Karaçoban, Oltu, İspir, Karayazı, Pasinler, Aşkale ve Horasan Belediyelerine birer adet çöp kamyonu hibe edilmiştir.”
ORMANCILIK FAALİYETLERİ ÇED VE METEOROLOJİ YATIRIMLARI
Erzurum’daki orman faaliyetleri ve ağaçlandırma çalışmalarına ilişkin olarak edinilen bilgiler arasında 2003 ile 2010 yılları arasında 452 bin 960 dekar arazide çalışma yapıldığı kaydedilirken, 29 milyon 670 bin adet fidan dikildiği belirtildi. Eylem Planına göre; 2011 yılında 88 bin dekar arazide çalışma yapılması ve yaklaşık 9 milyon 832 bin adet fidan dikilmesinin hedeflendiği Erzurum’da, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları ise, şöyle sıralandı: “Sarıkamış-Allahuekber Dağları Milli Parkı, Nene Hatun Tarihi Milli Parkı ve Kaçkar Dağları Milli Parkı olmak üzere ilde 3 adet Yaban Hayatı Geliştirme Sahası mevcuttur. Halkın rekreasyon ihtiyacını karşılamak maksadıyla Sulak Alanlar, Erzurum bataklıkları ve Tortum gölü olmak üzere tescil edilmiş 3 adet mesire yeri bulunmaktadır. Bu arada ORKÖY Genel Müdürlüğü ise, 2003 ile 2010 döneminde; 874 aileye güneş enerjisi sistemi, süt sığırcılığı ve süt koyunculuğu 4 milyon 405 bin 132 TL ferdi proje kredisi kullandırmıştır.”  
Çevresel Etki Değerlendirme Genel Müdürlüğü ile Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün Erzurum’a yönelik faaliyetleri ise, şöyle: “Erzincan-Bayburt-Erzurum Planlama Bölgesi 1/100 000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı, 2008 Yılında başlayan çalışmalar Kamu İhale Kararı neticesi tasfiye edilerek durdurulmuş olup, 2009-2011 yılı Yatırım Programına alınan iş ile ilgili ihale işlemlerine başlanmak için tasfiye sonucuna karşı açılan mahkeme sonucu beklenmektedir. Hınıs, Horasan, İspir, Oltu, Tortum, Palandöken ve Uzundere’de olmak üzere 7 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem istasyonu kurulmuştur. Palandöken Dağı 2 adet, Kırkgöze Dumlu Çatıhan Tepesi, Ilıca Lanettepe’de birer adet olmak üzere toplam 4 adet Otomatik Gözlem ve Kar Ölçüm İstasyonu kurulmuştur.
6 yere Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (Aşkale, Narman, Çat, Karayazı, Pasinler-TAGEM ve Erzurum Merkez) kurulacaktır.”
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Materyal Tasarımları sergiye çıktı
Edebiyat Fakültesi Pedagojik Formasyon Programı çerçevesinde Coğrafya ...
Yakutiye’den Meslek Edindirme atılımı
Erzurumlu kadınlar, Avrupa Birliği destekli kursta Oyuncak bebek yapımını ...
Teşvikli yatırımlarda artış var
Hazine Müsteşarlığı, Mart ayında toplam 3 milyar 753.1 milyon TL tutarındaki ...
 
Besiciliğin geleceğine ışık tuttular
Atatürk Üniversitesi Narman Meslek Yüksek Okulu’nca Narman da “Sığır yetiştiriciliğinin ...
Markalaşmada artış
Erzurum’dan bu yılın ilk iki ayında 28 marka başvurusu yapıldığı bildirildi. ...
Teşvikte yeni düzenleme
Türkiye'de, yıl sonuna kadar yatırım yapanlar, yüzde 50 ile 90 orasında ...
 
Beyaz eşya sektörüne yeni kan
Erzurum’da beyaz eşya ve elektronik ürün satışı yapan mağazalara bir yenisi ...
Yakutiye’de ulaşım atılımı
Yakutiye Belediyesi, Yakutiye Bulvarından başlayarak Karskapı semtine ...
Destekler tarımı canlandırdı
Erzurum ve Kars'ta birkaç yıl öncesine kadar azalma gösteren büyük ve ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva